Iohannis, după discuţia cu Dăncilă, de la Cotroceni: Sunt linii roşii de la care politicienii nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică / Viorica Dăncilă: Printre responsabilităţile premierului, politica externă - Mediafax

Iohannis, după discuţia cu Dăncilă, de la Cotroceni: Sunt linii roşii de la care politicienii nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică / Viorica Dăncilă: Printre responsabilităţile premierului, politica externă

Premierul Viorica Dăncilă a ajuns marţi la Palatul Cotroceni, alături de ministrul de Externe Teodor Meleşcanu şi de viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, pentru întâlnirea programată la ora 11.00 cu preşedintele Klaus Iohannis, pe tema mutării ambasadei din Israel.

7563 afişări

Imaginea articolului Iohannis, după discuţia cu Dăncilă, de la Cotroceni: Sunt linii roşii de la care politicienii nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică / Viorica Dăncilă: Printre responsabilităţile premierului, politica externă

Viorica Dăncilă, întâlnire cu Klaus Iohannis, pe tema mutării ambasadei din Israel / Premierul şi ministrul de externe Teodor Meleşcanu au ajuns la Cotroceni

Administraţia Prezidenţială a transmis, după discuţia dintre Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă, că există unele linii roşii în politica externă de la care politicienii nu s-au abătut, indiferent de culoarea politică, motiv pentru care a cerut corectitudine în relaţiile dintre instituţii.

"În cadrul discuţiilor, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că este obligatoriu ca politica externă a României să se facă numai în interesul României şi că este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat, pentru ca ţara noastră să rămână un actor credibil în relaţia cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene şi al NATO, precum şi în cadrul celorlalte parteneriate strategice în care ţara noastră este angajată", transmite Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

 

Sursa citată precizează că şeful statului a atras atenţia că politica externă trebuie caracterizată "de constanţă şi predictibilitate, având câteva linii roşii de la care decidenţii politici nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică. Schimbarea poziţiei echilibrate şi echidistante pe care România a avut-o până acum nu ar face decât să producă îngrijorare şi nelinişte".

În acest sens, Klaus Iohannis a solicitat cooperare instituţională corectă, în conformitate cu cadrul legal în vigoare.

"Prim-ministrul Viorica Dăncilă şi membrii Guvernului prezenţi la consultările de astăzi au exprimat, la rândul lor, opinia că este nevoie de o abordare instituţională loială în ceea ce priveşte politica externă a României. Preşedintele României a evidenţiat, totodată, că deciziile majore de politică externă ale ţării noastre, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranţei naţionale şi a cetăţenilor români trebuie luate întotdeauna cu responsabilitate şi discernământ", se mai arată în comunicatul de presă.

Dăncilă, după întâlnirea cu Iohannis: Printre responsabilităţile premierului, politica externă

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi, în timpul întrevederii cu preşedintele Klaus Iohannis, că principala sa responsabilitate este implementarea Programului de Guvernare, inclusiv capitolul de politică externă.

”Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi (marţi - n.r.) consultări cu preşedintele României, Klaus Iohannis, pe teme de politică externă, evoluţiile din Orientul Mijlociu, inclusiv problematica relocării Ambasadei României în Statul Israel. Cu acest prilej, premierul României a declarat că, în calitate de şef al Guvernului, căruia îi revine responsabilitatea principală în implementarea Programului de Guvernare, inclusiv capitolul de politică externă, are ca obiectiv principal susţinerea intereselor României şi identificarea celor mai bune modalităţi de a consolida rolul şi profilul României pe plan internaţional. A subliniat că lansarea unui proces de analiză şi evaluare privind posibilitatea relocării Ambasadei României în Statul Israel este menit să susţină obiectivele mai sus-menţionate, într-un moment în care SUA, partenerul şi aliatul strategic principal al României, a luat această decizie, iar mai multe state analizează această propunere”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

De asemenea, prim-ministrul Viorica Dăncilă a evidenţiat, potrivit sursei citate, că elementul principal pe care se fondează această analiză este poziţia principială şi susţinută constant de România în ceea ce priveşte soluţia existenţei a două state: Israel şi Palestina, care să trăiască împreună în pace, în securitate şi recunoaştere reciprocă.

Premierul a amintit că recentul demers al României la nivelul UE viza reconfirmarea angajamentului comun pentru o soluţie de pace care să consfinţească existenţa a două state, Israel şi Palestina şi să evite orice măsuri unilaterale, care ar avea potenţialul de a compromite procesul de pace.

”Elementele propuse de România erau, astfel, în linie cu limbajul şi concluziile adoptate de Consiliul European din data de 14 decembrie 2017 şi în deplin acord cu poziţia oficială susţinută la nivel naţional, inclusiv de Preşedintele României”, se mai arată în comunicatul Executivului.

Premierul României a reamintit angajamentul României de a sprijini eforturile comunităţii internaţionale în gestionarea provocărilor cu care se confruntă contextul regional deosebit de complicat.

„Pentru gestionarea cât mai eficientă a tuturor acestor provocări este nevoie de adoptarea unei poziţii moderate şi echilibrate din partea tuturor actorilor implicaţi, iar la nivel naţional prezenţa mea astăzi, la Palatul Cotroceni, este o dovadă a susţinerii reale a acestui angajament şi a dorinţei de continuitate în domeniul politică externă”, a declarat, conform comunicatului, premierul la finalul întâlnirii cu preşedintele Klaus Iohannis.

La discuţiile de marţi, de la Palatul Cotroceni, au participat, alături de Viorica Dăncilă şi ministrul de Externe Teodor Meleşcanu şi viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall.

Premierul Viorica Dăncilă a confirmat, luni, că va onora invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a discuta probleme de politică externă.

"Am primit invitaţia dumneavoastră la consultări pe teme de actualitate de politică externă, respectiv recentele evoluţii din Orientul Mijlociu şi relaţiile bilaterale ale României cu Statul Israel. Pe această cale, confirm participarea", anunţă Guvernul.

În invitaţia transmisă de Klaus Iohannis se arată că: "Având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluţii recente din politica externă, în temeiul dispoziţiilor art. 86 din Constituţie, vă invit pentru consultări în data de 15 mai a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea unor aspecte ce ţin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării ambasadei României din statul Israel, care constituie probleme urgente şi de importanţă deosebită".

Totodată, în document se precizează că la întâlnire premierul poate fi însoţit şi de miniştrii de resort.

 

 

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
DANCILA ,
IOHANNIS ,

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.