Legea de organizare a orelor de educaţie fizică în învăţământul primar, trimisă la reexaminare

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Camerei Deputaţilor, pentru reexaminare, proiectul de lege care reglementează organizarea orelor de educaţie fizică pentru elevii din învăţământul antepreşcolar şi primar. Şeful statului reclamă că textul legislativ este lacunar.

208 afișări
Imaginea articolului Legea de organizare a orelor de educaţie fizică în învăţământul primar, trimisă la reexaminare

Legea de organizare a orelor de educaţie fizică în învăţământul primar, trimisă la reexaminare

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis vineri, 25 octombrie a.c., Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011", arată un comunicat emis vineri de Administraţia Prezidenţială.

Potrivit cererii adresate preşedintelui Camerei Deputaţilor, legea prevede introducerea unor noi dispoziţii referitoare la organizarea orelor de activităţi psihomotrice şi, respectiv, a celor de educaţie fizică pentru elevii din sistemul românesc de învăţământ de nivel antepreşcolar şi primar.

"Astfel, prin noua reglementare se precizează că elevii din unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară vor beneficia de două ore de astfel de activităţi pe săptămână. În ceea ce priveşte învăţământul primar, legea prevede ca, în situaţia în care orele de educaţie fizică nu pot fi predate de cadre didactice de specialitate, acestea să fie predate de către profesorii pentru învăţământul primar", mai arată comunicatul.

Preşedintele consideră că sintagma „nu pot fi predate de cadre didactice de specialitate” este lacunară, "întrucât nu se precizează care sunt cauzele pentru care aceste ore de educaţie fizică nu pot fi predate de către cadrele didactice de specialitate".

Klaus Iohannis transmite că prevederile legale, în această formă, ar putea reduce numărul de posturi deţinute de profesori de specialitate la disciplina educaţie fizică.

"De aceea, apare ca necesară stabilirea expresă a situaţiilor care pot determina imposibilitatea predării orelor de educaţie fizică de către personalul didactic de specialitate, aceasta cu atât mai mult cu cât legea poate avea implicaţii asupra calităţii orelor de educaţie fizică, prin prisma experienţei cadrului didactic, cât şi asupra numărului de posturi, a încadrării şi titularizării profesorilor de educaţie fizică. Practic, implementarea acestor prevederi ar putea conduce la reducerea numărului de posturi didactice la disciplina educaţie fizică, predate de profesori de specialitate. De asemenea, considerăm că, anterior implementării unor asemenea măsuri, se impune şi realizarea unei evaluări de impact asupra aplicării prevederilor legii, atât în ceea ce priveşte corpul profesoral, cât şi referitor la asigurarea calităţii actului educaţional şi siguranţei elevilor la nivelul învăţământului primar", potrivit cererii de reexaminare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici