Lidington: Asigur categoric că până în 2014 vor fi ridicate restricţiile de muncă pentru români în Marea Britanie

Ministrul britanic al afacerilor europene, David Lidington, a spus că poate asigura atât că de la 1 ianuarie 2014 vor fi ridicate restricţiile de muncă în Marea Britanie pentru români, dar şi că reforma care va limita accesul la sistemul de beneficii sociale nu îi va discrimina pe cetăţenii români.

409 afișări
Imaginea articolului Lidington: Asigur categoric că până în 2014 vor fi ridicate restricţiile de muncă pentru români în Marea Britanie

David Lidington (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Am putut să îl asigur pe ministrul Corlăţean atât că vor fi ridicate restricţiile tranzitorii la sfârşitul lui 2013, dar şi că, la fel ca şi până acum, orice reformă guvernul va introduce privind cetăţenii UE, vor fi aplicate pe o bază strict nediscriminatorie. Nu se pune în mod categoric problema să fie individualizată o naţionalitate anume sau un anumit stat membru. Orice regulă trebuie să fie aplicată în mod egal tuturor", a declarat Lidington, miercuri, după întrevederea cu oficialul român.

De asemenea, el a arătat că este natural ca reforma sistemului de beneficii sociale din ţara sa să vizeze reguli mai stricte de acces nu numai cetăţenii britanici, ci şi pe ceilalţi beneficiari veniţi din afara ţării.

Ministrul Corlăţean a spus că salută reconfirmarea primită din partea oficialului britanic privind ridicarea restricţiilor de muncă şi că Guvernul român respectă competenţa naţională a guvernului de la Londra de a aplica reforma accesului la sistemul de beneficii sociale, atâta vreme cât acesta îi vizează pe toţi cetăţenii europeni şi respectă şi cadrul normativ al UE.

"Reformarea sistemului de asigurări de sănătate este o competenţă naţională, iar câtă vreme noile măsuri anunţate se vor referi şi se vor aplica tuturor cetăţenilor, şi britanici, şi tuturor cetăţenilor europeni, inclusiv români, pe baza unei abordări nediscriminatorii, în mod evident este un lucru pe care îl respectăm", a afirmat Corlăţean.

El a mai arătat că e importantă clarificarea făcută la Bucureşti de ministrul Lidington privind aceste două subiecte, având în vedere dezbaterea politică internă din Marea Britanică şi informaţiile vehiculate în presa britanică.

"E bine să facem această clarificare, pentru că eu am apreciat şi apreciez faptul că dincolo de dezbaterea politică internă din Marea Britanie şi ceea ce presa britanică prezintă, există câteva aspecte de principiu extrem de clare care, iată, sunt confirmate de partea britanică şi eu am salutat acest lucru", a mai spus Corlăţean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici