INUNDAŢIE la DUNĂRE: Diguri din saci de nisip pentru protecţie în Dolj şi Olt

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru situaţii de Urgenţă Oltenia au intervenit, sâmbătă după-amiază, în zona portului Bechet (Dolj) şi au înălţat un dig din saci de nisip, după ce Dunărea s-a revărsat şi a inundat o parte a portului, fluviul ameninţând să inunde şi case din judeţul Olt.

949 afișări
Imaginea articolului INUNDAŢIE la DUNĂRE: Diguri din saci de nisip pentru protecţie în Dolj şi Olt

INUNDAŢIE la DUNĂRE: Diguri din saci de nisip pentru protecţie în Dolj şi Olt (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat emis de Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Oltenia", mai multe echipe au intervenit, sâmbătă după-amiază, pentru a preveni efectele revărsării Dunării, în dreptul localităţii doljene Bechet.

"Echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Oltenia" al judeţului Dolj au fost solicitate să intervină pe raza localităţii Bechet (Portul Bechet), pentru a forma un dig din saci cu nisip dispus pe două rânduri, pe o lungime de 50 de metri", se arată în comunicat.

TITLURILE ZILEI

La faţa locului au acţionat opt subofiţeri şi un autocamion de intervenţie din cadrul Gărzii de Pompieri Bechet şi 15 muncitori cu o autoutilitară şi două autoturuisme de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj. De asemenea, mai mulţi localnici au sărit în ajutor pentru a ridica digul din saci de nisip.

Potrivit Căpităniei Portului Bechet, în prezent se circulă în condiţii normale, portul fiind inundat doar în zona de încărcare-descărcare a bacurilor.

De asemenea, în judeţul Olt două gospodării din comuna Gârcov au fost inundate, în zona respectivă Dunărea revărsându-se şi ameninţând să inunde şi casele.

Şi aici, pentru a limita efectele inundaţiilor, pompierii au ridicat un dig din saci de nisip.

Potrivit unui comunicat remis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt, Dunărea a depăşit cota de pericol în judeţ şi ameninţă mai multe locuinţe din zona localităţii Gârcov, până în prezent apa ajungând deja în două gospodării.

"Un număr de 30 de pompieri, 12 poliţişti de frontieră, şase jandarmi şi zece membri ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Gârcov, folosind peste 1.500 de saci cu nisip şi folie de polietilenă, au construit un dig de apărare a celor două case care pot fi afectate, cu o lungime de aproximativ 150 de metri liniari. În cele două gospodării locuiesc şase persoane, fiind identificate locuri unde acestea să poată fi cazate daca situaţia o va impune", se arată în comunicat.

În judeţul Olt, la Corabia, a fost înregistrată o cotă de 602 centimetri, cu doi centimetri peste cota de pericol.

Până acum, au fost inundate în oraşul Corabia 65 de hectare de păşune apartinând Primăriei Corabia şi 18 hectare de pădure.

În comuna Gârcov suprafaţa inundată este de 215 hectare de păşune şi două hectare de teren intravilan. Toate suprafeţele inundate, inclusiv cele două grădini, se află situate în zona inundabilă a Dunării.

Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu pe Dunăre, între Porţile de Fier şi Zimnicea, valabilă de sâmbătă, de la ora 6.00, iar pe braţele fluviului, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea a fost menţinut codul galben.

Codul portocaliu de inundaţii care se instituie de sâmbătă dimineaţă până în 12 aprilie, între Sucursala Hidrocentrale (SHEN) Porţile de Fier şi Zimnicea, va afecta judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, potrivit avertizării emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Codul galben este valabil de vineri, ora 15.00 şi până în 12 aprilie, la ora 18.00, pe tot sectorul românesc al Dunării, în aval de SHEN Porţile de Fier (sector îndiguit aval Gruia) şi pe braţele Dunării, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea.

Hidrologii au atenţionat că în perioada avertizării vor fi înregistrate creşteri de debite şi niveluri, fiind posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Daniela Rădulescu, director la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, declara că debitul Dunării a atins joi 10.200 metri cubi pe secundă, dar că este posibil să crească, fiind de aşteptat ca Dunărea să atingă la intrarea în ţară un debit de 12.000 de metri cubi pe secundă. Valoarea medie multianuală a lunii aprilie este de 7.900 metri cubi pe secundă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici