Liderul Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, din nou în greva foamei

Liderul Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a intrat din nou, marţi, în greva foamei, nemulţumit că instituţiile de la Bucureşti "continuă să nesocotească dispoziţiile CEDO" şi refuză să-i furnizeze documentele din dosarul Revoluţiei de la Armată şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

84 afișări
Imaginea articolului Liderul Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, din nou în greva foamei

Liderul Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, din nou în greva foamei (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Am anunţat duminică şi m-am ţinut de cuvânt, am intrat din nou în greva foamei pentru că, în ciuda dispoziţiilor clare ale CEDO, Armata şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) refuză să transmită Asociaţiei documentele din dosarul Revoluţiei din 1989", a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, Teodor Mărieş.

El a declarat că, deşi până în prezent este în posesia a circa 98 la sută din conţinutul dosarului Revoluţiei, conform dispoziţiei "imperative" a CEDO, documentele de la Armată şi STS nu-i pot fi furnizate de Parchetul instanţei supreme întrucât aceste instituţii refuză să-şi dea acordul.

"Am primit o nouă promisiune de la procurorul general Codruţa Kovesi, care ne-a spus că vineri vom primi documentele de la Armată, însă eu nu mai cred şi, aşa cum am anunţat, am început de astăzi (marţi, n.r.) protestul", a declarat Mărieş.

Acesta a spus că protestul început marţi se va încheia doar după ce instituţiile româneşti vor respecta integral dispoziţiile CEDO, Mărieş arătând că a solicitat medierea şefului statului în conflictul cu cele două instituţii.

"Solicit medierea şi o întrevedere cu preşedintele, care să ne spună clar dacă instituţiile statului respectă sau nu decizile CEDO şi ca să ne lămurim cu e cu anticomunismul şi curăţenia în instituţii", a conchis Mărieş.

Liderul Asociaţiei 21 Decembrie 1989 a mai fost în greva foamei timp de peste 70 de zile, prima parte a protestului desfăşurându-se chiar în faţa Palatului Cotroceni, sediul Administraţiei Prezidenţiale.

Mărieş protesta atunci faţă de refuzul autorităţilor de la Bucureşti de a respecta o dispoziţie a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care, în cadrul unui proces deschis de el şi organizaţia sa statului român, obliga pârâtul să-i furnizeze reclamantului o copie a dosarului Revoluţiei din 1989.

Mărieş a renunţat la protest după mai bine de 70 de zile şi după ce a primit aproximativ 1.300 de volume din dosarul Revoluţiei, practic întregul înscris mai puţin circa o sută de volume, secretizate la cererea mai multor instituţii ale statului: CNSAS, SRI, STS şi Ministerului Apărării Naţionale.

Între timp, primele două au fost de acord cu desecretizarea şi transmiterea documentelor către asociaţia condusă de Mărieş, însă ultimele două nu au dat curs solicitării CEDO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici