MAI cere date Academiei de Poliţie privind stadiul verificărilor pe tezele de doctorat: În şase luni au fost evaluate doar şase lucrări/ RĂSPUNSUL Academiei pentru Carmen Dan

Conducerea MAI a solicitat o informare din partea Academiei de Poliţie privind stadiul derulării verificării standardelor de etică în elaborarea tezelor de doctorat, constatându-se că în şase luni au fost evaluate şi s-au emis puncte de vedere doar pentru şase lucrări.

2181 afișări
Imaginea articolului MAI cere date Academiei de Poliţie privind stadiul verificărilor pe tezele de doctorat: În şase luni au fost evaluate doar şase lucrări/ RĂSPUNSUL Academiei pentru Carmen Dan

MAI cere date Academiei de Poliţie privind stadiul verificărilor pe tezele de doctorat

Academia de Poliţie îi răspunde lui Carmen Dan: Viteza e rezonabilă, sunt 17 zile, nu 6 luni

Mihai Marcoci, prorector şi purtător de cuvânt al Academiei de Poliţie ''Alexandru Ioan Cuza'', a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca reacţie la informaţiile cerute de MAI privind stadiul verificărilor tezelor de doctorat, că cele şase teze au fost verificate în 17 zile, nu în şase luni de zile.

Purtător de cuvânt al Academiei de Poliţie ''Alexandru Ioan Cuza'' a explicat, pentru MEDIAFAX, că activitatea Comisiei de Etică care, potrivit legii, trebuie să aibă în componenţă cel puţin un student, nu s-a putut desfăşura din cauză că studenţii au fost în sesiune, iar apoi într-o lună de practică obligatorie.

TITLURILE ZILEI

"În intervalul 15 noiembrie 2018 – 15 ianuarie 2019, s-au solicitat persoanelor ale căror teze depăşeau ceficienţii de similitudine să prezinte puncte de vederea pe baza rapoartelor de similitudine electronică. În intervalul 15 ianuarie – 8 februarie, studenţii noştri s-au aflat în sesiune, iar în perioada de sesiune activitatea Comisiei de Etică, obligată potrivit Legii Educaţiei Naţionale să aibă în componenţă cel puţin un student, nu s-a putut desfăşura foarte bine. Repet, pentru că studenţii erau în sesiune. În intervalul 11 februaire – 8 martie, studenţii noştri au fost într-o lună de practică obligatorie pentru toate profilele de învăţământ ale Academiei de Poliţie. În intervalul 11 martie – 28 martie, în 17 zile, s-au verificat 6 teze de doctorat. Mie mi se pare că este o viteză rezonabilă. După aritmetica mea, acest interval nu înseamnă 6 luni", a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihai Marcoci, prorector şi purtător de cuvânt al Academiei de Poliţie ''Alexandru Ioan Cuza''.

Marcoci a precizat că, dacă Academia de Poliţie avea ceva de ascuns, nu mai iniţia verificările tezelor de doctorat.

"Dacă Academia de Poliţie voia să ascundă mizeria, nu iniţia acest demers. Nu mi se pare corect ca o instituţie care s-a sesizat din oficiu şi a demarat nişte verificări să fie acuzată că le întârzie. E ca şi cum un procuor care se sesizează din oficiu este întrebat apoi de ce se mişcă greu", a conchis Mihai Marcoci.

MAI cere date Academiei de Poliţie privind stadiul verificărilor pe tezele de doctorat

Reacţia prorectorului vine după ce, vineri, Ministerul de Interne a informat că ministrul Carmen Dan consideră că se impune o evaluare a modului de organizare a acestui proces desfăşurat la nivelul Academiei de Poliţie, având în vedere că în aproape şase luni au fost evaluate şi s-au emis puncte de vedere pentru doar şase lucrări de doctorat, conducerea MAI solicitând o informare privind stadiul verificărilor.

"Având în vedere demersul iniţiat de către conducerea Academiei de Poliţie şi concretizat prin hotărârea Consiliului de Administraţie nr. 40 din octombrie 2018, de a sesiza Comisia de Etică şi Deontologie Universitară pentru verificarea standardelor de etică specifice elaborării tezelor de doctorat, conducerea MAI a solicitat o informare din partea Academiei de Poliţie privind stadiul derulării acestui proces", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), remis vineri MEDIAFAX.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, consideră că se impune o evaluare a modului de organizare a acestui proces desfăşurat la nivelul Academiei de Poliţie, având în vedere că în aproape şase luni au fost evaluate şi s-au emis puncte de vedere pentru numai şase lucrări de doctorat.

"Evaluarea procesului de verificare a tezelor de doctorat se va desfăşura exclusiv din perspectiva organizării administrative a procesului, fără legătură cu analiza respectivelor teze de doctorat, această analiză a lucrărilor putând fi realizată numai de către organismele abilitate de legislaţia din domeniul învăţământului şi nu de către un organism de control al MAI. De asemenea, activitatea va urmări respectarea principiului autonomiei universitare. Conform prevederilor normative, Comisia de Etică şi Deontologie Universitară din cadrul Academiei de Poliţie îşi desfăşoară activitatea în baza Regulamentului Comisiei, aprobat prin Hotărârea Senatului Academiei din anul 2017", potrivit sursei citate.

Comisia de Etică şi Deontologie Universitară a fost sesizată pentru 60 de teze de doctorat susţinute din 2011 şi până în prezent. La acestea se adaugă şi tezele de doctorat aparţinând întregii conduceri a Academiei de Poliţie, pentru a se clarifica orice suspiciuni de plagiat faţă de aceştia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici