INTERVIU - Nemirschi: În cazul gropilor de gunoi argumentul e că ne pute în faţa uşii, nu că cere UE

Ministrul Mediului Nicolae Nemirschi vorbeşte, într-un interviu acordat MEDIAFAX, despre cum România - fata de la ţară chemată la oraş în UE - va scăpa conjunctural de infringement-ul în problema gropilor de gunoi, despre taxa auto şi despre Roşia Montană, precum şi despre relaţia sa cu Radu Mazăre.

73 afișări
Imaginea articolului INTERVIU - Nemirschi: În cazul gropilor de gunoi argumentul e că ne pute în faţa uşii, nu că cere UE

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Rep.: Rămânem în Constanţa şi vorbim despre plaje. Le cunoaşteţi, aţi trăit acolo, şi bănuiesc că ştiţi şi de problemele cu administrarea lor. Acum o săptămână jumătate-două aţi prezentat un proiect de act normativ prin care, dată fiind urgenţa cu care trebuie rezolvată problema, atribuiţi direct suprafeţe de plajă.

N. N.: Da, a fost o ordonanţă de urgenţă pe care am semnat-o în comun cu doamna ministru Udrea, cu Ministerul Turismului, pentru că din 2006, când s-au reziliat fără nicio explicaţie toate contractele - hotelierii în principal până atunci aveau plajele în folosinţă - plajele s-au închiriat unor mari operatori cu mari suprafeţe. Logic, ei nu aveau ce face cu ele şi, la rândul lor, au subînchiriat. De fapt, înapoi hotelierilor, deci s-a întâmplat acelaşi lucru, dar pe alte preţuri, evident. Exisau însă şi nişte obligaţii.

În primăvară s-a făcut un control asupra obligaţiilor contractuale, s-au reziliat contractele acolo unde au existat, bineînţeles, motive, unele dintre ele au rămas reziliate pentru că nu au avut argumente, unii au atacat decizia asta, au pierdut o mare parte din ei, o parte au câştigat. Proporţia, la momentul acesta sau cel puţin săptămâna trecută, când am fost eu la Constanţa, era că peste jumătate din suprafaţa totală a plajelor, care e în jur de 1.600.000 de metri pătraţi, este liberă de contract, deci se poate face aplicaţia pe ordonanţa de urgenţă nouă. Cred că astăzi sau mâine (marţi sau miercuri, n.r.) iese ordonanţa în Monitorul Oficial, şi, probabil până la sfârşitul săptămânii, o să dăm ordinele - trebuie să mai dăm nişte ordine comune, eu şi ministrul Turismului, vizavi de bucaţile care se scot, de tarif şi aşa mai departe.

Tariful se stabileşte prin raport de evaluare de către o firmă independentă, cred că mai durează puţin, dar eu cred că până la 1 iunie totul o să fie clar.

Rep.: Acum aş dori să vorbim despre programele pe care le-a gândit ministerul, programe gândite în special de predecesorii dumneavoastră în funcţie, doamna Barbu şi domnul Korodi. Propun să le luăm pe rând. Cum merge programul "Rabla"? Ştiu că anul acesta sunt ceva probleme

N. N.: Da, am bănuit chestiunea asta deja de la momentul la care am dat ordinul (de ministru prin care s-a aprobat programul "Rabla" 2009, n.r.), când deja eram sub ameninţarea crizei. Bănuiam chestia asta. Nefiind obişnuit cu programul şi fără a şti exact de unde să-l agăţ, primul lucru, prima chestie care mi-a sărit în ochi a fost că, din cota de 40.000 (de maşini, n.r.), într-un an de normalitate economică, adică 2008, nu s-a vândut decât 30.000, dar asta pentru că angajamentul a fost pe un an şi, la sfârşitul anului, când s-a tras linie, unii au spus: "OK, nu mi-am atins cota. Ei, şi?". Şi atunci am zis să facem de trei ori, şi, cine nu şi-a atins cota la 1 iunie, fără niciun "Ei, şi?", nu mai ia la cota următoare, punct.

N-am realizat şi influenţa situaţiei financiare. Noi dăm acea mie de euro - care nu mai e o mie de euro, e 800 acum - dar îţi mai trebuie vreo 5.000 ca să-ţi iei o maşină, decizie greu de luat pe vremurile astea.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici