INTERVIU - Nemirschi: În cazul gropilor de gunoi argumentul e că ne pute în faţa uşii, nu că cere UE

Ministrul Mediului Nicolae Nemirschi vorbeşte, într-un interviu acordat MEDIAFAX, despre cum România - fata de la ţară chemată la oraş în UE - va scăpa conjunctural de infringement-ul în problema gropilor de gunoi, despre taxa auto şi despre Roşia Montană, precum şi despre relaţia sa cu Radu Mazăre.

73 afișări
Imaginea articolului INTERVIU - Nemirschi: În cazul gropilor de gunoi argumentul e că ne pute în faţa uşii, nu că cere UE

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Rep.: Exista intenţia cu leasing-ul...

N. N.: Da. Am spus asta la un moment dat. Aştept acum nişte informaţii de la alte instituţii - Oficiul Concurenţei şi aşa mai departe - ca să nu se interpreteze ca ajutor de stat. Pentru că şi leasing-ul este tot persoană juridică.

Pentru mine, chestiunea este simplă. Eu privesc mult mai simplu: din acest birou, ţinta este simplă, trebuie să scot 60.000 de rable. Nu mă interesează cine conduce maşina nouă, important este că au ieşit de pe stradă. Eu aşa privesc lucrurile. Mă rog, trebuie să mă acomodez cu ceea ce înseamnă legislaţie şi să nu fie considerat ajutor de stat. Şi se pare că nu va fi considerat ajutor de stat, chiar dacă mă adresez firmelor. Se pare că nu este ajutor de stat. Într-o anumită limită nu este considerat ajutor de stat.

Măsura asta, corelată cu cele 135.000 de firme mici, întreprinderi care trebuie să plătească impozit forfetar şi aşa mai departe: venim pe de altă parte şi le dăm o gură de oxigen. Ai rablă de zece ani la microîntreprinderea ta, care de fapt e maşina ta, cu care îţi faci treaba de firmă dar şi treaba de casă, OK, uite, îţi dau posibilitatea, ia 800 de euro, schimb-o, arunc-o şi ia-ţi una nouă.

Vă mai spun ceva. Până la urmă, am mai cugetat un pic şi am spus "Domnule, dar până la urmă de ce trebuie să iau şi să fac o selecţie a dealerilor şi a mărcilor, pentru ce chestia asta?" Asta e, cumva reneg ce am făcut cu programul "Casa Verde", unde erau instalatori mai acreditaţi decât alţii. Da? Păi şi aici sunt firme mai firme, mărci mai mărci sau dealeari mai dealeri? Care-i problema mea? Până la urmă, dacă îţi dau ţie un cupon în care dovedesc că ai dus-o la REMAT, ia cuponul şi vezi cine ţi-l primeşte pe piaţă şi ia-ţi ce maşină vrei tu. Pot exista dealeri care spun că sunt primitori de cupon. Ce cotă să mai dau? Se duce fiecare unde vrea. De ce trebuie să mai aloc eu cote? Există undeva vreo obligaţie a circula pe stradă numai anumite tipuri de maşini sau o cantitate de anumită marcă şi o cantitate de maşini de altă marcă?

Mai mult, criteriile de împărţire din ghid au ţinut cont de vreo concurenţă? Nu! Au fost angajamente ale firmelor şi atât. Au venit dealerii şi au spus "Atâta cred eu că vând!", exact ca la "Casa verde".

Dovadă este faptul că, fără nici un fel de reţinere, pe prima etapă am dublat cota Daciei. Dacia a avut o anumită cotă, le-a terminat, şi am spus că dau ordin de ministru şi se reface. Nu este nici o problemă. Şi atunci mă gândesc şi la varianta asta finală.

Rep.: Aşadar există şanse să se renunţe la alocarea unui anume număr de maşini pentru un anume dealer?

N. N.: Mă gândesc. Nu ştiu. Acum e destul de complicat. Lucrurile astea trebuia să le fac din capul locului. Dar am învăţat. Tocmai spuneaţi despre cele cinci luni de zile. Ei, în cinci luni de zile am început să învăţ multe lucruri la Ministerul Mediului şi să-mi ridic eu însumi multe probleme. De ce aşa şi nu altfel? Deci încă mai sunt limpede la minte şi nu m-a înghiţit sistemul.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici