Lupaşcu: Magistraţii nu sunt absurzi, dar vor să li se conserve statutul

Judecătorul Dan Lupaşcu, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii în 2005, actual membru al CSM, susţine, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că magistraţii nu sunt absurzi, că şi ei au aversiune faţă de ideea prea multor sporuri şi că aceştia cer doar să li se conserve statutul.

44 afișări
Imaginea articolului Lupaşcu: Magistraţii nu sunt absurzi, dar vor să li se conserve statutul

Judecătorul Dan Lupaşcul (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

O a treia idee foarte importantă pe care am susţinut-o este că, în principiu, propunerile noastre nu cuprind drepturi noi. Noi am propus un status quo în justiţie, adică menţinerea a ceea ce noi am numit drepturi legale, prin includerea majorităţii sporurilor în indemnizaţia de bază - şi noi avem aversiune la prea multe sporuri - şi prin conformare la procentul care trebuie să existe între salariul de bază, 70 la sută, şi, respectiv, totalitatea sporurilor, adică 30 la sută.

Evident că, în măsura în care în alte sectoare de activitate s-ar aplica peste tot anumite sporuri, cum este de pildă sporul pentru ore suplimentare, sporul pentru activitate prestată în timpul nopţii, aceste sporuri ar trebui să revină şi domeniului justiţiei.

De asemenea, am propus - şi din păcate nu am făcut decât să irităm o mare parte dintre colegii participanţi la şedinţă - am propus extinderea criteriilor etice specifice profesiei de magistrat care se regăsesc într-o oarecare măsură şi în alte domenii. Şi avem în vedere acele chestiuni care derivă din incompatibilităţi şi interdicţii. Sigur că sunt şi funcţionarii publici sau alte categorii care au incompatibilităţi şi interdicţii. Am propus extinderea declaraţiei de avere, declaraţiei de interese, interdicţii de a desfăşura activităţi comerciale şi alte asemenea chestiuni care decurg din aceste interdicţii specifice statutului magistratului.

De ce am făcut acest lucru? În considerarea fidelizării faţă de funcţia publică. Dacă suntem plătiţi cu toţii din bani publici, credem că trebuie să existe transparenţă, credem că trebuie să ne desfăşurăm activitatea corespunzătoare postului pe care îl ocupăm.

În susţinerea aceste idei am amintit despre aportul bugetar - care din păcate este trecut cu vederea - pe care îl aduce Justiţia. Şi constă în mai multe categorii de venituri. În primul rând este vorba de taxele judiciare şi timbrul judiciar, care în momentul de faţă alimentează în mod nejustificat bugetele locale şi sperăm că nu pentru prea multă vreme. Este vorba de diferite categorii de amenzi care se aplică în justiţie - amenzi penale, judiciare, amenzi contravenţionale, este vorba de cheltuieli de procedură în procesele penale şi alte asemenea venituri, care, în opinia noastră, ar fi într-o măsură însemnată de natură să finanţeze sistemul de justiţie.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici