Video Interviul INTEGRAL. Marius Tucă Show. Fifor, despre cazul Alexandra: A fost un şir nefericit de erori. A arătat nişte breşe în sistem/ Arafat: Este revoltător. Se putea face mai mult, mai profesionist, mai corect

Poliţiştii, procurorii, operatorii 112 şi toţi cei implicaţi în gestionarea cazului Caracal puteau face mai mult pentru salvarea Alexandrei, dar a fost un şir de erori care nu numai că nu au salvat-o, dar au scos la iveală şi problemele din sistem, afirmă ministrul Mihai Fifor şi secretarul de stat Raed Arafat.

538 afișări

Mihai Fifor: Toate sunt verigi într-un lanţ care n-a funcţionat la Caracal. În cel mai scurt timp identificăm locurile unde să-şi desfăşoare activitatea aceste dispecerate integrate şi îi aşezăm pe oameni la un loc, la nivel judeţean.

Raed Arafat: Pentru că trebuie să înţeleagă lumea că nu va fi unul la Caracal, unul la Slatina şi asta va fi. Un unic dispecerat care va funcţiona la nivel judeţean.

Mihai Fifor: În al doilea rând, am pus în transparenţă proiectul de lege pentru persoanele dispărute. Are acolo o serie întreagă de prevederi, lumea deja a văzut, se agită unii foarte tare că este un proiect de lege prost. Tocmai de aia l-am pus în transparenţă.

Marius Tucă: Nu credeţi că ar trebui să existe, asta cred eu, pentru că asta se întâmplă în Statele Unite ale Americii, un serviciu care să se ocupe special de răpiri?

Mihai Fifor: Ba da. Asta vom face. Există, se putea activa un sistem de alertă răpire copii. Nu s-a activat.

Marius Tucă: Dar FBI se ocupă acolo de răpiri, fie că e vorba despre copii sau altceva. Va exista în România, în Ministerul de Interne sau un serviciu care se va ocupa?

Mihai Fifor: Categoric, asta vom face în perioada imediat următoare.

Marius Tucă: Deci veţi construi asta.

Mihai Fifor:  Fără niciun fel de rezervă.

Marius Tucă: Bine, pentru că plecaţi la un eveniment şi deja v-am ţinut mai mult decât am promis la început vreau să vă mai adresez o singură întrebare şi eu zic că ne vom mai întâlni pentru că toate lucrurile astea sunt în derulare şi sunt cumva contra cronometru pentru că e vorba despre vieţile oamenilor. Voiam să vă întreb, unu, dacă doriţi să rămâneţi ministru de Interne, răspunsul este da?

Mihai Fifor: Nimeni nu împiedică pe nimeni să protesteze. Rugămintea mea este să se facă în mod paşnic şi civilizat, cu toleranţă. Nimeni nu va interveni brutal

Mihai Fifor: N-am fugit niciodată de răspundere, niciodată. Vom discuta chestia asta.

Marius Tucă: Şi a doua întrebare este legată de 10 august. Ştim că lumea discută despre 10 august, ştim foarte bine ce s-a întâmplat anul trecut, cum vedeţi dumneavoastră ca şef al Ministerului de Interne ce se va întâmpla în data de 10 august.

Mihai Fifor: Am să vă spun aşa, tocmai pentru a eficientiza activitatea jandarmeriei, astăzi am luat nişte măsuri şi acolo, adică am schimbat comanda Jandarmeriei Române, l-am împuternicit pe generalul Florea comandantul Inspectoratului de Jandarmi de la Dolj la comanda Jandarmeriei Române, este un om cu experienţă foarte bogată în domeniul acesta, unul dintre cei doi generali ai Jandarmeriei Române, atât mai are Jandarmeria Română, doi generali, Constantin Florea este unul dintre ei.

Marius Tucă: Asta e bine că nu trebuie să avem prea mulţi generali.

Mihai Fifor: În altă ordine de idei, azi-dimineaţă am făcut primul apel s-o ţină aşa până sâmbătă, făcând apel către toţi cei care doresc să protesteze, nimeni nu-i opreşte să protesteze, să se înţeleagă foarte bine, am văzut deja oameni politici care au început să genereze isterie, să se urce pe evenimentul din 10 august.

Marius Tucă: Trebuie să spunem că nu există un miting autorizat.

Mihai Fifor: Este un miting autorizat, atenţie.

Marius Tucă: A, e autorizat.

Mihai Fifor: Anul trecut n-a fost, a fost până la un punct după care s-au retras.

Marius Tucă: Deci avem de-a face cu un miting autorizat.

Mihai Fifor: Încă o dată, o spun cu toată responsabilitatea, nimeni nu împiedică pe nimeni să protesteze. Rugămintea mea, este o rugăminte, să se facă în mod paşnic şi civilizat, cu toleranţă, nimeni nu va interveni brutal, asta trebuie să...

Marius Tucă: Cine şi-a asumat organizarea mitingului?

Mihai Fifor: Nu ştiu, asta Primăria generală a Capitalei poate să spună, că dânşii dau această autorizaţie. Ideea este în felul următor, nu oprim pe nimeni să protesteze. Oricine încearcă să politizeze acest eveniment şi, repet, am văzut deja de astăzi că sunt tot felul de oameni politici care îşi dau ghes să politizeze.

Marius Tucă: Mă rog, de aia sunt oameni politici până la urmă.

Mihai Fifor: Dar nu e cazul, domnule Tucă, nu e cazul, haideţi să înţelegem încă o dată că în România trebuie să facem lucrurile ca în orice altă ţară europeană...

Marius Tucă: Domnule Fifor, eu cred că s-a mai întâmplat ceva, aţi schimbat conducerea jandarmeriei, cred că e vorba şi de altă strategie sau va fi vorba de altă strategie decât până acum.

Mihai Fifor: Eu nu vreau să ajungem, domnule Marius Tucă, în situaţia în care să fie nevoie, Doamne fereşte, de intervenţia jandarmilor. Nu ăsta e rolul jandarmeriei române. Rolul Jandarmeriei române este să protejeze, în primul rând, pe cel care protestează acolo, asta e prima lui menire acolo.

Marius Tucă: Perfect. Ne vom mai întâlni şi în perioada următoare, aşteptăm de la dumneavoastră şi de la domnul Arafat, dar domnul Arafat rămâne cu mine şi va fi tocat foarte mărunt prin întrebările telespectatorilor noştri, cei care ne urmăresc pe Mediafax.ro şi pe toate celelalte. Vreau să discutăm despre 112 şi despre acest serviciu integrat în care participă şi un poliţist şi un jandarm şi cineva de la ambulanţă şi, de asemenea, ca acest serviciu special pentru răpiri să existe, să fie organizat, să nu mai trăim niciodată această dramă.

Mihai Fifor: Vor fi multe alte măsuri o să vedeţi.

Marius Tucă: Şi legislaţia prin OUG să se poată implementa cât mai repede, cum are toată Europa, pentru identificarea în 10 secunde, cum spunea Raed Arafat, a celui care iniţiază apelul. Vă mulţumesc mult de tot şi baftă în zilele următoare.

Ne cunoaştem de foarte multă vreme, domnule Arafat, şi eu trebuie să recunosc deschis că am încredere atunci când e vorba de Raed Arafat, ştiu ce a făcut, ce-a construit în ultimii 30 de ani şi sunt foarte multe întrebări şi am să vă adresez întrebările primite de la telespectatori. Dar spuneţi-mi vă rog dacă acest nou sistem despre care vorbeam şi se va aplica pentru toată lumea şi se va aplica, şansele ca un om care este în pericol să sune la 112, dacă are un Iphone sau android sunt absolut sigure ca în 10-20 de secunde să fie identificate, foarte important?

Raed Arafat: Deci, noi... limitările tehnice, cu care vin tehnicienii, nu le spun eu, sunt după poziţie, după cât de bine captează semnalul GPS pentru că prezumăm că persoana are GPS închis că sistemul deschide, activează GPS-ul telefonului, dacă persoana vorbeşte două secunde şi închide telefonul se poate să nu putem să localizăm. Deci sunt nişte limitări care trebuie să le ştie populaţia ca să creadă că este soluţia finală sau maximă. Din cauza asta se propune de către comisie să fie soluţii complementare.  Adică vii cu soluţia cea mai rapidă pe care o implementează toată Europa acum deja sunt un număr de ţări europene care au implementat AML-ul.

Marius Tucă: Ce înseamnă AML în engleză?

Raed Arafat: Advanced Mobile Location. Localizare mobilă avansată. Vii cu această soluţie în prima fază, este mult mai uşor de implementat, accesibilă, Google este cel care o gestionează şi o activează şi nu este o problemă aici. Dar nu te opreşti aici şi vii şi cu alte mijloace de localizare tehnologice care poate că sunt cu costuri mai mari şi mai greu de implementat la un anumit moment care vor fi implementate pe termen mediu să zicem.

Raed Arafat: Costul AML este chiar sub un milion de euro, cu mult sub

Marius Tucă: E adevărat că AML înseamnă 28 de milioane de euro?

Raed Arafat: Nu. Este fals.

Marius Tucă: La cât se ridică?

Raed Arafat: Este o sumă avansată de colegii de la STS pe  costurile de bază pentru a face acest lucru, nu o să vreau să o zic acum până nu se anunţă mâine, dar pot să spun la cine a zis acest lucru, este chiar sub un milion de euro, cu mult sub.

Marius Tucă: Sub un milion de euro.

Raed Arafat: Şi este vorba de servere şi de anumite chestii.

Marius Tucă: De ce n-am făcut-o până acum nu înţeleg?

Raed Arafat: Pentru că sistemul n-a existat până 2016, pentru că standardizarea europeană...

Marius Tucă: Dar suntem în 2019!

Raed Arafat: Standardizarea europeană a fost făcută în 2016, au început să le implementeze ţările europene, nu suntem ultimii din Europa care nu-l avem, există şi alte ţări care încă nu-l au şi sunt în curs de implementare, este exact cum am zis, este sistemul RoAlert, noi suntem una din primele patru ţări...

Marius Tucă: Dumneavoastră sunteţi drăguţ, dar STS-ul a cheltuit sute de milioane de euro, pute asă implementeze până acum.

Raed Arafat: Aici ce este trebuie întrebat acolo. Eu vă spun aşa.

Marius Tucă: E adevărat, dar spuneam eu...

Raed Arafat: Suntem prima din patru ţări care a implementat un sistem de selfbroadcasting, acum vine UE şi-l face obligatoriu.

Marius Tucă: Ce ţări din UE au sistemul ăsta implementat?

Raed Arafat: AML-ul?

Marius Tucă: AML-ul, da.

Raed Arafat: AML-ul, nu ştiu dacă sunt 12 sau 18. La noi s-a testat şi urmează implementarea...

Marius Tucă: Noi am cheltuit sute de milioane şi nu-l avem pentru un milion de euro.

Raed Arafat: Eu aş zice mai degrabă nu pentru milionul de euro, ci mai degrabă pentru că trebuiau făcute unele modificări şi pentru că iniţial, nu e niciun secret, era o reticenţă când sistemul era la începuturile lui, nu de actuala conducere, poate şi de vechea conducere.

Marius Tucă: Alea 18 ţări de ce n-au fost reticente?

Raed Arafat: E, aici să ştiţi că nu trebuie să-mi spuneţi mie sau să mă întrebaţi pe mine. Deci eu nu pot să răspund în numele altuia de ce nu...

Marius Tucă: Mă uitam în cameră şi îi întrebam pe ăia care nu vor răspunde niciodată.

Raed Arafat: Deci este clar că sistemul trebuie implementat, este obligatoriu. Faptul că s-au făcut testări recent este foarte important. Faptul că avem nevoie de modificări şi că guvernul acum vrea să facă aceste modificări este foarte important. Dar, iarăşi trebuie să înţelegem limitările şi faptul că acest sistem nu este un panaceu universal.

Marius Tucă: Să ne răspundă, nu neapărat dumneavoastră, de ce nu s-a căutat fata din prima zi după localizare de pe contul de facebook şi google maps.

Raed Arafat: Aici n-am să intru pe orice discuţie despre de ce nu s-a făcut aşa de către poliţie pentru că colegii de la poliţie trebuie să răspundă.

Marius Tucă: Dar se putea face?

Raed Arafat: Nu ştiu. Chiar nu ştiu şi cine întreabă aceste chestii, trebuie întrebări adresate celor care răspund de aceste lucruri.

Marius Tucă: O altă întrebare care nu se adresează şi nu e neapărat...

Raed Arafat: Eu pot răspunde la ce e în domeniul...

Marius Tucă: De ce a trebuit să aştepte 9 zile să verifice smatphone-ul criminalului ca să vadă pe unde s-a plimbat. Gheorghe Dincă, obsedat sexual nu avea cablu tv, sigur viziona pornografie pe smartphone. Sunt foarte multe întrebări tehnice legate de traseu...

Raed Arafat: Pe partea situaţiilor de urgenţă, apelul la 112 se opreşte la nivel de judeţ şi de acolo se coordonează întregul judeţ. La poliţie s-a făcut şi posibilitatea, de la centru să dea la localitate

Raed Arafat: Astea sunt toate întrebări care au cu partea de ce s-a întâmplat în partea de căutare, dar aici vă daţi seama că n-am cum să vă răspund eu. Nici domnul ministru nu putea să răspundă. Astea sunt anchetele care trebuie să vină mai jos şi să vină cu informaţii.

Marius Tucă: O să vă întreb ce va conţine raportul de mâine să ne daţi măcar câteva lucruri. Asta e o altă întrebare şi care ţine şi de ceea ce faceţi dumneavoastră. De ce era un singur operator pe 24 de ore?

Raed Arafat: Iarăşi aici este un aspect... cum funcţionează sistemul: pe partea situaţiilor de urgenţă noi luăm apelul de la 112m, ajunge la judeţ bineînţeles, am reuşit în ultimii ani să aducem ambulanţa cu ISU, cu SMURD, cu toată lumea împreună şi în unele locaţii puţine acum, dar urmează să crească şi 112. La noi se opreşte pe partea situaţiilor de urgenţă apelul acolo. La nivel de judeţ şi de acolo se coordonează întregul judeţ. La poliţie s-a făcut şi posibilitatea, de la centru, după ce primesc 112, să dea în jos şi să dea la localitate. Altfel de mod de abordare. Nu pot să spun greşit, corect sau... Acolo, uneori, da, poate să fie şi 1 nu ştiu dacă la judeţe este 1. Cel puţin în partea situaţiilor de urgenţă n-am nicăieri unde să spun că am un singur dispecer. Deci am pompierii minim doi, uneori trei-patru, depinde de mărimea judeţului, avem ambulanţă minim doi de regulă şi mai mult dacă judeţul e mai mare. Sunt judeţe care au şi 7 şi 8, deci acest lucru se întâmplă când comasezi forţele acolo. Iar dacă mergem mai departe pe profesionalizarea dispecerizării care va fi durată, instruire şi tot, dacă mergem către profesionalizarea dispecerizării, înseamnă că dacă cineva e ocupat pe domeniul lui celălalt poate să preia următorul apel şi să-l ducă mai departe. La asta vrem să ajungem. Şi încă raportul va scrie, aceste aspecte sunt trecute în raport. Deci trecem în raport anumite aspecte şi dăm pe termene. Termen scurt, termen mediu şi termen lung.

Marius Tucă: Care credeţi după părerea dumneavoastră că este ceda mai importantă, cel mai important lucru care se va găsi în raportul care va fi dat publicităţii în ziua următoare.

Raed Arafat: Bineînţeles este o analiză a situaţiei actuale, care cine nu o ştie o să o citească şi este o analiză cât mai corectă, adică neutră, nu e nimic...

Marius Tucă: Partinic...

Raed Arafat: Mai ales că sunt participanţi din toate instituţiile şi aici trebuie instituţiile să lucreze împreună. Este foarte important ca toate aceste instituţii să lucreze împreună. Dacă începem noi să arătăm unii pe alţii cu degetul înseamnă că nu va funcţiona nimic în ţară. Noi trebuie să fim la masă.

Marius Tucă: Trebuie să spunem pentru cei care n-au văzut de la început că acest raport va fi mâine prezentat primului ministru.

Raed Arafat: Telefoanele vechi există poate alte soluţii să fie captate, să fie localizate, dar soluţia de bază e soluţia triangulaţiei Cell ID, dacă telefonul nu are modul GPS, localizarea lui tot va fi pe calcule

Raed Arafat: Exact şi aici vreau să spun acum, raportul va conţine situaţia actuală, va lua parte pe localizarea şi o să spună ce s-a făcut până acum şi cine doreşte poate să citească ce s-a făcut până acum, care e situaţia localizării acum prin sistemul respectiv şi prin aplicaţia care STS-ul a lansat-o la începutul anului în februarie ca o soluţie temporară până la implementarea altor soluţii de localizare şi după care vom avea soluţiile puse pe termene. Şi vom intra nu numai pe soluţia de localizare, vom intra pe soluţiile pentru partea organizatorică, pentru partea de formare, deci toate aceste aspecte vor fi puse acolo şi va fi bineînţeles şi managementul aşteptărilor în proiect cum zice unul dintre colegii noştri din cadrul comisiei şi înseamnă că vom şi limitările să le ştie lumea în raport. Bineînţeles pe partea localizării vom merge pe partea AML-ului, dar vom menţiona şi alte tehnologii care au fost puse pe masă de către experţii din comunicaţii şi din acest domeniu care urmează  să fie, poate, una dintre ele aleasă pentru termenul mediu ca să fie implementată şi alocată (...)

Marius Tucă: Şi cum alternativă la AML-ul ăsta.

Raed Arafat: Nu complementaritate, nu va fi alternativă, va completa acest lucru.

Marius Tucă: Va completa şi cumva are în vedere această nouă tehnologie asta care va fi să identifice şi telefoanele vechi?

Raed Arafat: Nu ştiu, să ştiţi nu ştiu. Telefoanele vechi există poate alte soluţii să fie captate, să fie localizate, dar soluţia de bază e soluţia triangulaţiei Cell ID, dacă telefonul nu are modul GPS, localizarea lui tot va fi pe calcule şi pe chestii de acest gen, din ce ştiu eu, poate că mă înşel. Deci să te duci să localizezi telefonul dacă nu are funcţia de GPS în el, să localizezi telefonul nu poţi să o faci decât prin poziţia de triangulaţie şi aşa mai departe.

Marius Tucă: Ştiţi de ce vă întreb asta pentru că înseamnă că toată nebunia şi toată tragedia de care România a avut parte şi eroismul de care a dat dovadă Alexandra, şi uite am uitat, n-am uitat a fost prea din scurt, să-l întreb pe ministrul de interne, dar poate o să întreb şi de aici din momentul ăsta dacă se gândesc cumva, nu ştiu care este să-i spunem aşa autoritatea în drept, ca Alexandra să fie declarată erou post-mortem, pentru că Alexandra a fost un erou. Deci toată munca, tot ce facem, toate analizele pe care le facem vor fi în zadar dacă va fi un nou caz Alexandra, cu un telefon cu butoane, va suna la poliţie şi noi am schimbat sistemul avem AML-ul.

Raed Arafat: Telefonul cu butoane în acest moment singura modalitate pe care o ştiu personal

Marius Tucă: Şi vom ajunge în acelaşi punct nu se va putea localiza.

Raed Arafat: Singura modalitate de a localiza un telefon cu butoane în acest moment sau telefon vechi este triangulaţia, ce s-a făcut şi în cazul ăsta, dă o zonă.

Marius Tucă: Dar poate există şi  un alt sistem mai nou care poate...

Raed Arafat: Asta nu ştiu şi o să întreb ca să clarificăm acest aspect în interiorul comisiei ca să fie mai clar, că sigur aceste întrebări vor veni şi o să cer colegilor care sunt pe comunicaţii să ne spună dacă sistemele celelalte nu AML-ul, sistemele celelalte care am trecut denumirile lor, sunt două sisteme, dacă ele pot face acest lucru pe telefoanele vechi, nu ştiu, nu vreau să dau un răspuns greşit.

Marius Tucă: Pe de altă parte trebuie să fim corecţi aşa cum spuneaţi şi dumneavoastră până la capăt, momentul în care la telefon răspunde şi un poliţist, răspunde şi cineva de la pompieri, răspunde cineva şi de la jandarmerie, probabil că altfel ar fi stat lucrurile. Aici s-a stat de vorbă cu un operator STS total neinstruit, care nu avea ce să caute niciodată acolo, cu un poliţist total neinstruit şi aşa mai departe, toţi oamenii cu care Alexandra a vorbit în acele momente absolut înfiorătoare, nu aveau ce să caute acolo pentru că şi din acest motiv s-a întâmplat tragedia care s-a întâmplat.

Raed Arafat: Hai să zicem că mai degrabă poate partea de instruire nu era specifică pentru anumite situaţii şi asta trebuia poate să începem acum să discutăm cum instruim oamenii în anumite situaţii să ducă mai departe un apel care este mai critic. Şi dacă există situaţii şi sper cândva să ni se permită să dăm înregistrările lor în sensul în care s-a stat cu oameni şi o oră şi o oră jumate la telefon pentru că voiau să se sinucidă şi le-au salvat vieţile telefonic până au ajuns echipele acolo. Există.

Marius Tucă: Păi operatorii ăia sunt la SMURD, nu sunt la Poliţie.

Raed Arafat: Nu, nu.

Marius Tucă: Sunt la STS?

Raed Arafat: Aici dacă nu mă înşel au fost STS cu Poliţia şi s-a stat nu în Bucureşti, în alt judeţ şi din cauza asta eu îi dau dreptate domnului ministru când zice să nu generalizăm.

Marius Tucă: Nu generalizăm, dar vorbim de cazul care a revoltat o ţară întreagă.

Raed Arafat: Exact pe bună dreptate a revoltat o ţară întreagă şi pentru care trebuie să găsim soluţiile să evităm să mai apară astfel de cazuri.

Marius Tucă: Noi avem şi o perspectivă umană, sigur că Raed Arafat lucrează în situaţii de urgenţă şi a văzut multe la viaţa lui. Cum a văzut omul Raed Arafat tot ce s-a întâmplat la Caracal?

Raed Arafat: Este revoltător din anumite puncte de vedere cred că, personal, aici că se putea face hai să zicem mai mult, mai profesionist, mai corect. Deci asta să zic fără să  intru în detalii, asta este partea umană, percepţia umană. Noi ce trebuie să învăţăm o dată, că nu trebuie să lăsăm nicio secundă, niciun minut nimic din ce putem să facem ca să salvăm o viaţă să se scurgă, fără să fie utilizat şi chiar cu toate forţele posibile. Eu vă dau un exemplu pe situaţiile de urgenţă am luat mai multe măsuri în ultimii ani şi am început să ne mobilizăm din timp înainte să apară ceva, de exemplu ştim că vor fi inundaţii, dacă ştim, nu vorbim despre inundaţiile surpriză, dacă ştim că peste două zile va ajunge o viitură care va inunda nu ştiu cât am început să mobilizăm forţe înainte să fie cerute şi am avut foarte multe întrebări că de ce, să aşteptăm să vedem. Păi dacă aşteptăm să vedem poate o să fie târziu atunci. Cel mai mic exemplu pe care îl dau s-au cumpărat generatoarele electrice care sunt de capacitate foarte mare, când am decis să luăm 50 şi ceva de generatoare 500 KVA 450, multă lume a întrebat dar de ce, pentru că, la protecţia civilă trebuie să le avem. Au stat opt luni nefolosite, brusc am folosit la Timişoara şi Caraş vreo şapte, după care am folosit la Ialomiţa vreo 13 din ele. Şi am văzut că da, că altfel rămâneau oamenii fără curent o săptămână în casele lor, un spital rămânea fără curent şi aşa mai departe. Deci noi trebuie să învăţăm: 1. să ne pregătim, să prevedem cel mai urât scenariu şi să ne pregătim pentru el. Şi în situaţiile de urgenţă cînd apare o situaţie o chestie care se întâmplă în domeniul nostru, de multe ori întrebăm de la centrul de coordonare dar de ce nu aţi trimis elicopterul, să ajungă primul să se confirme. Da, poate că e logic, da să ajungă prima maşină care să-mi confirme că, da, e nevoie de elicopter, dar dacă prima maşină care trebuie să ajungă face 20 de minute până la caz şi elicopterul putea să facă 15 minute până la caz şi tu după ce ai ajuns în 20 sau 30 de minute mă suni şi-mi spui acum trimite elicopterul, mai fac încă 15-20 de minute, eu am pierdut timp, şi atunci aici trebuie să calculez ce prefer costuri în plus, dar suportabile şi să fiu reactiv la astfel de situaţii sau să reduc un pic costurile, dar cu costul vieţii unei persoane pentru că cineva nu vrea să mobilizeze resurse pentru că vrea prima confirmare, şi prima confirmare poate să dureze. Astea toate trebuie puse în balanţă şi aici la fel poate că trebuia o mobilizare generală imediată să se aducă forţe şi să se intre în fiecare casă, în fiecare loc până se găseşte ceva, nu ştiu, nu sunt expert în domeniu.

Marius Tucă: Eu ştiu, vă  dau un exemplu: Alexandra a dat numele şi numărul de telefon, adresa găsite pe o carte de vizită chiar acolo. Păi în cinci minute ajungea Poliţia la persoana respectivă care se ocupa cu cadastrul, era un cadastrist, şi acesta câte cadastre făcea în Bolt? Unul, două, trei şi într-un sfert de oră se putea ajunge acolo.

Raed Arafat: Şi astea sunt întrebările care trebuiau puse la nivelul anchetei la care nu ştim încă rezultatele.

Marius Tucă: Păi nu a fost nimeni întrebat.

Raed Arafat: Să nu fiţi convins pentru că ancheta care se parcurge cu siguranţă vor apărea aceste lucruri, pentru că aşa cum întrebaţi dumneavoastră acum, întrebăm cu toţii, cu siguranţă e cineva care la nivelul anchetei pune aceleaşi întrebări. Numai că nu va ieşi public cu ele la acest moment până nu finalizează pentru că ne-am obişnuit să dureze uneori şi şase luni până ies toate datele şi să fie puse pe masă.

Marius Tucă: Apropo de anchetă ne întoarcem puţin în timp la tragedia din Apuseni. Ce s-a întâmplat? Există un raport acum după cinci ani cât a trecut din 2014?

Raed Arafat: Deci în Apuseni este un lucru care trebuie să fie înţeles de toată lumea: în primul rând eu nu aud decât că au murit din cauza lui Arafat, din cauza SMURD-ului, că nu s-a ajuns la timp, şi eu culmea nici nu eram în ţară şi nu e o chestie că vreau să mă debarasez de vină, dar nu eram în ţară, nu răspundeam nici de partea de căutare-salvare, asta a fost o chestie etichetată şi legată de numele doctorului Arafat de către unii care erau interesaţi să facă acest lucru. Nu răspundeam de Pompieri, nu răspundeam decât de partea medicală, iar acolo dacă vrem să analizăm situaţia căutării salvării cum s-a decurs, a găsi un astfel de avion în cinci ore şi un sfert, indiferent cine l-a găsit, chiar dacă primii care au ajuns erau localnici şi au apărut la câteva minute 10, 15 minute după ei şi salvatorii profesionişti, dacă luăm toată misiunea cum s-a decurs acolo, era în timpul foarte acceptabil şi ştiu că o să mă înjure mulţi pe treaba asta: în munte, în pădure, în ceaţă, în zăpadă, în iarnă nu ai cum să progresezi cu viteză în pădure. Dacă e adevărată povestea cine a venit să investigheze cazul a doua zi a ajuns până la Câmpeni în judeţul Alba cu maşină şi au mai făcut trei ore şi ceva pe jos ştiind exact unde merg. Deci acolo timpul de cinci ore şi un sfert de la anunţ până la localizare, adică până la găsirea lor.

Marius Tucă: Păi da probleme tot cu localizarea au fost.

Raed Arafat: Localizarea în munte s-a dat acolo într-o zonă mult mai largă, dacă nu mă înşel de 200 de kilometri pătraţi, pentru că era acelaşi sistem pe Cell ID, pe identificarea celulelor şi în munte celulele sunt mult mai îndepărtate. Mai mult decât atât localnicii şi primăriile au fost anunţate de pompieri că să meargă, să nu creadă lumea că localnicii au pornit singuri, deci asta e în mecanismul de căutare de atunci au anunţat cum zic ei OAT-urile, adică localităţile şi comunele şi tot.

Marius Tucă: Adică există voluntari care se mobilizează pentru asta.

Raed Arafat: Sigur şi într-adevăr poate coordonarea putea să se facă un pic mai bine ce s-a greşit acolo cred că e că li s-a spus pompierilor să nu comunice deloc şi dacă ar fi comunicat...

Marius Tucă: Pun o întrebare foarte grea: dacă s-ar întâmpla din nou tragedia din Apuseni în cât timp s-ar ajunge la locul tragediei?

Raed Arafat: Depinde unde este tragedia.

Marius Tucă Dacă s-ar întâmpla aceeaşi tragedie, au trecut cinci ani, s-a schimbat lumea.

Raed Arafat: Aceeaşi tragedie? În afara faptului că acum s-a câştigat şi din păcate asta este în situaţiile de urgenţă experienţa în acest domeniu şi coordonarea, fiind toate resursele sub o singură entitate, poate coordonarea şi mobilizarea să fie altfel şi să ne permită  să ne mobilizăm altfel ca distanţe, ca mers în pădure şi localizare s-ar putea să dureze tot câteva ore pentru că dacă nu e ceaţă, dacă scoţi factorul ceaţă de acolo şi asta nu a înţeles lumea.

Marius Tucă: Bun şi ăştia de la STS ce au făcut atunci, după cinci ani nu poate să localizeze.

Raed Arafat: Asta e, v-am zis că sistemul AML a fost standardizat în 2016 în Europa, dar repet, elicopterul

Marius Tucă: Eu cred că de aia STS-ul nu mai trebuie să fie acolo unde e.

Raed Arafat: Aici nu mă pronunţ.

Marius Tucă: Păi mă pronunţ eu că vă dau exemplu în cinci ani de zile nu s-a schimbat nimic, localizarea în continuare nu se poate face pentru că dacă am avea AML-ul, dar încă nu-l avem probabil că s-ar localiza în zece secunde.

Raed Arafat: Mutarea sistemului 112 în altă parte s-ar putea să însemne destrămarea totală a lui, pentru că s-ar putea ca o parte din personal să plece.

Raed Arafat: Am să vă răspund dar să termin ideea.

Marius Tucă: Pentru că era vorba de un Iphone în Apuseni.

Raed Arafat: Da, dar să spun un lucru: elicopterul pentru că am auzit foarte multe comentarii după Apuseni că de ce elicopterul nu a fost lăsat să meargă? Pentru că era ceaţă şi erau condiţii de givraj, din cauza asta a căzut şi avionul respectiv. În ceaţă elicopterele nu caută, nu intră în zonă montană în ceaţă, pentru că înseamnă că o să mai avem 2, 4 morţi cât sunt în elicopter, asta cu siguranţă. Acum revin la partea pe care o spuneţi, în medicină avem o problemă, un lucru în care credem: primo non cere, primul lucru nu fă rău. Ca să facem orice analiză pe sistem trebuie să vedem cum funcţionează şi aici nu ţin partea nimănui, încerc să fiu cât mai neutru, cât mai corect. Dacă sistemul 112 s-ar înţelege ce stă în spatele lui tehnică, tehnologie, servere, una, alta, inginer, tot, în ţară, luarea lui în altă parte sau mutarea lui în altă parte s-ar putea să însemne destrămarea totală a lui, pentru că s-ar putea ca o parte din personal să plece.

Marius Tucă: De ce?

Raed Arafat: Pentru ca inginerii o parte să spună nu vreau să mă duc acolo, e libera practică.

Marius Tucă: Nu, rămân în acelaşi loc, schimbăm doar autoritatea care e.

Raed Arafat: Asta nu mă bag eu pentru că s-ar putea ca schimbând autoritatea să-ţi plece unii oameni, pentru că şi la autorităţi o autoritate... pentru că s-ar putea ca plăţile să fie diferite.

Marius Tucă: Nu, spuneam că trebuie schimbată doar pălăria, autoritatea sub care-şi desfăşoară activitatea.

Raed Arafat: Asta e vă daţi seama o decizie total politică şi trebuie să fie decizie politică nu zic eu. Eu ce spun este primul lucru să fim foarte atenţi ca orice lucru care încercăm să-l corectăm brusc fără să-l înţelegem cum funcţionează poate să-l dărâme.

Marius Tucă: Eu vorbesc după rezultate şi spuneam că nu trebuie să plece nimeni din locul ăla, că trebuie trecut STS-ul sub o altă autoritate. Poate să fie Ministerul de Interne, poate să fie Ministerul Apărării, daţi-mi voie să vă spun de ce trebuie să se facă asta. Pentru că dacă  ne întoarcem la tragedia din Apuseni din 2014, dacă ea s-ar întâmpla de fapt acum, am ajunge acolo la fel în acelaşi timp.

Raed Arafat: Dar nu vă garantează nimeni că dacă este sub altă autoritate că va rezolva altfel localizarea.

Marius Tucă: Ba da, dacă erau sub altă autoritate nu cheltuiau sute de milioane de euro fără să nu fie implementat sistemul AML.

Raed Arafat: Aici da, e un subiect pur, pur, de decizie politică dar care trebuie să ia din nou în considerare funcţionalitatea sistemului.

Marius Tucă: Absolut, eu îmi duc ideea până la capăt, funcţionalitatea rămâne acolo, nu-i mută nimeni, nu le mişcă nici măcar un fir de păr. Dacă exista o autoritate căreia să-i pese de acest serviciu STS şi de vieţile oamenilor implementa un sistem după cinci ani în care să-i identifice telefonul mobil Iphone sau Android, ceea ce nu poate să facă astăzi.

Raed Arafat: Din nou la avion, staţi că mai e un lucru să nu uităm că la avion există sistem propriu de localizare, dar care s-a întâmplat să aibă antena ruptă înainte să decoleze, dacă e corect ce am citit în raport.

Marius Tucă: Păi nu, era vorba de un telefon Iphone.

Raed Arafat: Nu, nu, era telefonul domnului doctor care era acolo, care a discutat cu colegii, nu intru în amănunte acolo şi tot nu s-a reuşit în final.

Marius Tucă: Păi nu, dacă exista sistemul AML îl identifica în zece secunde.

 Raed Arafat: Pai nu era, dar atunci nu era AML dacă nu mă înşel sau era chiar la începuturile lui în 2014.

Marius Tucă: Păi nu vă concentraţi un pic, astăzi dacă ar cădea avionul pentru că nu avem sistemul AML nu am identifica locul în care ar cădea avionul, punct.

Raed Arafat: E posibil, dar e posibil şi acolo ca AML să nu ţi-l localizeze exact cum vrei. Eu am căutat un elicopter SMURD căzut în Pasul Tihuţa, a durat cinci ore şi ceva. Patru ore având poziţia GPS, având totul de la echipa care era în viaţă toată, numai că fiind în munte pe versanţi am tot căutat până am găsit, deci din cauza asta spun că fiecare caz se ia individual. În cazul Tihuţa căutarea lui am avut poziţie GPS exactă de la echipă şi totuşi a durat.

Marius Tucă: Domnul Raed Arafat vorbim de un sistem, de un serviciu pe care nu-l controlează  nimeni, un sistem în care s-au investit sute de milioane de euro şi nu au putut să investească un milion de euro în sistemul AML, unu, doi nu există numai AML pe lumea asta, există  sisteme implementate în Statele Unite ale Americii de  10-20 de ani care localizează cu precizie şi un telefon care se află în mişcare.

Raed Arafat: Aici nu ştiu dacă sunt de 10-20 sau sunt şi ele destul de recente.

Marius Tucă: Da sunt şi recente, dar eu spun asta trebuia să facă STS-ul. Să vină cineva să ne spună, pentru că nimeni nu ştie pe lumea asta şi în România, pentru că nu există niciun fel de transparenţă în ceea ce priveşte serviciul, câţi bani s-au investit în ultimii 10 ani şi pe ce s-au investit acei bani.

Raed Arafat: Aici nu am cum să vă răspund.

Marius Tucă: Nu era o întrebare pentru dumneavoastră, era o întrebare la care nu răspunde nimeni şi la care nu va răspunde nimeni, câţi bani s-au investit şi în ce s-au investit, dacă operatoarea în cazul Alexandrei o întreba unde e că altfel nu o găseşte.

Raed Arafat: Deci eu din punctul meu de vedere aceste întrebări trebuie adresate  la locul potrivit, pentru ca să primiţi răspunsurile potrivite.

Raed Arafat: Noi nu vrem identificarea cartelelor pre-pay pentru alte chestii, noi şi în comisie recomandăm, este identificarea lor la momentul apelării 112

Marius Tucă: Absolut, nu vă adresam întrebările dumneavoastră, eu le adresam apropo de ceea ce s-a întâmplat. Vă rog să ne mai spuneţi câteva lucruri din raportul care va  fi dat publicităţii în zilele următoare, chestiuni tehnice.

Raed Arafat: E un aspect şi nu evit să vorbesc despre el, este aspectul cartelelor preplătite care ştiu că a iritat foarte multe discuţii, noi am analizat în cadrul comisiei acest aspect dacă să-l punem, să nu-l punem şi la final decizia e că va fi pus în raport, decizia e de-asupra noastră dacă se doreşte şi acolo să se meargă sau nu, dar raportul exact cum a cerut doamna prim-ministru trebuie să includă totul, cu bunele, cu relele.

Marius Tucă: Care e părerea lui Raed Arafat despre cartelele pre-play?

Raed Arafat: În primul rând dacă informaţiile primite de la ANCOM sunt la zi la acest moment sunt 147-148 de ţări în lume care solicită să fie identificată cartela cu buletin la cumpărare, adică să te identifici. În Uniunea Europeană din ce am înţeles sunt 22 de ţări europene la acest moment care cer identificare.

Marius Tucă: Şi care sunt ţările în care nu se cere, mai exista vreuna?

Raed Arafat: Dacă sunt 22 din 28 înseamnă că  mai sunt.

Marius Tucă: Care sunt?

Raed Arafat: Nu ştiu. Una dintre ele Anglia care imediat iese din Uniune.

Marius Tucă: Dar apropo de AML ştiaţi că Republica Moldova are AML, serviciul ăsta de identificare?

Raed Arafat: Au implementat un sistem AML, da.

Marius Tucă: Vai de mama noastră, da.

Raed Arafat: Au implementat pentru că ei au făcut 112 al lor foarte recent şi au venit cu toate aceste aspecte deodată. Acum să mergem la cartele. La cartelele pre-pay, ideea se pune în următorul fel, nu ne certăm pe procente câte apeluri injurioase, false să facă, una, alta, în final când tu dai telefon la 112, dacă vrei să te păstrezi secret, să nu ştie lumea cine eşti, să nu ştie poziţia ta, să nu ştie nimic, înseamnă că ai ceva de ascuns şi dai telefon la 112, înseamnă că dai pentru alte motive decât de a fi tu salvat sau a fi altcineva salvat, asta înseamnă cel puţin tradus de mine. Noi nu vrem identificarea cartelelor pre-pay pentru alte chestii, noi şi în comisie recomandăm, este identificarea lor la momentul apelării 112. Pentru asta, deci legea asta să zică. La momentul apelării 112 să  putem să vedem identitatea persoanei care apelează, aşa se vede la telefoanele fixe. Şi dau un exemplu care l-am mai dat. Într-un raport al STS se vorbeşte de o persoană care a sunat de 21.000 de ori de pe o cartelă la diferite apeluri la 112. Am făcut calculul mi-a ieşit că dacă ar fi petrecut operatorii 112, zece secunde la fiecare apel, ar fi fost consumate 58 de ore continue de muncă, împărţite la opt ore care e tura unui operator gândiţi-vă ce a făcut asta şi cine suna de pe cartela asta suna într-un singur judeţ, adică încărca un dispecerat, poate alţii  sună  de o mie de ori, 200 de ori, de o sută  de ori.

Marius Tucă: Nu, asta trebuie rezolvată, clar în momentul unui apel de urgenţă trebuie identificată cartela pre-pay.

Raed Arafat: Şi trebuie să ne disociem de ideea că  noi  vrem acest lucru, noi vorbim în legislaţia care o să se propună dacă se va accepta doar în momentul la care se va apela 112.

Marius Tucă: Eu am acelaşi număr de 30 de ani, nu e nevoie de o cartelă pre-pay.

Raed Arafat: Eu am zis altfel şi haideţi să o luăm în logică să nu intrăm în ce încearcă unii şi alţii să inducă. Am avut cândva telefoane fixe, a fost vreun telefon fix fără date personale legate de ele, niciodată. Au început telefoanele mobile, am avut telefoane mobile, telefoanele mobile toate erau pe bază de contract până nu au apărut cartelele pre-pay, a pus vreunul problema că de ce să fac contract pentru telefonul mobil, niciodată. Când au apărut cartelele pre-pay era mult mai uşor, luaţi-le şi activaţi-le.

Marius Tucă: Dar ştiu foarte bine că au fost folosite în terorism în  primul rând.

Raed Arafat: Ei, asta nu mai îndrug aici, noi ce spunem acum e că nu este un lucru anormal să se lege telefonul de un proprietar de al lui, este ca şi o maşină care circulă pe drumuri şi este legată de proprietarul ei.

Marius Tucă: Şi identificarea sau divulgarea identităţii să se facă automat în cazul unui apel de urgenţă.

Raed Arafat: Gândiţi-vă în cazul în care a fost la Caracal dacă telefonul respectiv ar fi fost înregistrat poate apărea numele unei persoane.

Marius Tucă: Dar ştim că era pre-pay?

Raed Arafat: Din ce am înţeles da, pentru că există sau s-au arătat nişte chestii care arătau că a mers şi a încărcat cartela, o să vedem ce zice ancheta. Dar dacă putea să fie identificată persoana care s-a sunat de pe telefonul ei sau  legată de persoana care are telefonul automat se putea folosi şi acolo indiciul. E o prezumţie, dar totuşi ăsta e un exemplu. Dar pe noi ce ne interesează la 112,  pe sistemul 112 şi pe sectorul de dispecerizare este să ştiu cine este persoana care a sunat de pe cartela pre-pay. Hai să dau un exemplu cum am putea să salvăm o viaţă, sună cineva şi leşină, dacă este cartelă pre-pay nu ştii cine este, dacă persoana care te sună îşi pierde cunoştinţa în momentul în care a sunat eşti legat de ea şi îţi apare cine e persoana ai ocazia măcar să iei nişte măsuri, poate că nu e acasă, poate nu e la adresa de domiciliu.

Marius Tucă: Şi e rănită grav persoana respectivă, suferă un atac de cord şi aşa mai departe.

Raed Arafat: Exact. Sunt multe scenarii unde poate să ajute recunoaşterea persoanei sau identificarea persoanei de pe cartela pre-pay. Şi bineînţeles că  eu sunt convins că nimeni nu ar mai suna să înjure sau să dea informaţii false sau să plimbe pompierii şi SMURD-ul şi toată lumea cum au făcut la Bihor acum câteva zile, bătându-şi joc de ei, că localizaţi-ne şi veniţi după noi, dădeau adrese, şi după aia vedeţi că nu suntem aici, vedeţi că suntem dincolo, au sunat de vreo două-trei ori, deci asta ar dispărea pentru că omul ştie că îl vede acolo.

Marius Tucă: Asta e o reglementare care putea să salveze viaţa Alexandrei, pentru că se identifica telefonul, al cui era, şi poliţia, în cazul de faţă la Caracal, miliţia putea ajunge.

Raed Arafat: Vă daţi seama noi când am început să scriem raportul nu am vrut să ieşim neapărat frumos, adică să ieşim fără discuţii şi cu bune şi cu rele şi cele care supără pe unii, eu îmi asum înjurăturile pe care le primesc pe temele astea, dar vrem să punem pe masă totul, după care cine îşi asumă, cine nu-şi asumă, cândva dacă mai apare o situaţie o să  spunem era în raport.

Marius Tucă: Am identificat, în raportul  ăsta găseaţi toate soluţiile pentru a nu mai exista un caz Alexandra şi alte cazuri de felul ăsta.

Raed Arafat: Exact. Adică toată comisia are bună credinţă în care să vină cu soluţii concrete, corecte fără absolut nimic care să ducă către o linie sau alta. Altă chestie în raport, de exemplu, ar fi modul de evoluţie al dispecerilor în viitor şi pregătirii personalului şi acolo menţionează unele aspecte cu centrele de pregătire, menţionează formarea personalului, menţionează viziunea pe viitor să aducem dispeceratele toate împreună într-un loc în fiecare judeţ, dar de ce nu poate la 5 ani, la 6 ani să nu facem o chestie cum au avut finlandezii de exemplu de la 21 de dispecerate integrate au ajuns la opt sau la şapte sau la şase, pentru că tehnologia îţi permite să coordonezi o zonă mai mare, ce înseamnă mult mai multe forţe coordonate de un singur dispecerat şi posibilitatea mobilizării lor între zonele administrative, dar asta deja este  pe termen lung şi bineînţeles e un lucru care va stârni iarăşi foarte multe discuţii.

Marius Tucă: Altceva din raport la fel de important.

Raed Arafat: Astea sunt cele mai importante lucruri.

Marius Tucă: Bine, apropo de operatorii care răspund acolo am citit zilele trecute relatarea unei doamne, mi s-a părut absolut extraordinară, şi anume faptul că era undeva într-o magazie, nu mai ştiu, un şifonier, ceva de genul ăsta, era victima unei violenţe domestice şi a sunat la 112, vorbea în şoaptă şi ce credeţi că s-a întâmplat, ce a făcut operatorul? ”Haideţi doamnă, mai sunteţi doamnă acolo?” pe de o parte nu a înţeles nicio secundă că era vorba de un pericol iminent şi persoana care sunase era ameninţată cu moartea şi vorbea în şoaptă şi încerca să transmită lucrul ăsta şi doamna nu numai că nu a înţeles, dar a vorbit în gura mare şi persoana care sunase şi era într-un pericol iminent a fost identificată de către agresor, pentru că doamna de la 112 ţipa în gura mare că nu mai aude, dacă mai e acolo şi aşa mai departe. Cred că este foarte importantă instruirea. Şi mai dădeam exemplul ăsta şi o să-l mai dau de o sută de ori, nu ştiu dacă l-a dat Mihai Gâdea într-o seară cu un caz din America, deci o femeie era în mişcare într-un camion cu agresorul şi a sunat pentru început nespunând nimic.

Raed Arafat: Există protocoale să nu închizi telefonul chiar dacă nu spune nimic.

Marius Tucă: Nu spunea nimic şi până la urmă plecând de la simplul apel în care nu spunea nimic din ce i se întâmplase, era confuză, nu putea să articuleze, nu putea să spună trei cuvinte, s-a ajuns datorită profesionalismului şi stării de empatie incredibilă a operatorului american, era o doamnă acolo, să-l prindă pe făptaş din mers cu maşina.

Raed Arafat: Să nu uităm că americanii cu 911 al lor sunt demult înaintea Europei, deci Europa când a făcut 112 şi a făcut o directivă din 90-91 pe acolo, americanii erau deja porniţi cu 911 şi erau deja porniţi cu sistemul ăsta integrat de preluare a apelurilor, acolo vorbim de un sistem care a evoluat şi mai ales în oraşele mari şi au fost forţaţi americanii prin împrejurări pentru că ei au intrat în multe situaţii care i-au forţat să ajungă acolo. În Europa am început la începutul anilor 90 şi eu pot să vă spun că nu a fost uşor, adică Mureşul în 2001 când am integrat dispeceratul şi am fost toţi împreună era o chestie în care toată lumea zicea că e o nebunie, că de ce faceţi toată treaba asta? Mai mult când a intrat 112 oficial prin STS prin lege cu sistemul de transfer, apel şi tot în Mureş noi eram din 2001, 112 deschis deja pe telefoanele fixe, era prima dată când s-a activat în România era în Mureş pe telefoanele fixe, am zis la cineva cândva îi zic vedeţi că acolo, nu, zice asta nu se menţionează că nu a fost legală activarea. Da, dar se folosea, deci 112 prima dată s-a activat în judeţul Mureş pe telefonia fixă, după care a venit când s-a activat STS-ul şi pe telefonie mobilă, când s-a activat şi am început să lucrăm aşa când a ieşit legislaţia pe 112 au fost tentative prin 2004 că Mureşul să se înregimenteze şi să lase modelul care s-a făcut şi să intre pe modelul de transfer de apeluri şi după discuţii care au avut loc şi cu prefectul şi cu conducerea de atunci, cu STS, cu 112 a rămas ca Mureşul să meargă mai departe pentru că modelul totuşi este performant şi este ok şi a mers mai departe.

Marius Tucă: Da, dar era nevoie de pionieratul pe care Raed Arafat l-a implementat acolo.

Raed Arafat: Numai că la noi ce durează este foarte mult să acceptăm o idee ca să o implementăm. Deci în 2001, suntem în 2019 şi discutăm lucruri care poate că multă lume credea în ele, dar era foarte greu să le implementeze.

Raed ArafatÎn curând vom dubla numărul maşinilor de prim ajutor pe zi la SMURD Bucureşti, să atingem cam 40-41 de maşini de prim ajutor pe zi

Marius Tucă: ”Vă urmăresc toate emisiunile... de ce nimeni nu pomeneşte SRI-ul în cazul de la Caracal?” putea să aibă o intervenţie SRI-ul?

Raed Arafat: Nu ştiu, nu ştiu.

Marius Tucă: ”Dacă nu am internet cum mă găseşte 112”, păi sunaţi la 112 şi în cazul în care nu are internet cel care sună, din moment ce nu se poate face localizarea, asta e o întrebare.

Raed Arafat: Asta este o întrebare, dacă are servicii date pe telefon şi merg, atunci merge, dacă are wi-fi atunci merge, dacă nu are deloc internet înseamnă că nu se poate trimite mesajul. Mesajul care să arate poziţia. Deci într-adevăr asta poate să fie una dintre limitări de care vom scrie acest lucru, deci ăsta este sistemul AML pe care îl implementează toată Europa şi are limitările lui.

Marius Tucă: Vă urmăresc toate emisiunile, uite ce mesaj interesant, toate sunt interesante, unele triste, altele care îţi dau energie pozitivă, vă stă bine când zâmbiţi, acum nu prea mai ales că este stricată imaginea locului natal, vă doare dar să vă consolaţi cu ideea că fiecare oraş de acum încolo asta ţine de cartea de vizită dacă cineva nu mă ia în serios când spun că sunt Marius Tucă, spun că sunt din Caracal şi atunci cu siguranţă va trezi groază în persoana respectivă. Glumim dar tragedia de la Caracal rămâne, vreau să îmi mai spună Raed Arafat lucruri noi pe care le va implementa SMURD-ul în perioada următoare, pentru că vorbim şi de SMURD.

Raed Arafat: Nu neapărat SMURD-ul, cât întregul sector situaţii de urgenţă care este coordonat. Aţi văzut recent s-a semnat la Guvern acordul-cadru cu elicopterele uşoare, asta va însemna trei puncte noi de elicoptere în zonele montane, urmează prin septembrie deschiderea punctului de intervenţie SMURD cu elicopterul la Jibou, deci asta va fi pentru zona nord-vest, deja baza aeriană e gata şi e pregătim pentru pornirea punctului, după care urmează licitaţia pe elicopterele mari care să înlocuiască încet, încet flota veche pe care o are Ministerul de Interne pentru problemele de căutare-salvare, stingere incendii de pădure, transport multiple victime şi sunt foarte multe licitaţii în curs la IGSU, unele deja se semnează deja contractele subsecvente, altele acordurile cadru, altele sunt în procedură, unele contestate, maşini de descarcerare care să reînnoiască parcul de maşini de descarcerare care este din 2001, descarcerările uşoare care o să vină vreo 60 de maşini de descarcerare, centre mobile de comandă, maşini de pompieri de 4000 de litri şi maşini de 10.000 de litri pe care trebuie să le luăm deci sunt bani pentru luarea lor prin fonduri europene că vorbim aici de fonduri europene. Partea maritimă prevede o navă maritimă plus trei nave fluviale, una pentru deltă şi două pentru Dunăre, de strângere şi de intervenţie şi multe alte mijloace de intervenţie de la sistemul de căutare-salvare, căutare mai degrabă prin drone care urmează să-l implementăm regional la nivelul IGS-ului şi până la alte dotări pentru intervenţii specifice, incendii de pădure şi diferite tipuri de intervenţii foarte speciale, inclusiv pe linie medicală.

Marius Tucă: Deci mergeţi înainte.

Raed Arafat: Iar pe SMURD prima dată o zic, că la Bucureşti în curând vom dubla numărul maşinilor de prim ajutor. Deci urmează de la media de 20 de maşini de prim ajutor pe zi la SMURD Bucureşti să atingem cam 40-41 de maşini de prim ajutor pe zi şi înseamnă că va rezolva o problemă foarte importantă de resurse la care se va adăuga după ce termină angajările Serviciul de Ambulanţă încă vreo 8-10 echipaje pe zi la Serviciul de Ambulanţă, deci se vor dubla. Deci o să mai apară până sfârşitul anului vreo 30 de echipaje suplimentare în zona Bucureşti-Ilfov şi ăsta este un lucru care deja am început implementarea lui, maşinile sunt sosite pentru SMURD se fac demersurile de asigurare ale lor şi după care o să începem implementarea.

Marius Tucă: Sugestie în cazul apelurilor la 112, dacă telefoanele nu au deschise comunicaţia de date şi internet să o facă automat compania de telefonie mobilă în cazul apelurilor primite la acest număr. Aşa se rezolvă şi localizarea GPS-ului şi expedierea mesajului cu coordonatele geografice.

Raed Arafat: O să o discut chiar astăzi cu comisia să vedem, ei ştiu dacă acest lucru este posibil, o să văd. Orice sugestie este bine venită.

Marius Tucă: Să faceţi publicitate agresivă aplicaţiei 112 deoarece eu nu am aflat de această aplicaţie până să fie cazul Alexandrei.

Raed Arafat: Într-adevăr, a crescut numărul descărcărilor aplicaţiei 112 care a fost dezvoltată la nivelul STS-ului, dar mai este un aspect şi rog oamenii pentru că dacă vorbim de toate aceste situaţii şi am ocazia să spun acest lucru Ro-Alert-ul să mă întorc un pic acolo, am făcut nişte testări. Am deranjat, ştim, am avut o jurnalistă, nu intru pe nume de persoană care a scris pe Facebook-ul ei şi pe site-ul ei că a fost terorizată. Şi eu vreau să spun la toată lumea că aceste testări erau foarte importante, că să descoperim anumite lucruri după o perioadă de funcţionare a sistemului. Sistemul a făcut peste 500 de alerte către populaţie, au fost vreo două, trei probleme, una de eroare umană, una de neglijenţă, dar în general sistemul a funcţionat. Îi rog pe toţi să activeze telefoanele, să nu asculte de cei care îi îndeamnă să nu activeze telefoanele şi mai mult să descarce şi aplicaţia de SU. Aplicaţia de SU este foarte importantă pentru că este complementară cu sistemul Ro-Alert, iar noi în viitor dacă iese legea cum a zis domnul ministru cu răpirile, acolo sunt prevăzute inclusiv utilizarea sistemului Ro-Alert şi aplicaţia de SU. Pe aplicaţia de SU am putea chiar să transmitem poză dacă este, pe lângă folosirea altor aplicaţii pentru populaţie care să vadă că e cineva răpit sau cineva care are nevoie de ajutor. Rugămintea mea către populaţie, ce îi îndemn eu este să nu asculte toate răutăţile care vin în acest sens.

Marius Tucă: Răutăcismele.

Raed Arafat: Răutăcismele, da. Astea sunt în folosul lor, chiar dacă uneori sunt deranjante.

Marius Tucă: Domnul Arafat spuneţi-mi dacă dumneavoastră credeţi că trebuie un serviciu special pentru răpiri.

Raed Arafat: Nu ştiu. Chiar nu ştiu pentru că nu e domeniul meu, eu nu dau alte sfaturi decât pe domeniul la care mă pricep.

Marius Tucă: Ultima întrebare aş vrea o descriere din partea lui Raed Arafat pentru Gheorghe Dincă.

Raed Arafat: Eu cred din ce am văzut că e un criminal, fără nicio discuţie. Problemele psihice ale lui urmează  să fie analizate de comisia care este de specialitate şi să vină cu analiza respectivă, dar omul respectiv clar are nişte tulburări şi ceva nu e ok acolo, adică e un criminal, în final. Ce să descriu mai mult, un  psihiatru ar putea să descrie mult mai bine pentru că e specialitatea lui, eu pentru mine am văzut în ce stare a fost şi clar că un om normal nu poate să fie în stare să facă acest lucru, deci asta este ce pot să spun.

Marius Tucă: Mulţumesc mult, Raed Arafat.

Raed Arafat: Mulţumesc.

Marius Tucă: Aici se termină ediţia specială Marius Tucă Show la Smart TV, ţineţi aproape!

 

 

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici