MAI nu a transmis anchetatorilor traseul coloanei ministrului Oprea din ziua accidentului - surse

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) nu au trimis procurorilor care investigează moartea lui Bogdan Gigină traseul coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea, din care poliţistul făcea parte, ci doar componenţa dispozitivului, potrivit unor surse judiciare.

2306 afișări
Imaginea articolului MAI nu a transmis anchetatorilor traseul coloanei ministrului Oprea din ziua accidentului - surse

MAI nu a transmis anchetatorilor traseul coloanei ministrului Oprea din ziua accidentului - surse (Imagine: Marian Ilie / Mediafax Foto)

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că, deşi procurorii au solicitat, în mod expres, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne nu au pus la dispoziţia Parchetului Tribunalului Bucureşti nici traseul pe care coloana oficială a lui Gabriel Oprea l-a avut în seara zilei de 20 octombrie şi nici documentele pentru constituirea dispozitivului.

TITLURILE ZILEI

Până acum, pe masa procurorilor a ajuns numai lista persoanelor care s-au aflat în coloana oficială. În acest sens, în maşină cu ministrul Afacerilor Interne se aflau trei persoane, şoferul şi un angajat, au precizat sursele citate.

Ministrul Gabriel Oprea anunţa, luni, în cadrul unei declaraţii de presă: "MAI şi structurile subordonate acordă sprijin activ pentru desfăşurarea anchetei şi vom pune în continuare la dispoziţia Parchetului toate documentele şi informaţiile solicitate".

Parchetul Capitalei face cercetări pentru ucidere din culpă în cazul poliţistului Bogdan Gigină, în anchetă fiind cerute de la MAI, Poliţia Capitalei şi Poliţia Română actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficială din care făcea parte poliţistul Bogdan Gigină şi date cu privire la componenţa coloanei la momentul accidentului. Anchetatorii susţin că, până acum, au primit doar parţial informaţiile solicitate.

În anchetă, procurorii au făcut cercetarea la faţa locului, au primit date privind autopsia medico-legală şi au ridicat imaginile înregistrate de camerele de supraveghere, în vederea reconstituirii traseului coloanei oficiale din care făcea parte poliţistul Bogdan Gigină. De asemenea, au fost solicitate şi datele stocate cu privire la comunicaţiile interne ale poliţiştilor implicaţi în deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea din ziua accidentului.

Procurorii au audiat persoane care aveau cunoştinţă despre împrejurările în care s-a produs accidentul de pe strada Ştirbei Vodă, respectiv poliţiştii din coloană şi cei aflaţi în intersecţie, muncitorii care efectuau lucrările de reparaţii, precum şi alţi martori aflaţi în zonă. Alte persoane care au cunoştinţă despre circumstanţele în care s-a produs accidentul urmează să dea declaraţii.

Anchetatorii au solicitat şi documentaţia privind efectuarea lucrărilor de reparaţie de la locul producerii evenimentului, printre care actele de autorizare, contractele încheiate, procedurile de executare a lucrării, inclusiv elementele de semnalizare şi siguranţă specifice.

Totodată, va fi făcută expertiza tehnică a motocicletei pe care o conducea Bogdan Gigină, se va stabili dinamica producerii accidentului şi vor fi analizate imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zona accidentului.

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală. Bogdan Gigină a fost înmormântat în 23 octombrie, cu onoruri militare, în prezenţa a sute de colegi în uniformă.

Poliţistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, însă informaţii despre această situaţie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse.

Abia la două zile de la accident, Poliţia Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că poliţistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informaţiilor comunicate, participase la "o activitate în cadrul unei instituţii din domeniul securităţii şi ordinii publice".

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Capitalei, la momentul accidentului, coloana oficială a lui Gabriel Oprea, "de care demnitarul beneficia în condiţiile legii", se deplasa cu o viteză adaptată la condiţiile meteo şi de trafic existente, pe traseul Băneasa - Piaţa Presei Libere - Arcul de Triumf - Piaţa Charles de Gaulle Piaţa Victoriei - bulevardul Uranus - strada Ştirbei Vodă.

Ministrul Gabriel Oprea a arătat, luni, în prima sa declaraţie, făcută la aproape o săptămână de la moartea lui Bogdan Gigină, că a ales să tacă din respect faţă de familia acestuia, el susţinând că nu a văzut accidentul, a aflat abia după ce depăşise zona şi a făcut "tot ce este omeneşte posibil" pentru a-l salva pe poliţist.

"Accidentul s-a petrecut în seara zilei de 20 octombrie, în timpul unei deplasări desfăşurate în scop profesional. Detaliile referitoare la această deplasare au fost deja puse la dispoziţia Parchetului. La un moment dat, coloana s-a oprit, nu am ştiut de ce. Eu nu am văzut accidentul, nu am ştiu că este vorba despre un accident. Am văzut doar maşina de poliţei din faţă oprită şi pe cei doi poliţişti coborând şi alergând. Unul dintre ei mi-a făcut semn să continuăm deplasarea şi maşina în care mă aflam a pornit de pe loc. Maşina de poliţie şi cei doi colegi rămăseseră acolo. Abia după ce depăşisem locul accidentului am aflat ce s-a întâmplat", a precizat vicepremierul.

Ministrul Gabriel Oprea nu a lămurit în baza cărei legi a folosit coloana oficială, rezumându-se la a cataloga speculaţiile că a încălcat legea sau că a folosit dispozitivul de însoţire în trafic fără temei legal drept "complect (sic!) nefondate".

Ministrul Gabriel Oprea şi-a încheiat declaraţia spunând: "La acest moment, acestea sunt precizările pe care le pot face public".

Câteva ore după declaraţia ministrului de Interne, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că s-a întâlnit cu Gabriel Oprea, luni seară, şi l-a sfătuit să demisioneze. Iohannis a precizat că l-a invitat pe vicepremierul Gabriel Oprea la o discuţie pentru că a dorit să primească lămuriri.

Ulterior, vicepremierul Gabriel Oprea a arătat că nu este vinovat şi că îşi va continua activitatea în Guvern, răspunzând astfel preşedintelui Klaus Iohannis. Oprea a susţinut că sfatul lui Iohannis are legătură cu dorinţa preşedintelui de a schimba guvernul, adăugând că cel mai important în acest moment este derularea anchetei penale.

După accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, în spaţiul public s-au vehiculat mai multe întrebări care încă aşteaptă un răspuns de la ministrul Gabriel Oprea, printre care şi cele legate de dreptul acestuia de a beneficia de coloană oficială, dar şi locul de unde acesta venea şi unde trebuia să ajungă în ziua accidentului şi dacă, în condiţii de ploaie, nu trebuia să renunţe la escorta cu motociclist.

Primul răspuns oficial al Ministerului Afacerilor Interne legat de ancheta privind moartea poliţistului Bogdan Gigină a fost transmis abia duminică 25 octombrie, MAI arătând că angajaţii instituţiei, inclusiv ministrul, nu pot prezenta detalii pe acest subiect înainte de finalizarea anchetei.

La câteva ore după comunicatul MAI, Parchetul Capitalei a transmis precizări privind stadiul anchetei în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă în cazul poliţistului Bogdan Gigină, arătând că anchetatorii au cerut de la MAI, Poliţia Capitalei şi Poliţia Română date despre coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea din ziua accidentului, primind deocamdată doar parţial informaţiile solicitate.

Mai mulţi lideri politici, precum şi organizaţii neguvernamentale au cerut demisia lui Gabriel Oprea din funcţiile de vicepremier şi de ministru de Interne, dar şi lămurirea circumstanţelor accidentului a cărui victimă a fost Bogdan Gigină.

Duminică, aproximativ 1.000 de oameni au ieşit în stradă, în centrul Capitalei, pentru a cere demisia sau demiterea ministrului Gabriel Oprea. Aceştia au protestat la Universitate, apoi au mers în marş la sediile MAI şi Guvernului. Proteste similare au avut loc şi la Cluj-Napoca. Protestul a continuat luni, în faţa sediului Guvernului, unde aproximativ 300 de persoane au cerut demisia ministrului Gabriel Oprea.

O petiţie online intitulată "Demisia, Oprea! Încetaţi abuzul de coloane oficiale!" şi iniţiată la două zile după accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, care însoţea coloana oficială a vicepremierului, a adunat în şase zile aproape 17.500 de semnături.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici