Lucian Netejoru, un nou mandat la Inspecţia Judiciară/ Dialog cu orgolii în plenul CSM .Baltag: Un judecător nu e întrerupt de procuror. Ban: Suntem de categoria a doua

Plenul CSM a validat, în urma dezbaterii din plenul de miercuri, rezultatul concursului pentru ocuparea funcţiei de şef al Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru obţinând, astfel, un nou mandat la conducerea instituţiei, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din Consiliu.

Imaginea articolului Lucian Netejoru, un nou mandat la Inspecţia Judiciară/ Dialog cu orgolii în plenul CSM .Baltag: Un judecător nu e întrerupt de procuror. Ban: Suntem de categoria a doua

Dialog cu orgolii în plenul CSM .Baltag: Un judecător nu e întrerupt de procuror. Ban: Suntem de categoria a doua

Surse din cadrul CSM au precizat, pentru MEDIAFAX, că a fost validat rezultatul concursului pentru ocuparea funcţiei de şef al Inspecţiei Judiciare, după dezbaterile din plenul de miercuri. În urma acestui vot, Lucian Netejoru obţine, astfel, un nou mandat.

Judecătorul Lucian Netejoru a obţinut încă un mandat la şefia Inspecţiei Judiciare, în urma concursului organizat pe 28 martie de Consiliul Superior al Magistraturii, el fiind unicul concurent. În urma votului de miercuri, a fost validat acest concurs.

Lucian Netejoru a obţinut postul de inspector-şef al Inspecţiei Judiciare cu punctajul maxim de 100 de puncte. Netejoru a obţinut, astfel, un mandat de încă trei ani la conducerea secţiei, după ce a susţinut interviul în faţa şefei CSM, Lia Savonea, care a condus comisia din care au mai făcut parte Evelina Oprina, Victor Alistar, Andreea Chiş şi Florin Deac.

Mandatul lui Lucian Netejoru la Inspecţia Judiciară s-a încheiat pe 1 septembrie anul trecut, însă din acel moment, el a condus instituţia ca interimar.

În cadrul plenului au existat mai multe discuţii contradictorii pe marginea concursului, unii dintre membri subliniind că procedura nu a fost organizată în cadrul regulamentului.


Tensiuni în şedinţa CSM

Discuţiile din plenul CSM au fost tensionate pe marginea validării rezultatelor concursului pentru ocuparea funcţiei de şef al IJ. Procurorul Cristian Ban a caracterizat concursul ca fiind un joc al copilăriei, în vreme ce judecătoarea Gabriela Baltag i-a menţionat că a fost depăşit acest moment. 

„Această procedură mă trimite cu gândul la un joc al copilăriei: Ala bala portocala. Aş mânca o portocală. De ce una şi nu şapte? De ce şapte şi nu 30? Cam aşa s-a întâmplat şi în această comisie. Au fost 3 membri ai Comisiei, care au stabilit un punctaj minim în afara legii, a regulamentului. (...) Acum vin şi eu să întreb: de ce 25 şi nu 10? De ce 10 şi nu 75? Răspunsul nu il găsim nici în lege, nici regulament. De aia eu zic că această ala bala portocala este neregulamtnerară din punctul meu de vedere. E destul grav că 3 membri, în baza acestor criterii stabilite în mod arbitrariu, a şi anulat fişele celoralţi”, a spus procurorul Cristian Ban, în plenul CSM.

În replică, judecătorul Gabriela Baltag a ţinut să sublinieze că „acest plen a depăşit momentele din copilărie”.

„Cristian Ban: Am reuşit să vă smulg un zâmbet.

Gabriela Baltag: Chiar deloc. Nu am ce face, pentru că sunt faţă în faţă cu dumneavoastră.

Cristian Ban: Dacă vreţi, mă intorc cu spatele.

Gabriela Baltag: Vorbeaţi că nu avem temei legal. (Ban o întrerupe pe Baltag, n.r.) Domnule procuror, dacă-mi daţi voie. De regulă, un judecător nu e intrerupt de un procuror.

Ban: Noi suntem de categoria a doua. (râde, n.r.)

Baltag: Cu iertări pentru cei care nu fac acest lucru. (...) Aici fişa de notare cuprinde chiar la fnal menţiunea: dacă nu sunt puse cel puţin 1 sau 4 maxim, se anulează. Domnul procuror, lăsând la o parte starea dumneavostră de bine. Aşa imi pare, că sunteţi bine dispus”, a fost dialogul dintre cei doi, din plenul CSM.

Discuţiile au avut loc pe marginea validării rezultatelor concursului pentru ocuparea funcţiei de şef al Inspecţiei Judiciare, Bogdan Mateescu anunţând deja că va vota pentru „invalidare”. Potrivit acestuia, (părere împărtăşită şi de Ban) concursul ar fi fost derulat în afara regulamentului.

Judecătorul Lucian Netejoru a obţinut încă un mandat la şefia Inspecţiei Judiciare, în urma concursului organizat pe 28 martie de Consiliul Superior al Magistraturii, el fiind unicul concurent.

Lucian Netejoru a obţinut postul de inspector-şef al Inspecţiei Judiciare cu punctajul maxim de 100 de puncte. Netejoru a obţinut, astfel, un mandat de încă trei ani la conducerea secţiei, după ce a susţinut interviul în faţa şefei CSM, Lia Savonea, care a condus comisia din care au mai făcut parte Evelina Oprina, Victor Alistar, Andreea Chiş şi Florin Deac.

Mandatul lui Lucian Netejoru la Inspecţia Judiciară s-a încheiat pe 1 septembrie anul trecut, însă din acel moment, el a condus instituţia ca interimar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici