INTERVIU - Nemirschi: În cazul gropilor de gunoi argumentul e că ne pute în faţa uşii, nu că cere UE

Ministrul Mediului Nicolae Nemirschi vorbeşte, într-un interviu acordat MEDIAFAX, despre cum România - fata de la ţară chemată la oraş în UE - va scăpa conjunctural de infringement-ul în problema gropilor de gunoi, despre taxa auto şi despre Roşia Montană, precum şi despre relaţia sa cu Radu Mazăre.

72 afișări
Imaginea articolului INTERVIU - Nemirschi: În cazul gropilor de gunoi argumentul e că ne pute în faţa uşii, nu că cere UE

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Rep.: La nici o săptămână după ce aţi ajuns ministru, aveţi deja zdrăngănind de coadă ditamai tinicheaua: taxa auto. Aţi promis o lege. Cum stăm?

N. N.: Adevărat, da, mi-am luat-o gratuit. Din cauza voastră (a presei, n.r.), că aţi venit cu presiunea pe mine, pentru că nu ştiam ce mi se întâmplă în monolitul de care vorbeam la început. Am venit şi, după o săptămână, m-am adresat monolitului care se cheamă minister şi am întrebat: "Mă, cine a făcut taxa asta, mă? Până la urmă cine a făcut-o?". "Păi ştiţi, că Ministerul Finanţelor!".

Mi-am luat-o. În mod normal trebuia să spun: "Măi Ministerul Finanţelor, tu ai făcut-o, tu o rezolvi!".

Dar m-am implicat în ea. Acum a rămas dublă faţă de cea din vară, din 2008, din OUG 50. Ştiţi bine că a fost triplă. Prin negocieri cu APIA, cu Dacia, cu toată lumea, am rămas la varianta asta. Ţin minte că era una din cele trei.

Pot să spun acum, post-mortem, că în prima din cele trei variante voiam să o anulez şi să rămână aia din vară, conform OUG 50. M-au convins şi cei de la APIA, care mi-au spus că au intrat 200.000 de unităţi non-Euro sau Euro 1, mai vechi de 10 ani, înainte de decembrie 2008. Şi atunci am spus "Stop!", chiar devenim cimitirul Europei.

În primul rând am rezolvat problema celor care au rămas la coadă în decembrie, căci atunci a fost o problemă cu RAR-ul, cu administraţiile fiscale, când practic ei stăteau cu hârtiile în mână, cu maşina la poartă. A bătut gongul şi a trecut termenul, dar care era vina lor că eu nu aveam capacitatea instituţională să-i invit pe toţi?

Cine îşi face gânduri că îşi va lua second-hand din 2010 să ştie totuşi foarte clar că va plăti exact cât iese pe ţeavă. Nu mă mai interesează de care Euro. Se plăteşte carbonul care iese pe ţeavă. Vom avea o limită acceptabilă. Ţinta Europei este de 120 de grame, nu ştiu dacă vom putea avea 120, o să luăm o limită - nu ştiu cât o să fie, poate 150, poate 170 - iar orice gram peste se plăteşte. Şi, ca în Franţa, dacă eşti sub, mai primeşti şi un bonus. Dacă îţi iei electrică, dacă îţi iei cum are ministrul Mediului, hibrid...

Rep.: În ce stadiu de legiferare este taxa acum?

N. N.: Eu iniţial am considerat că pot intra pe uşa din dos a Parlamentului şi pot să o mişc mai repede, dar este mai complicat cu codurile, cu altele, şi nu se mai uită nimeni la taxa mea acum. Şi atunci o iau şi o pritocesc bine până în toamnă, şi în toamnă vin cu ea. Deja am un draft destul de avansat, deja sunt pe discuţii lejere cu cei interesaţi - cu producătorii, cu APIA. Cel târziu în iulie trebuie să o pun pe site pentru dezbateri publice.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici