Liviu Dragnea, la MApN: A intrat în firea noastră ca în fiecare dimineaţă să începem ziua în pace/ Gabriel Leş, ministrul Apărării: România, pregătită să facă faţă evoluţiilor din mediul de securitate din regiune

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat, marţi, la bilanţul instituţiei că România este pregătită pentru evoluţiile complexe din mediul de securitate din regiune, iar Armata trebuie să menţină un nivel ridicat de reacţie pentru apărarea naţională.

382 afișări
Imaginea articolului Liviu Dragnea, la MApN: A intrat în firea noastră ca în fiecare dimineaţă să începem ziua în pace/ Gabriel Leş, ministrul Apărării: România, pregătită să facă faţă evoluţiilor din mediul de securitate din regiune

Liviu Dragnea, la MApN: A intrat în firea noastră ca în fiecare dimineaţă să începem ziua în pace/ Gabriel Leş, ministrul Apărării: România, pregătită să facă faţă evoluţiilor din mediul de securitate din regiune

"Aşa cum este cuprins şi în Programul de Guvernare 2017 – 2020, Armata României trebuie să menţină un nivel ridicat de reacţie pentru apărarea naţională, să continue programele strategice de înzestrare, să dezvolte capabilitătile necesare participării la apărarea colectivă a aliaţilor în cadrul NATO şi UE, să coopereze eficient cu celalalte instituţii din domeniul securităţii naţionale pentru gestionarea oricărui tip de criză.Toate aceste elemente vor genera atât condiţiile pentru modernizarea şi adaptarea Armatei României la riscurile şi provocările specifice actualului context geopolitic, cât şi la consolidarea profilului de partener strategic. Este datoria noastră să avem un sistem militar eficace şi adaptat la contextul regional de securitate. Această nouă arhitectură a apărării implică o forţă umană foarte bine pregătită, condiţii corespunzătoare de muncă şi o dotare modernă, care să permită armatei noastre să-şi îndeplinească misiunile la standardele aşteptate de societate", a declarat Gabriel Leş, ministrul Apărării Naţionale.

TITLURILE ZILEI

La autoevaluarea instituţiei, care a avut loc marţi, ministru a explicat nevoia unei securităţi bine puse la punct având în vedere ameninţările externe, în special la graniţa de est a Alianţei.

"România este pregătită să facă faţă evoluţiilor complexe din mediul de securitate care se manifestă în regiunea noastră.Suntem martori ai unor evenimente complicate din punct de vedere al securităţii, cu acţiuni agresive şi perturbatoare la graniţa de est a Alianţei împotriva unei ţări partenere, atacuri teroriste şi migraţie masivă în Turcia şi Europa occidentală, acţiuni militare multinaţionale împotriva mişcărilor teroriste în state precum Siria şi Irak, atacuri cibernetice la un nivel fără precedent, situaţii la care ne adaptăm cu soluţii inteligent adecvate", a adăugat Gabriel Leş.

Ministrul a vorbit, la bilanţul de marţi, şi despre creşterea bugetară alocată ministerului pentru anul 2017, în comparaţie cu anul precedent.

"Iniţial, Ministerului Apărării Naţionale i-au fost alocate 11,230 miliarde lei, pe anul 2016, prin Legea bugetului de stat. În urma rectificărilor bugetare din luna decembrie şi revizuirii prognozei privind PIB-ul pentru anul 2016, bugetul ministerului a atins 1,49% din PIB. Acest fapt a permis respectarea celei mai importante părţi din Angajamentul asumat de aliaţi la Summit-ul din Ţara Galilor - cu privire la alocarea resurselor pentru apărare, respectiv cea referitoare la achiziţia de echipamente majore şi la activităţi de cercetare-dezvoltare, acestea reprezentând 20,46% din bugetul total. Bugetul Ministerului Apărării Naţionale este, începând cu acest an, de doi la sută din PIB, ceea ce ne permite să ne angajăm pe necesarul drum de reconfigurare şi modernizare a sistemului militar, impus, în primul rând, de situaţia de securitate volatilă din jurul ţării noastre" a explicat ministrul Apărării.

Un subiect important atins de ministrul Apărării a fost situaţia militarilor români aflaţi în misiuni în afara ţării. Anul trecut, s-au cheltuit aproximativ 171 de milioane de lei pentru pregătirea şi participarea militarilor la operaţiunile internaţionale.

"În anul 2016, aproximativ 780 de militari au fost dislocaţi simultan în misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român. Participarea în Afganistan la Operaţia NATO Resolute Support a rămas prioritatea numărul unu a MApN, determinată în principal de relevanţa contribuţiei şi riscurile de securitate asociate. Misiunile îndeplinite de militarii români în acest teatru de operaţii au inclus sarcini de protecţie a forţei, instruire, consiliere şi asistenţă a forţelor naţionale afgane de apărare şi securitate, activităţi de stat major în comandamentele misiunii şi activităţi de sprijin logistic. Începând cu luna martie 2016, s-a suplimentat contribuţia cu 16 instructori. Contribuţia în teatrul de operaţii BALCANII de VEST a rămas la acelaşi nivel ca în anul precedent. Cheltuielile totale generate de pregătirea, participarea şi susţinerea forţelor româneşti la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român s-au ridicat la aproximativ 171 milioane lei, din care 44,5 pentru pregătire şi 126,4 pentru participare şi susţinere, cu încadrarea în prevederile „Planului de întrebuinţare a forţelor şi mijloacelor Armatei României la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2016”, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării", a declarat Gabriel Leş.

Dragnea, la MApN: A intrat în firea noastră ca în fiecare dimineaţă să începem ziua în pace

 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, la bilanţul MApN, că "a intrat în firea noastră ca în fiecare dimineaţă să începem ziua în pace, că nu ne mai gândim că aceasta este o stare pe care am dobândit-o şi pe care o păstrăm prin jertfa şi truda soldaţilor români".

"Emoţia pozitivă care mă cuprinde de fiecare când sunt împreună cu dvs, cei care îndepliniţi cu credinţă misiuni de apărare şi securitate, precum şi reuşitele semnificative înregistrate nu numai în ultimul an, îmi oferă prilejul de a adresa felicitări întregului personal militar şi civil din MApN. (...) Realizările dvs. au consolidat poziţia Armatei României ca instituţie fundamentală a statului şi acest fapăt este cu atât mai meritoriu cu cât trebuie avut în vedere că ţara noastră nu a alocat în trecut suficiente resurse materiale şi financiare, astfel încât Apărarea să păstreze un ritm de evoluţie asemănător cu cel înregistrat de alte forţe militare aliate. Pentru mine armata noastră, fie că o întâlnesc aici, fie că mă refer cu recunoştiinţă la acei militari care sunt în teatrele de operaţii, este şi va rămâne întotdeauna un exemplu de fermitate, promptitudine şi profesionalism", a declarat preşedintele Camerei.

El a mai spus că este notabil faptul că România nu a avut şi nu va avea în viitor fluctuaţii în ceea ce priveşte respectarea angajamentelor asumate pe plan internaţional pentru apărare şi securitate, atitudine utilă înclusiv dezideratului de apărare colectivă.

De asemenea, Liviu Dragnea a militat pentru consolidarea sau încheierea de noi parteneriate strategice, menţionând parteneriatele cu Germania, Franţa şi Marea Britanie, dar şi pentru revitalizarea industriei de apărare.

"Cred că a intrat în firea noastră ca în fiecare dimineaţă să începem ziua în pace şi aproape că nu ne mai gândim că aceasta este o stare pe care am dobândit-o şi pe care o păstrăm prin jertfă şi trudă. Gândurile noastre pioase se îndreaptă către soldaţii români care şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţii. De asemenea, este un gest firesc şi cinstit să le mulţumim soldaţilor noştri care sunt în teatrele de opraţii şi în misiuni internaţionale şi să-i susţinem în actul lor de devotament. Deopotrivă, ne îndreptăm atenţia spre personalul militar şi civil de pe întregul teritoriu al ţării", a mai spus Dragnea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici