INTERVIU - Nemirschi: În cazul gropilor de gunoi argumentul e că ne pute în faţa uşii, nu că cere UE

Ministrul Mediului Nicolae Nemirschi vorbeşte, într-un interviu acordat MEDIAFAX, despre cum România - fata de la ţară chemată la oraş în UE - va scăpa conjunctural de infringement-ul în problema gropilor de gunoi, despre taxa auto şi despre Roşia Montană, precum şi despre relaţia sa cu Radu Mazăre.

73 afișări
Imaginea articolului INTERVIU - Nemirschi: În cazul gropilor de gunoi argumentul e că ne pute în faţa uşii, nu că cere UE

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Rep.: Vorbeam de deşeuri. Ce facem cu gropile de gunoi? Se apropie o dată delicată pentru România: 16 iulie.

N. N.: Am pregătit o situaţie pentru fiecare judeţ. Mi-am făcut şi un grafic de a merge în judeţele cu probleme unde sunt neînţelegeri la nivel politic, instituţional, unde să am nişte discuţii şi să atrag oficial atenţia asupra urmărilor. Sunt câteva judeţe în ţara asta (în situaţia asta, n.r.), nu-mi cereţi numele că nu vă dau acuma. Şi, practic, o să intru cu o notă în Guvern, înainte de data 16 iulie, cu o situaţie la momentul respectiv.

Garda de Mediu, în principiu, mă ţine la curent cu mişcările. Îmi pun speranţe că mai mult de jumătate din gropile de gunoi care vor avea probleme la 16 iulie se vor rezolva până la momentul la care chiar va veni nota de plată.

Pentru că asta înseamnă, deci când vorbim de infringement, înseamnă un delay. În 16 iulie era termenul, cineva vine cu pozele din satelit în septembrie-decembrie şi spune "N-ai făcut!", eu vin şi spun "Stai, scuză-mă puţin, dar mai lasă-mă o lună ca să fac nu ştiu ce". Chestiunea comunicării poate să ducă două luni, şi abia pe urmă ne duce în instanţă la Curte, pentru că aşa apare infringement-ul, după o hotărâre.

Rep.: Deci scăpăm de infringement pe procedură?

N. N.: În mare parte cred că da. Eu îmi pun speranţa că da. Eu am tot ieşit şi am spus "Vedeţi că este pericol!" - iarăşi, nu neapărat pentru că sunt poliţaiul Europei, pentru că sunt trompeta Europei în ceea ce înseamnă anumite angajamente ci pentru că pe mine mă controlează şi eu trebuie să fac raportarea.

Dar, în acelaşi timp, am spus: "Haideţi s-o facem pentru că ne pute nouă în faţa uşii!". Şi chiar ne pute în faţa uşii! Asta este în primul rând, de aici plecăm. Nu neapărat că mă obligă Europa.

Europa spune - am mai spus şi cu alte ocazii - "OK, tu, fata de la ţară, te-am chemat la mine la oraş în sufragerie, dar te speli pe dinţi dimineaţa şi seara şi îţi schimbi şi ciorapii, mânca-te-ar tata!". Asta e regula, da? Şi, de altfel, ne şi place când mai ieşim pe afară şi vedem cât de bibilit, cât de curat, cât de aliniat este totul.

Rep.: Deci scăpăm de infrigement, dar pe procedură?

N. N.: Da. Sper. Sper să scăpăm pe procedură, cu condiţia să se mobilizeze şi autorităţile locale. Şi vrem să mai găsim nişte soluţii, să mai găsim şi nişte bani... Criza nu e numai pentru Guvern, criza este şi pentru Primăria din comuna nu-ştiu-care. Aici lucrez încă, poate găsesc nişte soluţii să-i pot ajuta.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici