Laura Ştefan, câştigătoarea premiului "Femeia curajoasă" 2015, acordat de Ambasada SUA: Mă motivează schimbarea României. Cea mai dificilă situaţie: "marţea neagră"

Experta anticorupţie Laura Ştefan, de la Expert Forum, este câştigătoarea premiului "Femeia curajoasă" 2015, acordat de Ambasada SUA, care, totodată, a nominalizat-o pentru premiul "Femei curajoase din întreaga lume", acordat de secretarul american de Stat.

1317 afișări
Imaginea articolului Laura Ştefan, câştigătoarea premiului "Femeia curajoasă" 2015, acordat de Ambasada SUA: Mă motivează schimbarea României. Cea mai dificilă situaţie: "marţea neagră"

Laura Ştefan (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Suntem onoraţi să găzduim evenimentul din această seară şi să acordăm recunoaştere unor femei care întruchipează compasiune, perseverenţă şi, desigur, curaj. Aceste femei cu origini diferite lucrează în sectoare diferite ale societăţii, dar sunt unite de dorinţa lor de a aborda unele dintre cele mai dificile probleme cu care se confruntă România. Le suntem recunoscători pentru eforturile continue şi suntem mândri să le acordăm recunoaştere în această seară", a declarat, joi seara, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, în deschiderea celei de-a doua ediţii a premiilor "Femei curajoase din întreaga lume", o iniţiativă a Departamentului american de Stat.

"În această seară ne concentrăm atenţia asupra a patru femei curajoase, însă acest eveniment este inspirat de toate femeile din România şi din întreaga lume. Ţările cele mai sigure şi cu economie puternică sunt cele care promovează egalitatea şi respectul drepturilor femeilor", a afirmat Thompson.

Ambasada SUA a făcut patru nominalizări, câştigătoare fiind desemnată Laura Ştefan, de la Expert Forum, "un lider care distruge bariere şi impulsionează comunităţile spre progres şi egalitate", celelalte trei femei primind premii de recunoaştere.

"Sunt mândru să anunţ că domnişoara Laura Ştefan este câştigătoarea premiului «Femeia curajoasă» a anului 2015 şi nominalizarea Ambasadei SUA la Bucureşti pentru premiul «Femei curajoase din întreaga lume», acordat de secretarul de Stat al SUA. Laura Ştefan este de mult timp un lider în lupta împotriva corupţiei din România şi suntem mândri să-i acordăm recunoaştere în această seară. În fiecare an alegem un candidat pe care îl nominalizăm pentru premiul «Femei curajoase din întreaga lume» oferit de Departamentul de Stat al SUA, însă România are multe femei extraordinare care se dedică profund ajutării comunităţilor din care fac parte", a spus diplomatul american.

Dean Thompson a explicat că Laura Ştefan este expert în domeniul anticorupţiei şi statului de drept şi "o curajoasă susţinătoare a statului de drept, reformei judiciare şi drepturilor omului".

"Chiar şi atunci când se confruntă cu insulte şi ameninţări la adresa sa, ea pledează neobosit pentru toate acestea, iar ONG-ul în cadrul căruia activează, Expert Forum, este un model pentru societatea civilă din România. Aşa cum ştim cu toţii, grupurile societăţii civile sunt o componentă esenţială a oricărei democraţii. Ele trag autorităţile la răspundere. În această privinţă, Laura Ştefan a fost o luptătoare. Ea demonstrează nu doar neînfricare, luând public poziţie împotriva abuzurilor, ci şi o capacitate unică de a identifica posibile lacune legislative care pot genera abuz", a susţinut însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Acesta a subliniat că Ştefan a fost, recent, prima care a atras atenţia asupra unor acte legislative adoptate tacit de Parlament, "care subminau cadrul juridic anticorupţie şi făceau prevederile Codului Penal neaplicabile în cazul aleşilor".

"Laura Ştefan a jucat, de asemenea, un rol esenţial în alegerile trecute. Ea şi ONG-uri care lucrează cu Expert Forum au monitorizat două runde de vot, au coordonat observatorii independenţi, au adunat informaţii despre cazurile de abuzuri şi ilegalităţi şi au depus plângeri la Biroul Electoral Central, care ulterior a reformat procedurile electorale în România. Laura Ştefan îşi exercită influenţa benefică mult dincolo de graniţele comunităţii ONG-urilor. Ea oferă gratuit experienţa şi cunoştinţele sale jurnaliştilor pe probleme juridice şi ajută scriitori şi cercetători să extindă relatările despre cazurile de abuzuri legislative şi folosire necorespunzătoare a fondurilor publice", a mai spus Thompson.

Totodată, diplomatul SUA a reamintit că, în calitate de director în cadrul Ministerului Justiţiei, Laura Ştefan a elaborat legislaţie reformatoare esenţială, precum statutele Agenţiei Naţionale de Integritate, care au ajutat la combaterea conflictului de interese la toate nivelurile instituţiilor publice.

"Facilitând integrarea României în UE, activitatea sa în cadrul Ministerului a plasat România pe harta Uniunii Europene, iar contribuţiile sale internaţionale, precum consilierea în Balcani şi Ucraina, au transformat-o într-unul dintre cei mai respectaţi experţi în domeniul statului de drept din regiune. Domnişoara Laura Stefan posedă o combinaţie unică de curaj, cunoştinţe şi inspiraţie, care o transformă într-un activist neobosit în domeniul statului de drept, într-un excelent mediator în chestiuni dificile şi în cel mai bun expert din domeniul său", a subliniat Dean Thompson.

Pe lista de nominalizări s-au mai aflat Nicoleta Biţu, director executiv al Romano ButiQ, Rodica Mihăilă, profesor al Universităţii din Bucureşti, şi Carmen Ungureanu, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Experta anticorupţie Laura Ştefan, desemnată câştigătoarea premiului "Femeia curajoasă" 2015 de către Ambasada SUA, a declarat că este motivată de schimbarea României ca rezultat al muncii societăţii civile, precizând că cea mai dificilă situaţie prin care a trecut a fost "marţea neagră".

"Consider că este o distincţie pentru societatea civilă românească, care ani de-a rândul a încercat să aducă pe agenda publică toate problemele spinoase ale lumii în care trăim, de la copiii instituţionalizaţi la condiţiile din arest şi puşcării", a declarat, joi seara, Laura Ştefan (Expert Forum), desemnată de Ambasada SUA la Bucureşti câştigătoarea premiului "Femeia curajoasă" 2015.

Întrebată care este cea mai dificilă situaţie prin care a trecut, Ştefan a precizat că primul eveniment care-i vine în minte este "marţea neagră, un moment extrem de greu în care a contat foarte mult puterea de convingere a celor câtorva voci care încă susţineau, împottiva establishmentului, că ceea ce făcuse Parlamentul României nu era în regulă".

Experta anticorupţie a subliniat că se simte motivată de "schimbarea României ca rezultat al muncii societăţii civile". "Noi încercăm să ne asigurăm că legile nu sunt ciuntite, că instituţiile nu sunt decapitate, că instituţiile nu sunt desfiinţate. Au fost astfel de cazuri, dacă vă aduceţi aminte în 2007, imediat după intrarea în UE, s-a încercat eliberarea din funcţie a unor oameni cheie din DNA", a spus Ştefan, adăugând că au mai fost momente în care DNA şi ANI pierdeau competenţe cheie sau când parlamentarii decideau că nu trebuie să mai fie anchetaţi pentru fapte de corupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici