Iordache anunţă noi discuţii pe legile justiţiei, urmate de o posibilă OUG

Preşedintele comisiei speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a anunţat, marţi, că săptămâna viitoare va invita parlamentarii, Ministerul Justiţiei, Parchetul General şi CSM la discuţii privind corelarea legilor justiţiei cu observaţiile Comisiei de la Veneţia, el invocând o posibilă OUG.

2050 afișări
Imaginea articolului Iordache anunţă noi discuţii pe legile justiţiei, urmate de o posibilă OUG

Iordache anunţă noi discuţii pe legile justiţiei, urmate de o posibilă OUG

„Am decis ca săptămâna viitoare să invit colegii din comisia specială, asociaţiile profesionale, Ministerul Justiţiei, Parchetul General, CSM, dacă sunt anumite observaţii pornind de la observaţiile Comisiei de la Veneţia, sau observaţiile care au rezultat în practică, să putem pune, printr-o Ordonanţă de Urgenţă la dispoziţia ministerului Justiţiei, text de lege pentru corelare. Şi mă refer aici la câteva observaţii pe care Comisia de la Veneţia le-a făcut”, a declarat, marţi, la Parlament, Florin Iordache.

Deputatul PSD a adăugat că este de acord cu observaţia Comisiei de la Veneţia cu privire la revocarea membrilor CSM.

Eu personal îmi doresc un raport favorabil din partea Comisiei de la Veneţia, am spus că aceste legi sunt făcute în concordanţă cu deciziile Comisiei de la Veneţia şi dacă sunt necesare corecţii, fără îndoială în urma dezbaterilor şi observaţiilor din comisie să poată fi modificate tocmai pentru ca raportul din luna octombrie al Comisiei de la Veneţia să fie unul favorabil. Comisia de la Veneţia, în raportul preliminar, ne-a făcut câteva observaţii, peste 5-6, cred că asupra unuia, sau asupra a două ne putem apleca. Nu puteam interveni pentru că erau deja trecute de CCR şi nu mai puteam reveni la legile pe care Parlamentul deja le adoptase. Mă refer la acea prevedere care vizează revocarea membrilor CSM, dacă la numire există un anumit număr de colegi care votează, în oglindă la revocare trebuie să existe acelaşi număr, deci această observaţie a Comisiei de la Veneţia este de bun augur”, a explicat Iordache.

Preşedintele comisiei speciale pentru legile justiţiei a menţionat că nu susţine rediscutarea rolului preşedintelui în numirea judecătorilor, şi nici rediscutarea înfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Preşedintele care este reprezentantul politic, nu are ce căuta în numirea judecătorilor (...) În ceea ce priveşte secţia, acesta a fost dezideratul de la început, România are nevoie de o astfel de secţie în subordinea Procurorului General, ca să nu mai existe acea presiune. Vi se pare normal că jumătate din procurorii şi judecătorii din România au avut dosar penal la DNA? Eu consider că nu şi că acest număr de peste 1.000 de dosare la judecători şi 1.000 şi ceva de dosare la procurori este garanţia faptului că această secţie este de bun augur”, a precizat Florin Iordache.

Deputatul PSD a menţionat că discuţiile de săptămâna viitoare vin după ce Curtea Constituţională a respins, marţi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pe legea 303/2004, astfel încât ultima dintre cele trei legi ale justiţiei urmează să fie promulgată în Monitorul Oficial.

În urma ultimei decizii a CCR, cea care vizează legea 303, practic în acest moment toate cele trei legi ale justiţiei au trecut de filtrul CCR. Vreau să felicit Parlamentul pentru că printr-un efort conjugat, printr-o largă consultare, avem trei legi ale justiţiei bune, trei legi care asigură normalitate şi trei legi care, cred eu, vor statua de aici încolo adevăratul stat de drept din România”, a spus Iordache.

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, marţi, sesizarea formulată de preşedintele Klaus Iohannis referitoare la neconstituţionalitatea modificării Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Proiectul de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor urmează să fie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici