Lazăr, despre cele două dosare ale lui Iohannis clasate la Alba Iulia: Nu au existat situaţii de incompatibilitate

Procurorul general transmite, referitor la cele două dosare de la Alba Iulia în care era vizat Iohannis şi care au fost clasate, că ambele au fost repartizate de Augustin Lazăr conform specializărilor, neexistând situaţii de incompatibilitate, iar soluţiile date nu au fost infirmate ulterior.

652 afișări
Imaginea articolului Lazăr, despre cele două dosare ale lui Iohannis clasate la Alba Iulia: Nu au existat situaţii de incompatibilitate

Lazăr, despre cele două dosare clasate de la Alba Iulia: Nu au existat situaţii de incompatibilitate

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr, respinge ferm afirmaţiile false prin care se urmăreşte acreditarea în spaţiul public a ideii existenţei unei relaţii în afara cadrului instituţional cu Preşedintele României. Procurorul general al PÎCCJ apreciază că nesolicitarea unui punct de vedere de către unele instituţii media, diligenţă minimală de natură profesională, reprezintă un indiciu privind lipsa de interes în a prezenta adevărul şi de a informa corect opinia publică", arată procurorul general, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

TITLURILE ZILEI

Augustin Lazăr transmite că raportul Inspecţiei Judiciare după verificările la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, referitoare la dosarele lui Klaus Iohannis, nu a identificat niciun aspect de natură a fi imputat procurorului general al PCA Alba Iulia de atunci sau unui alt procuror din cadrul acestei unităţi de parchet.

"Prin Raportul Inspecţiei Judiciare s-a constatat că denunţurile penale nr. 595/P/2014 şi nr. 625/P/2014 au fost repartizate procurorilor de caz de către domnul Augustin Lazăr, ce avea funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar în cazul dosarului nr. 595/P/2014, acesta a semnat adresa de comunicare a soluţiei către petentă, certificând legalitatea şi temeinicia soluţiei. Ambele dosare au fost repartizate de către procurorul general conform specializării şi ordinelor prealabile de repartizare a sarcinilor de serviciu celor doi procurori, precum şi în exercitarea atribuţiilor corespunzătoare funcţiei de conducere, de coordonare şi verificare a activităţii procurorilor din subordine. Astfel, conform dispoziţiilor art. 77 lit. l din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, aprobat prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 2632/C/2014, procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel “repartizează procurorilor spre soluţionare dosarele penale şi celelalte lucrări înregistrate, potrivit dispoziţiilor art. 18 alin. (3) lit. b), care se aplică în mod corespunzător”, potrivit sursei citate.

Procurorul general transmite că în ambele cazuri nu au existat situaţii de incompatibilitate a procurorilor, iar soluţiile date nu au fost infirmate ulterior, dovedindu-se temeinice şi legale.

"De asemenea, în calitate de conducător al unităţii de parchet, domnul Augustin Lazăr a semnat adresa de comunicare a uneia dintre soluţii. Cu referire la afirmaţiile false potrivit cărora cele două cauze au fost închise “în timpul alegerilor prezidenţiale, pe şestache, în secret, fără să ştie nimeni”, concluziile Raportului Inspecţiei Judiciare 7996/IJ/1972/DIP/2018 din data de 8 ianuarie 2019 reţin că în toate cauzele penale în care au fost emise soluţii pe fond referitoare la domnul Klaus – Werner Iohannis au fost respectate termenele rezonabile de soluţionare, iar procurorii au procedat la verificarea competenţei de instrumentare în condiţii de celeritate.
Având în vedere afirmaţiile calomnioase şi informaţiile false referitoare la activitatea sa, lansate de unele instituţii media pornind de la un raport al Inspecţiei Judiciare care nu identifică nici un aspect imputabil, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi rezervă dreptul de uza de toate căile prevăzute de lege în vederea reparării prejudiciului de imagine care i-a fost cauzat", mai arată Augustin Lazăr.

Un raport al Inspecţiei Judiciare efectuat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia arată că două dosare în care era vizat Klaus Iohannis au fost clasate în anul 2014,iar una dintre soluţii a fost certificată de Augustin Lazăr, la acel moment fiind procuror general al unităţii de parchet.

Raportul efectuat de Inspecţia Judiciară, publicat pe luju.ro, a vizat respectarea de către procurorii acestui parchet a normelor de procedură în efectuarea urmăririi penale şi în soluţionarea plângerilor formulate împotriva soluţiilor de neurmărire penală sau de netrimitere în judecată în cauzele privindu-l pe Iohannis, instrumentate în perioada 2001 - 2016. Raportul a fost întocmit în 8 ianuarie 2019 şi urmează să ajungă la CSM.

Potrivit raportului, două dosare din 2014, în care era vizat Klaus Iohannis, au fost clasate. La acel moment, Augustin Lazăr era procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, aşa cum arată CV-ul său, şi tot el a fost cel care a repartizat dosarele către procurorii din acea unitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici