La jumătatea zilei, căderea bursei se accentuează; BVB spune că se intră într-o zonă periculoasă

La jumătatea zilei indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti a scăzut cu 8,6%, la 7.695 de puncte, piaţa de capital pierzând în câteva ore tot ce a acumulat de-a lungul acestui an, pe fondul măsurilor fiscale anunţate de Guvern.

1383 afișări
Imaginea articolului La jumătatea zilei, căderea bursei se accentuează; BVB spune că se intră într-o zonă periculoasă

La jumătatea zilei, căderea bursei se accentuează; BVB spune că se intră într-o zonă periculoasă

Bursa de Valori Bucureşti a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a luat notă de efectele negative reflectate în scăderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de OUG anunţat recent de către Guvern.

Piaţa de capital locală, în care activează companii româneşti ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzând aici şi o eventuală promovare a bursei la statutul de piaţă emergentă.

Investitorii urmăresc cu deosebită atenţie acţiunile decidenţilor politici ce influenţează mediul economic şi evoluţia companiilor listate, un aspect major în cadrul procesului investiţional fiind dat de predictibilitatea şi stabilitatea legislativă.

Analiştii spun că piaţa de capital a pierdut înttr-o singură zi tot ceea ce s-a acumulat în 2018, aceasta fiind cea mai importantă scădere din istoria bursei din cauza unui eveniment intern.

Conform calculelor Ziarului Financiar, companiile din structura indicelui principal BET înregistrau la ora 12:00 o valoare de piaţă de circa 65 miliarde de lei, în scădere cu 6 miliarde de lei faţă de închiderea de marţi seară, ceea ce înseamnă că doar în câteva ore de tranzacţionare, miercuri, acestea au pierdut 8,6% din capitalizare.

Cele mai afectate companii sunt în continuare cele din energie şi băncile, cu Banca Transilvania (indice TLV) apropiindu-se periculos de scăderea de 15% care duce la oprirea tranzacţiilor.

La ora 13:12, Banca Transilvania a anunţat, pe BVB, că „limita inferioară de variaţie pentru TLV” a fost „setată la 25%”.

Banca Transilvania a scăzut la ora transmiterii ştirii cu 14,89%, BRD cu 11,23%, Sphera Francise Group cu 11,48%, Romgaz cu 8,57%, Transgaz cu 4,22%, OMV petrom cu 9,22%, Conpet cu 4,70%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici