INTERVIU | Simona Marcu, şefa CSM, semnal pentru procurori: Achitările trebuie urmate de analize, erorile să fie asumate/ Când va fi gata controlul la parchete asupra colaborării cu SRI/ Ce spune despre demiterea şefei DNA

Preşedintele CSM, Simona Marcu, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că o achitare trebuie să fie urmată de o analiză aprofundată a motivelor care au dus la această soluţie şi, în cazul în care au fost identificate erori, acestea trebuie asumate pentru a evita situaţii similare.

16083 afișări
Imaginea articolului INTERVIU | Simona Marcu, şefa CSM, semnal pentru procurori: Achitările trebuie urmate de analize, erorile să fie asumate/ Când va fi gata controlul la parchete asupra colaborării cu SRI/ Ce spune despre demiterea şefei DNA

INTERVIU | Simona Marcu, şefa CSM, semnal pentru procurori: Achitările trebuie urmate de analize, erorile să fie asumate/ Când va fi gata controlul la parchete asupra colaborării cu SRI/ Ce spune despre demiterea şefei DNA

MEDIAFAX: Un alt subiect care a atras nemulţumire este cel al protocoalelor, mai exact colaborarea dintre servicii şi magistraţi. În privinţa protocolului semnat între CSM şi SRI, ce schimburi de informaţii credeţi că au avut loc? Ce efecte a produs în rândul membrilor CSM această colaborare?

Simona Marcu: Acest protocol a fost încheiat de Consiliul Superior al Magistraturii într-o altă componenţă, dar în actuala formulă, imediat ce am luat cunoştinţă despre acest document am luat măsuri pentru denunţarea lui. Verificând documentele existente la Consiliu, pot să vă spun cu certitudine că nu au existat informări dinspre Consiliu către Serviciul Român de Informaţii. Nu s-a transmis niciun fel de informare. Au existat documente trimise de către Serviciul Român de Informaţii, dar ele au urmat regimul documentelor clasificate. Oricum, am declanşat o operaţiune vastă, am solicitat tuturor instanţelor şi parchetelor să transmită protocoalele şi să ia măsuri pentru desecretizarea acestora. La această oră se realizează un control tematic de către Inspecţia Judiciară la parchete, pentru a vedea care au fost eventualele implicaţii ale protocolului încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte cu SRI. Cel mai probabil, în toamna acestui an vom avea nişte concluzii preliminare, suntem conştienţi despre importanţa majoră a acestui subiect şi despre impactul pe care îl are asupra societăţii.

MEDIAFAX: Prin semnarea acestui protocol au fost încălcate prevederile Codului deontologic al magistraţilor?

Simona Marcu: La evaluarea protocoalelor vom avea în vedere şi acest aspect, însă acum este prea devreme pentru astfel de concluzii.

MEDIAFAX: Observăm că plenul CSM este solicitat să se pronunţe cu privire la încălcarea independenţei justiţiei prin unele afirmaţii lansate de persoane publice. Vi se pare că sistemul judiciar începe să piardă din credibilitate şi autoritate, de aceea sunt lansat în spaţiul public cu uşurinţă aceste afirmaţii? Dacă da, de ce?

Simona Marcu: Au fost situaţii în care persoane publice au făcut la adresa judecătorilor sau procurorilor afirmaţii pe care noi le-am calificat ca fiind de natură să afecteze independenţa justiţiei, am adoptat hotărâri în acest sens şi am dat comunicate. N-aş spune că sunt mai frecvente situaţiile faţă de anii trecuţi, nici că sunt mai grave. CSM, în actuala componenţă, şi-a propus ca apărarea independenţei sistemului judiciar să nu devină pur formală. S-a hotărât să nu se mai reacţioneze la orice afirmaţie din spaţiul public, pentru că astfel de poziţionări vulnerabilizează, mai degrabă decât să ajute. Nu există o relaţie de proporţionalitate între numărul de reacţii ale CSM şi întărirea independenţei sistemului judiciar. Nu ştiu dacă am pierdut teren la capitolul imagine şi încredere, însă tot ceea ce facem în această perioadă este absolut necesar pentru viitorul justiţiei, ne autoreglăm, identificăm problemele din interiorul sistemului, recunoaştem atunci când greşim şi arătăm societăţii că suntem dispuşi să facem paşi concreţi în direcţia corectă. Toate aceste aspecte ne vulnerabilizează doar la prima vedere.

MEDIAFAX: Imediat după ce CSM se pronunţă, este publicată o hotărâre. Credeţi că cei care au lansat astfel de afirmaţii iau aminte, din ce vedeţi în spaţiul public?

Simona Marcu: Reacţiile noastre au fost mai rare în ultimii doi ani şi de aceea au fost de natură să atragă atenţia într-o măsură mai mare. Nu-mi dau seama cât de eficiente sunt aceste poziţionări pentru cei din afara autorităţii judecătoreşti, dar pot să spun că pentru colegii noştri judecători şi procurori sunt foarte importante, îşi dau seama că nu sunt singuri şi că garantul independenţei justiţiei reacţionează ferm pentru a aşeza lucrurile în matca lor firească. Uneori magistraţii înşişi ne sesizează şi ne solicită să adoptăm o poziţie în raport de împrejurările respective.

CITEŞTE CONTINUAREA pe PAGINA 3

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici