Video INTERVIU - Duţă: Bugetul CNAS are un deficit de 2,5-3 mld. lei, frauda din sistem e de 400 mil. euro

Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate are în prezent un deficit de cel puţin 2,5 - 3 miliarde de lei, frauda din sistem fiind de aproximativ 400 de milioane de euro pe an, a declarat preşedintele CNAS, Lucian Duţă, într-un unui interviu acordat agenţiei MEDIAFAX.

1779 afişări

Reporter: Pentru că problemele curente astăzise învârt în jurul medicilor de familie, spuneţi-mi vă rog ce seîntâmplă? Cei mai mulţi n-au semnat contractul de servicii, niciactele adiţionale, nici contractul pentru 2011. Sunt pacienţi carenu primesc medicamente compensate, nici trimiteri. Ce se întâmplăcu aceşti pacienţi şi cum poate fi reglementată situaţia?

LucianDuţă: Puţină lume a observat că în ultima lunăGuvernul a modificat de două ori contractul-cadru. Modificărilecontractului-cadru s-au făcut în urma negocierilor cu medicii defamilie tocmai pentru a le satisface toate acele revendicări aledânşilor. Calculaţi, vă rog frumos, pe valorile de punct alemedicilor de familie, valori care au fost publicate în normelecontractului-cadru şi o să constataţi ceva foarte simplu: căbugetul alocat medicilor de familie anul acesta a crescut cu 10%faţă de prevederea iniţială de la 1 ianuarie. Deci, noi, ca săîncheiem anul, în realitate mai avem nevoie de încă 80-100 demilioane de RON. Deci, deja CNAS, Guvernul va trebui să facă unefort suplimentar pentru a suplini aceste valori care au fostconvenite parţial cu unii dintre dânşi. Ceea ce doresc în realitatedânşii astăzi este un lucru foarte simplu: vor o creştere abugetului alocat medicinei de familie cu 30%. Acest lucru mie mi separe, sincer să vă spun, chiar dacă este justificat, repet, estejustificat, în condiţiile României de azi că este absolut imoral.Şi v-aş aminti un amănunt despre care nimeni nu vrea să vorbească,anul trecut, când la toţi medicii, la tot sistemul sanitar, la toţiangajaţii din Casa Naţională, din minister li s-au scăzut salariilecu 25%, dânşilor nu li s-a micşorat valoarea de contract, au luataceiaşi bani. Doi la mână, vedem câte eforturi şi cât de greu estesă iei măsuri de tipul celei de la nivelul Ministerului de Interne.Este imoral să tai alocaţia de hrană unora, iar altora să le daicreşteri de buget de 30%.

Reporter: Domnule preşedinte, totuşi, ce seîntâmplă cu pacientul? În acest moment ce soluţie aveţi pentrupacienţi?

LucianDuţă: Am spus-o şi o mai spun în continuare, înprima zi au semnat 10% din medici cu noi...

Reporter: Acte adiţionale.

LucianDuţă: Acte adiţionale, păi aşa şi trebuie... săocupe în fiecare an. Noi aşteptăm medicii de familie să vină săsemneze, ăia care într-adevăr înţeleg, pentru că există unpotenţial de creştere la 50%-60% la unii medici în actualelecondiţii ale acestei norme.

Reporter: Revin. Ce se întâmplă cu pacientul?

LucianDuţă: Eu v-am spus foarte clar, noi vom afişalistele cu medici la nivelul caselor judeţene. Pacienţii se potduce să se înscrie pe listele medicilor care au încheiat contractcu CNAS şi, în felul acesta, îşi pot lua reţetele, îşi pot luabiletele de trimitere, medicii vor fi plătiţi...

Reporter: Sistemul este pregătit să suporte unastfel de aflux de bolnavi de la un medic la alt medic? Cum va fiplătit medicul?

LucianDuţă: Medicul va fi plătit aşa cum prevăd normelecontractului-cadru, adică la servicii. Cu alte cuvinte, va face maimulte servicii, i se vor plăti banii. Este legal şi putem să facemlucrul acesta. Ce vreau eu să vă spun este că mie, la ora aceasta,mi se pare absolut imoral ca noi să cedăm la şantajul, atenţie!, nual medicilor de familie, ci al celor de care sunt reprezentaţi. Şiam să vă spun ceva, am vorbit de mai multe ori cu medicii defamilie şi reprezentanţii medicilor de familie şi atunci când eispun că nu sunt bani şi că unii îşi iau mai puţin bani, înrealitate ei îşi calculează şi se raportează la veniturile lor, alecelor care conduc. Probabil că dacă am lua măsuri care nu le-ar fiafectat de niciun fel veniturile atunci eram foarte buni. Aş vreasă vă mai spun ceva foarte interesant. Până acum doi ani, un medicde familie nu era foarte stimulat să interacţioneze cu pacientul,să aibă grijă de pacient, să-şi desfăşoare activitatea pentru careeste plătit. El era plătit doar pentru listă, era un fel de - ca săfolosesc un alt termen - era un fel de listaci. Aveai listă, teduceai la CNAS şi-ţi luai banii. Faptul că noi am încercat săschimbăm regulile în sistem şi să spunem "vă luaţi doar o parte dinbani pe listă şi o parte vă luaţi pe servicii", adică pe muncaprestată efectiv cu pacientul, a generat şi sunt convins că vagenera multiple tensiuni. Pe de altă parte, nimeni nu vrea săvorbească despre monopolizarea pieţei în ceea ce priveşte medicinade familie. Toţi pacienţii la ora aceasta sunt încadraţi doar pelistele medicilor de familie, au un monopol, şantajează statul, pecând medicii tineri, pe care noi am încercat să-i ajutăm prinfaptul că nu mai plătim decât până la 2.200 per capita, nu au accesîn sistem. Aşa cum, o să vă spun puţin mai târziu, aşa cum seîntâmplă şi pe alte paliere, medicina de familie este un sistemermetic, este un sistem închis, în care nu au acces decât cei carevor anumiţi doctori.

Reporter: Nu este vina sistemului că nu creeazămai multe locuri ca să pătrundă tinerii?

LucianDuţă: Asta am încercat să facem şi noi şi, vărepet, prin faptul că n-am mai plătit şi că am scăzut posibilitateasă-ţi iei banii doar pentru faptul că ai pacienţi pe listă, am datposibilitatea şi altor doctori să intre în sistem. Nu poţi să laşisistemul să fie închis ermetic cu nişte doctori care nu mai auniciun interes, în cazul acesta să profesionalizeze, stau tottimpul şi şantajează statul. Aş vrea să insist pe acest lucru, s-aîncercat escaladarea conflictului spunându-se că eu acuz medicii defamilie. V-am spus foarte clar: este vorba de anumiţi medici defamilie şi cei care sunt la ora aceasta, chipurile, reprezentativi.Ştiţi că eu am colegi de facultate şi am vorbit cu ei, m-auîndemnat să mă ţin tare, pentru că tot ceea ce spun eu la oraaceasta este perfect adevărat.

Reporter: De ce credeţi că mulţi medici pleacădin România?

LucianDuţă: Vă mărturisesc că acum 10 ani, când eram şieu anul doi sau trei de rezidenţiat, şi eu am vrut să plec. Şi amsă vă spun ce vorbeam cu colegii mei şi concluzia care răzbătea dinacele discuţii. Mi-amintesc că pe vremea aceea câştigam un salariu,acum 10 ani, de 100 de dolari, ca medic rezident. Până la urmă,părinţii mei pe fiecare lună făceau eforturi să ne trimită bani casă putem să supravieţuim în Bucureşti. Cu toate acestea, nuneapărat lipsa banilor m-a făcut să mă gândesc să plec, ci mai aleslipsa de perspectivă în ceea ce priveşte realizareaprofesională.

Medicina, puţini oameni o ştiu, este un sistem ermetic închis.Chiar dacă pare dur ce spun, mulţi dintre colegii mei ştiu că esteadevărat, intrarea medicilor în anumite spitale se face pe oricefel de criterii în afară de cel de competenţă. Cu alte cuvinte,poţi să fii tu cel mai deştept din ţara asta, poţi să ai nu ştiucâte diplome, că nu vei fi angajat decât dacă faci, dacă aicontracte cu cei sau cu partea din medicină oligarhizată. Cu altecuvinte, cunoşti pe cine trebuie şi nu trebuie să fii atât decompetent ca să lucrezi în spitalul care trebuie. Ştiu că aceastăafirmaţie va da naştere la nenumărate dezbateri.

Pe de altă parte, îmi amintesc emisiuni care arătau cum suntangajaţi doctorii, naşi, fini, veri, nepoţi. Aveam la un momentadevărate familii care ocupau spitale întregi. Eu n-am spus poatecă doctorii aceia nu sunt bine pregătiţi profesional, dar atât timpcât sistemul nu este transparent, cât nu dă posibilitatea celuicare într-adevăr doreşte să se facă medic, să se profesionalizeze,să înveţe, atunci eu cred că principalul motiv pentru care pleacăeste acesta.

Un alt motiv pe care vi l-aş enunţa ar fi legat de lipsamijloacelor prin care să-ţi desfăşori activitatea ca medic însiguranţă faţă de pacient. Noi avem tendinţa întotdeauna să venimsă arătăm că am cumpărat elicoptere, avioane, rachete, dar uităm căcei în sala de operaţie uneori n-au nici pense. În momentul în carenu ai cu ce să lucrezi, dezamăgirile şi frustrările sunt foartemari. Şi în al treilea rând, dar nu ultimul, este într-adevărproblema de finanţare, de veniturile doctorilor, şi dacă o săobservaţi, o să vedeţi că au plecat în general medicii carereprezentau viitorul, medicii tineri; nu ştiu, aş vrea să fac oglumă, aţi văzut dumneavoastră plecând vreun profesor universitardin România?

Reporter: Nu.

LucianDuţă: Poate vă întrebaţi şi dumneavoastră de ce?Pentru că anumitor doctori le convine mult mai bine să stea înRomânia, să ştiţi că veniturile unui segment - foarte mic, eadevărat - dintre doctori, sunt mult mai mari decât le-aţianticipat chiar şi dumneavoastră.

Reporter: La cât se pot ridica veniturile unuiprofesor universitar care nu vrea să plece din România?

LucianDuţă: Cel mai bine, pentru a nu mai da eu cifre dinacestea care sigur o să explodeze piaţa, este să întrebaţipacienţii, care sunt... cam cât plătesc pentru anumite operaţii şio să vedeţi. Eu, când vorbeam de corupţia din România, nu mărefeream la aceste atenţii care li se dau doctorilor. Aceasta esteperdeaua de fum pe care au aruncat-o toţi cei care produc adevăratacorupţie în România. Şi adevărata corupţie în România este cea pecare v-am descris-o mai înainte. Vorbim aici de un nivel alcorupţiei pe fondurile CNAS de aproximativ 15%-20%,aproximativ.

Reporter: Adică 15-20% din banii dumneavoastrăse duc pe corupţie...

LucianDuţă: Există posibilitatea teoretică, având învedere că poţi să scrii reţete câte vrei, false, poţi să internezice vrei, poţi să trimiţi pacienţii unde vrei, există posibilitateaundeva să fraudezi sistemul, undeva pe la 15%...

Reporter: Deci plătiţi pentru corupţie 15%-20%din banii pe care îi aveţi?

LucianDuţă: Deci eu cred că plătim... sigur, la oraaceasta, eu cred că frauda se duce undeva la 400 de milioane deeuro pe an. Nu este important că au venituri să spunem dinatenţiile care le dau pacienţii, nu aceasta este corupţia, pentrucă niciun doctor pe care îl cunosc eu nu a cerut vreodată bani dela pacienţi. Problema este, cu cât te duci pe scara profesionalămai sus, cu atâta intri în cercul acela ermetic care practic ţinesistemul pe loc.

Reporter: Deci, cine sunt oligarhii din spitale?

LucianDuţă: Oligarhii din spitale sunt toţi acei de peposturile de conducere din spitale, care, conform legii, nu pot fimişcaţi vreodată.

Reporter: Adică şefii de clinici.

LucianDuţă: Eu v-am spus de toţi. Eu n-am nominalizatfuncţii, v-am spus, uitaţi-vă pe ştatul de plată şi laregulamentele care funcţionează şi o să vedeţi că odată ajuns pefuncţii de conducere, practic, poţi să faci cam ce vrei tu. Totvorbeam de domnul Nicolăescu, dacă vă amintiţi acum vreo şase ani,şi dânsul spunea la fel despre clinici, că sunt pe tarlaua lor, îmiaduc aminte vorbele dânsului perfect. A fost asumată legea în '95în Parlament. Scopul domnului Nicolăescu sub acest discurs foartespumos în realitate a fost schimbarea directorilor de spitale şipunerea unei elite clientelare de la dânsul din partid. Ne-amtrezit peste noapte cu directori de spital care de fapt nuintraseră în spital în viaţa lor. N-aveau idee despre sistemulsanitar, iar peste şase luni, un an de zile, în realitate, toţiaceia pe care domnul ministru îi blama la vremea respectivă, înrealitate i-a pus înapoi pe funcţii.

CITEŞTE ÎN CONTINUARE...

Citește mai departe:

Înapoi

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici