INTERVIU | Simona Marcu, şefa CSM, semnal pentru procurori: Achitările trebuie urmate de analize, erorile să fie asumate/ Când va fi gata controlul la parchete asupra colaborării cu SRI/ Ce spune despre demiterea şefei DNA

Preşedintele CSM, Simona Marcu, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că o achitare trebuie să fie urmată de o analiză aprofundată a motivelor care au dus la această soluţie şi, în cazul în care au fost identificate erori, acestea trebuie asumate pentru a evita situaţii similare.

16083 afișări
Imaginea articolului INTERVIU | Simona Marcu, şefa CSM, semnal pentru procurori: Achitările trebuie urmate de analize, erorile să fie asumate/ Când va fi gata controlul la parchete asupra colaborării cu SRI/ Ce spune despre demiterea şefei DNA

INTERVIU | Simona Marcu, şefa CSM, semnal pentru procurori: Achitările trebuie urmate de analize, erorile să fie asumate/ Când va fi gata controlul la parchete asupra colaborării cu SRI/ Ce spune despre demiterea şefei DNA

„Achitarea poate să fie determinată de tot felul de situaţii, unele imputabile, altele neimputabile procurorilor, impuse, de exemplu, de modificări legislative ori de decizii ale Curţii Constituţionale. În orice caz, orice achitare ar trebui să fie urmată de o analiză temeinică a cauzelor care au condus la pronunţarea soluţiei, iar dacă se identifică erori, acestea să fie asumate şi să conducă la prevenirea unor situaţii similare”, a spus preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Simona Marcu, într-un interviu pentru MEDIAFAX.

Preşedintele CSM mai subliniază că lupta împotriva corupţiei nu trebuie să fie asociată cu o persoană, în contextul demiterii procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi: „Combaterea infracţiunilor de corupţie intră în sfera atribuţiilor mai multor instituţii ale statului şi nu poate fi asociată cu o singură persoană, oricare ar fi aceasta. Această activitate trebuie să continue şi va continua cu siguranţă”.

Simona Marcu a comentat şi pe marginea raportului Comisiei de la Veneţia: „Raportul evidenţiază pozitiv, de exemplu, separarea carierelor judecătorilor şi procurorilor, dar şi procedura de numire în funcţiile de conducere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, derulată de către Secţia de judecători. Comisia şi-a exprimat o opinie destul de fermă şi în privinţa procedurii de revocare a membrilor CSM, chestiune surprinzătoare, pentru că nu a fost un subiect dezbătut de opinia publică. În noua formă a legii a fost introdusă o procedură care a ridicat foarte multe semne de întrebare raportorilor”.


Redăm interviul integral acordat de preşedintele CSM, Simona Marcu.

MEDIAFAX: La începutul acestui an, aţi fost aleasă preşedintele CSM. Care a fost cel mai dificil aspect de care v-aţi lovit la preluarea mandatului şi ce provocări au survenit pe parcursul lunilor care s-au scurs de la acel moment?

Simona Marcu: E foarte greu să decelez un moment anume, pentru că fiecare şedinţă de plen, fiecare şedinţă de secţie ridică probleme care nu sunt uşoare şi a căror rezovare, de multe ori, e foarte greu de anticipat. Nu ştiu dacă aş putea identifica acum un moment anume pe care l-aş defini ca fiind cel mai greu. Cea mai mare provocare a actualului moment este aceea de a face în aşa fel încât justiţia să aibă locul pe care-l merită. Să asigurăm întregul corp de magistraţi - judecători şi procurori, deopotrivă, că noi ne îndeplinim menirea constituţională şi, în acelaşi timp, să asigurăm societatea că luăm toate măsurile ca justiţia să se realizeze în cel mai echitabil mod cu putinţă.

MEDIAFAX: Nu putem să nu remarcăm faptul că, la aproape fiecare şedinţă de plen, diferenţele dintre tabăra procurorilor şi a judecătorilor sunt din ce în ce mai vizibile. Observăm ridicarea tonului, comentarii maliţioase. Ce a condus la aceste tensiuni între membri?

Simona Marcu: Spre deosebire de anul trecut, anul acesta şedinţele de plen se derulează în condiţii mai bune. Anul trecut a fost un an de adaptare, acum fiecare membru a înţeles cum se desfăşoară lucrurile în Consiliu, dar a cunoscut şi modul în care ceilalţi membri înţeleg colaboarea în această instituţie. Există şi momente mai tensionate, care apar atunci când subiectul este foarte sensibil şi membrii abordează problema respectivă din unghiuri divergente. Tot atât de adevărat este şi că, structural, membrii sunt diferiţi. Unii au o manieră mai incisivă şi alţii o manieră mai paşnică de lucru, dar în ansamblu reuşim să găsim soluţii, astfel încât deciziile să fie corecte pentru sistemul judiciar din România. Orice organ colectiv se confruntă cu situaţii în care se creează tensiuni între membri, dar cred că este normal, iar din lupta contrariilor se nasc idei mai bune.

MEDIAFAX: Un alt episod tensionat din cadrul plenului CSM a avut loc anul trecut, când s-a discutat despre controlul de la Direcţia Naţională Anticorupţie. Din ce s-a văzut din exterior, CSM s-a împărţit în două tabere. Au existat presiuni în CSM, în contextul acelui control?

Simona Marcu: Pot să vă spun cu siguranţă că nu a existat niciun fel de presiune. Este prematur să îmi exprim opinia, pentru că hotărârea Secţiei pentru procurori este încă este pe rolul instanţelor judecătoreşti. S-a pronunţat o primă hotărâre de către Curtea de Apel Bucureşti, dar a fost atacată cu recurs.

CITEŞTE CONTINUAREA pe PAGINA 2

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici