Video INTERVIU INTEGRAL Marius Tucă Show. Gabriela Firea: Voi merge la Congresul PSD din 3 august dacă voi fi invitată. Situaţia mea este unică

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat joi, la emisiunea Marius Tucă Show, că va candida la prezidenţiale doar dacă PSD, ALDE şi Pro România o vor considera cea mai bună soluţie pentru zona de centru stânga. Gabriela Firea nu a exclus nicio candidatură independentă la Preşedinţie, spunând că o asemenea variantă va fi analizată împreună cu colegii din ţară. De asemenea, Gabriela Firea îşi doreşte şi al doilea mandat la Primăria generală. Edilul-şef al Capitalei i-a transmis, totodată, liderului PSD, Viorica Dăncilă, că se va convinge că nu şi-a dorit niciodată să preia conducerea PSD, aşa cum s-a convins şi Liviu Dragnea, dar prea târziu.

8506 afișări

Dacă nu voi fi desemnată, analizăm. Eu cu mine în primul rând şi eu cu colegii din ţară care mă susţin

Marius Tucă: Asta am înţeles că te pui la dispoziţia partidului, cum se pune şi prim-ministrul Viorica Dăncilă şi dacă ei vor hotărî să fii tu, Viorica Dăncilă sau cine va mai candida o să fie desemnat, dar dacă nu vei fi desemnată te gândeşti la o dizidenţă de felul ăsta?

Gabriela Firea: Analizăm. Dar aşa se cheamă dizidenţă, eu tot timpul sunt dizidentul de servici?

Marius Tucă: Păi în momentul în care se alege un candidat nu înseamnă asta?

Gabriela Firea: Ţara e mai mare decât graniţele unui partid politic.

Marius Tucă: E adevărat, vorbeam despre chestiile statutare ale partidului şi tu spuneai că te pui în cazul în care.

Gabriela Firea: Analizăm, să ajungem în acea situaţie.

Marius Tucă: Tu cu cine analizaţi?

Gabriela Firea: Eu cu mine în primul rând şi eu cu colegii din ţară care mă susţin şi care m-au determinat să nu mai fiu atât de abruptă şi hotărâtă în a spune că nu intru în această competiţie, că nu mă priveşte, pentru că trebuie să mă privească. Pentru că dacă Partidul Social Democrat nu câştigă alegerile sau obţine un scor foarte mic la prezidenţiale, vom pierde toate alegerile următoare şi alegerile locale şi pe cele parlamentare. Vorbesc zilnic cu mulţi primari din ţară care sunt la fel de înfricoşaţi ca şi mine de faptul că am putea fi în situaţia, eu nu fac o acuzaţie, dar am putea fi în situaţia să intrăm în această cursă prezidenţială cu un candidat care nu are potenţialul cel mai mare şi care nu poate să atragă toate voturile celor care ne-au votat la parlamentare şi locale, pentru că să nu uităm că noi am pierdut, aşa spun cercetătorii, 1.600.000 de voturi la europarlamentare votanţii noştri şi atunci dacă au existat o persoană şi încă nişte persoane care au influenţat negativ scorul de la europarlamentare pierzând peste un milion de voturi, cum persoane din acelaşi anturaj vor recupera cele peste un milion de voturi?

Marius Tucă:  Păi un răspuns ar fi ultimul sondaj al CURS unde PSD-ul are 26-27%.

Gabriela Firea: Da, fără niciun fel de pasiune sau fără niciun fel de ranchiună, dar cred că  aceste calcule trebuie să fie făcute raţional şi cu gândul la reuşită, atât aceasta la prezidenţiale cât şi reuşita la alegerile locale şi alegerile parlamentareDacă nu este un proiect pentru trei tipuri de alegeri vom pierde.

Marius Tucă: Avem două ştiri esenţiale astăzi şi două declaraţii esenţiale şi eu mă bucur că ai venit la Smart TV şi la Marius Tucă Show că  vrei să faci asta şi anume că vei candida şi că vrei un al doilea mandat la Primăria Capitalei şi că te pui în momentul ăsta la dispoziţia partidului să devii dacă vei aleasă candidatul PSD la prezidenţiale. Astea sunt două ştiri absolut esenţiale. Ne întoarcem un pic la Primăria Capitalei pentru că am primit multe mesaje legate de asta şi după aceia o să terminăm bineînţeles tot cu ştirile legate de PSD. Aş vrea să te întreb a fost un mare scandal în momentul în care ai anunţat că nu mai sunt bani pentru actori, actorii chiar au ieşit să proteste şi aşa mai departe, eu fac un festival de teatru, am atât de mulţi prieteni în lumea teatrală, ştii bine chestia asta, eu cred că trebuie să le dai banii actorilor.

Din cele 14 teatre ale Capitalei niciun actor angajat la aceste instituţii de cultură nu are vreo restanţă, toţi şi-au primit absolut toţi banii, nu s-a pus problema

Gabriela Firea: Actorii care au manifestat în Piaţa Victoriei sunt de la Teatrul Naţional care sunt în administrarea şi grija Ministerului Culturii, nu a Primăriei Capitalei. Din cele 14 teatre ale Capitalei niciun actor angajat la aceste instituţii de cultură nu are vreo restanţă, toţi şi-au primit absolut toţi banii, nu s-a pus problema.

Marius Tucă: Sigur.

Gabriela Firea: Sută la sută, dacă vreţi după emisiune mergem în contabilitate să vedeţi nu există nicio restanţă la salarii pentru toţi actorii, regizorii şi toate celelalte persoane care lucrează şi personalul auxiliar. De asemenea sunt bugetate şi finanţate toate, dar absolut toate piesele de teatru sau toate producţiile care fuseseră asumate prin programele pe care le-au predat la sfârşitul anului. Sunt câteva restanţe doar la partea de colaboratori, colaboratori care sunt aceiaşi actor care sunt angajaţi la alte teatre.

Marius Tucă: E adevărat, dar şi ăia trebuie plătiţi. 

Gabriela Firea: O secundă, dar nu a spus nimeni că nu se mai plătesc acei bani, care sunt restanţe de două-trei luni. S-au luat pe toate lunile anterioare şi mai sunt şi colaboratorii. În primul rând grija noastră a fost de a asigura toate salariile, plata utilităţilor şi plata proiectelor asumate  şi într-adevăr au fost câteva restanţe, nu toate restanţele la colaboratori. Dar sub nicio formă nu este Primăria Capitalei instituţia care să anuleze meritul actorilor sau regizorilor care au avut colaborări, chiar dacă ei sunt şi angajaţi şi şi-au luat salariile, pentru că nu suntem o instituţie închisă care nu înţelegem că este o meserie liberă, liberală în primul rând şi ai voie să colaborezi oriunde dacă timpul îţi permite şi dacă eşti solicitat de către regizor, în primul rând de către public, e normal şi încurajez acest tip de colaborări. Dar i-am anunţat de la început că dat fiind faptul că Guvernul ne-a tăiat 30% din buget trebuie să asigurăm întâi angajaţii şi utilităţile şi proiectele care sunt în desfăşurare.

Marius Tucă: Îmi spune cineva... unde sunt lucrările la Teatru ”Ion Creangă”, lumea spune că e încă şantier, poate nu s-au finalizat.

Gabriela Firea: Lucrările pe care eu le-am găsit începute la Teatrul ”Ion Creangă” le-am finalizat şi am demarat etapa a doua. La Teatrul Evreiesc s-au încheiat.

Marius Tucă: Când se rezolvă cu centura Capitalei, sunt foarte multe întrebări legate de centura Capitalei.

Gabriela Firea: Mi-am dorit din primul an de mandat să fie transferată, pentru că atunci nu ne tăiaseră nici 30% din buget, la Primăria Capitalei pentru a o finaliza, noi chiar eram decişi să ne facem acolo un birou să stăm numai în faţa şantierului. Nu s-a dorit, nu a fost interesul să se facă un proiect mare în Bucureşti. Îmi pare rău că trebuie să repet acest lucru doar ca eu să  nu cresc din punct de vedere politic, să nu am rezultate mari, vizibile, să fac doar proiecte medii şi mici la nivel de primărie, nimic de anvergură ca să nu pretind să vin să preiau partidul sau să fiu candidat.

Marius Tucă: Asta e o chestie românească 100%, nu se poate.

Gabriela Firea: Aşa a fost, aşa s-a întâmplat, aşa s-a scris istoria, eram chemată la şedinţe şi mi se spunea: gata transferăm centura Capitalei şi tu cu siguranţă o vei finaliza. Şi după ce ieşeam pe uşă ”măi dar voi chiar aţi luat-o în serios, la loc comanda, staţi liniştiţi”.

Marius Tucă: Şali, este numele meu şi aş vrea să o întrebaţi pe doamna Firea cum va rezolva problema coordonării fiecărei lucrări stradale în centrul Capitalei? În zona Romană săptămâna trecută au fost făcute lucrări de canalizare, a fost asfaltat, asta am văzut şi eu în multe locuri, iar asta sparge strada pentru introducerea canalului de cablu. Adică nu poate să existe pe strada Visarion, nu există un management undeva. Se întâmplă în multe străzi: vin, sparg, fac.

Gabriela Firea: Pentru că din nefericire aceasta este situaţia în care ne aflăm, nu avem o lege a Capitalei, sunt atribuţii care aparţin Primăriei Capitalei şi atribuţii care sunt la primăriile de sector, sunt contracte diferite şi instituţii diferite şi de multe ori începem noi o lucrare o finalizăm şi pe urmă începe primăria de sector o altă lucrare. Normal are totală dreptate doamna, ar trebui ca aceste lucrări să fie coordonate, dar din păcate, din nefericire nu întotdeauna se găseşte un bun răspuns la acest tip de reacţie şi anume să fie coordonate lucrările Primăriei Capitalei cu primăriile de sector. Dar mai mult decât atât sunt şi anumite companii cărora li se subcontractează de către firme care sunt în relaţie contractuală cu Primăria Capitalei sau de sector care între ele se boicotează. Eu am vorbit de foarte multe ori cu colegii de la Poliţia locală municipală şi de la primăriile de sector tot de la poliţie să ne semnalizeze, să ne anunţe când sunt astfel de situaţii de blocaje, să le atragem atenţia inclusiv în scris, să ţină cont totuşi să nu fie o muncă în zadar, spargi o dată trotuarul pui cablu, mai spargi o dată pui reţeaua de la RADET, mai spargi o dată canalizarea. Nu este normal.

Marius Tucă: Gabi, apropo de traficul din Capitală. Eu nu sunt chiar atât de exagerat să spun că e oraşul blocat, sunt ore la care şi mai ales când plouă, se întâmplă asta. Umblăm în Bucureşti şi vedem chestia asta. Dar de ce nu există un sistem care să regleze circulaţia, vorbesc de un sistem de management al traficului mai ales pe partea de intersecţii, semafoare şi aşa mai departe. Cât costă un astfel de sistem?

Gabriela Firea: Noi avem în Capitală aproape 500 de intersecţii semaforizate, când am ajuns primar general mult prea puţine erau introduse în acest sistem de management inteligent al traficului şi foarte scump. Componente ale acestor intersecţii şi ale acestor semafoare care costau 50-100 de euro, Primăria Capitalei le cumpăra printr-o firmă care mereu câştiga licitaţiile şi cum vă spuneam la început în toate licitaţiile cu mii de euro. Aşa am aflat, apropo de înfiinţarea companiilor municipale. În acest moment Compania de Management al Traficului în fiecare zi şi în fiecare zi şi săptămână şi lună mai adaugă şi alte intersecţii în acest sistem inteligent de management al traficului să temporizeze acolo unde este fluxul foarte mare de trafic astfel încât să nu existe blocaje. Ne uităm la Fântâna Mioriţa.

Marius Tucă: Da, dar trebuie implementat şi introduse în sistem.

Gabriela Firea: Trebuie implementate şi introduse în BPMS, deci introduse în acest sistem, nu am avut până acum, acum se lucrează la el, nu s-a făcut 20-30 de ani în spate, chiar acum se lucrează la el.

Marius Tucă: Gabi, eu ţi-am zis şi înainte de a deveni primar-general al Capitalei şi bineînţeles că nu m-ai ascultat, ştiu aşa sunt oamenii, asta-i prietenia, dar eu aş vrea să am un ghid al oraşului în care să văd muzeele, în care să văd clădirile istorice pe care să le pot vizita.

Gabriela Firea: Avem, dar nu a ajuns la multă lume.

Eu vreau să fac acum o hartă a şantierelor că aud seara la televizor de la reprezentanţi ai opoziţiei că nu se face nimic în Capitală. Ba da se face peste tot câte ceva şi Capitala e un şantier.

Marius Tucă: Nu serios, unde?

Gabriela Firea: Avem sigur la Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, avem ghid al oraşului. Eu vreau să fac acum o hartă a şantierelor că aud seara la televizor de la reprezentanţi ai opoziţiei că nu se face nimic în Capitală. Ba da se face peste tot câte ceva şi Capitala e un şantier.

Marius Tucă: Doamna Firea iertaţi-mă că vă întrerup...

Gabriela Firea: Un ghid să-l distribuim public în şcoli, în instituţii...

Marius Tucă: Nu, nu, oraşul Bucureşti devine un oraş cosmopolit, vin foarte mulţi străini, turişti şi în fiecare zi mă întâlnesc în multe locuri. Oamenii ăia să vadă, să aibă acest ghid în limba engleză, franceză şi nu ştiu ce...

Gabriela Firea: Trebuie să fie doar la Aeroportul Otopeni, să-l primească la intrare.

Marius Tucă: Oriunde poate fi că sunt atâtea, în care să vadă care sunt muzeele, cele mai importante muzee din Bucureşti.

Gabriela Firea: Avem un astfel de ghid, da.

Marius Tucă: Ce poate să viziteze.

Gabriela Firea: Muzee, teatre, schituri, grădini publice sunt toate puse.

Marius Tucă: Într-adevăr sunt biserici monumente.

Gabriela Firea: Turism cultural, turism ecumenic, turism de sănătate, turism de business e şi aceasta o componentă importantă.

Marius Tucă: Sunt atât de multe biserici, monumente, lăcaşuri de cult extraordinare, biserici frumoase care pot fi vizitate. Ce mai am eu că de aia vorbeam cu doamna Firea: 1. Şoseaua Bucureşti-Ploieşti să nu se mai cheme Bucureşti-Ploieşti, să se cheme Bulevardul ”Eugen Ionesco” sau Ionescu, cum vreţi, pentru că ne-a reprezentat şi e un mare dramaturg al României şi al lumii până la urmă Şoseaua Bucureşti-Ploieşti.

Gabriela Firea: Da.

Marius Tucă: Sunt nişte rugăminţi personale, eu te mai întreb şi la anul de ele. 2. Piaţa Constituţiei pentru că Constituţia a fost batjocorită în România să se cheme Piaţa Alexandru Ioan Cuza, am avut şi noi un domnitor care a făcut unirea mică ce-i drept dar a făcut unirea asta.

Gabriela Firea: Herăstrăul se numeşte Parcul Regele Mihai I.

Marius Tucă: Parcul Regele Mihai, e adevărat şi e foarte frumos.

Gabriela Firea: La iniţiativa mea.

Marius Tucă: Mai erau câteva chestii, bravo, felicitări. În România, în Bucureşti a apărut după Revoluţie la fel locuri în care oamenii să vină, să poată...

Gabriela Firea: Simbolice.

Marius Tucă: Simbolice care pot fi vizitate până la urmă, începând cu Aeroportul Otopeni unde a avut loc masacrul şi au murit oameni pentru libertate, Casa Ceauşescu la fel să fie inclusă, văd din ce în ce mai mulţi turişti la Casa Ceauşescu, Piaţa Revoluţiei şi aşa mai departe.

Gabriela Firea: Mulţumesc foarte mult pentru aceste idei, o parte s-au făcut, altele urmează.

Marius Tucă: Eu ţin să le mai spun, mai am o provocare pentru domnul Pandele, în momentul în care s-a hotărât roagă-l din partea mea să candideze sau să renunţe,  că nu ştim dacă e să vină la Marius Tucă Show şi să-l iau la întrebări, din păcate pentru domnia sa voi fi un nenorocit de om şi întrebările o să fie foarte grele. Va trebui să mă documentez despre Voluntari, că habar nu am, nu ştiu nimic. Ce face băiatul cel mare, ce a ales să facă în viaţă?

Gabriela Firea: A finalizat Facultatea de Drept şi master în drept, este pasionat în special de ceea ce se întâmplă în domeniul comercial al juridicului şi citeşte foarte mult, dar este foarte cuminte.

Marius Tucă: A fost un copil special şi ştii că discutam că nu ştiai ce să mai faci, dar acum e altceva.

Gabriela Firea: Dar eu spun că la această vârstă, nu ştiu, e prea cuminte. S-a liniştit foarte mult, citeşte foarte mult.

Marius Tucă: Şi eu după 55 vreau să mă cuminţesc foarte mult, dar mai am ceva până acolo şi aş vrea o altă discuţie în momentul în care ştim care sunt candidaţii la Preşedinţie, mă interesează părerea ta. Spune-mi te rog, ai mai scris? Pentru că ai mai scris şi poezie, ai scris şi proză, ai mai avut timp pentru asta?

Gabriela Firea: Sincer, în ultimii trei ani am scris doar proiecte de hotărâre, spre ruşinea mea nu am mai reuşit să scriu literatură, dar poate va veni şi un timp pentru asta.

Marius Tucă: Atunci uite îţi fac eu un cadou cu drag, editura Ad mi-a făcut o surpriză, sunt trei cărţi ale mele şi e şi un CD audio, trei dintre cele mai importante cărţi ale mele şi e un dar pe care ti-l fac cu drag.

Gabriela Firea: Mulţumesc mult.

Marius Tucă: Şi dacă mai ai timp să citeşti între Primăria Capitalei şi candidatura domnului Pandele...

Gabriela Firea: Nu renunţi, nu, înţeleg că tu crezi mai mult în candidatura lui decât a mea.

Marius Tucă: Nu.

Gabriela Firea: Îl vezi pe el mai hotărât decât pe mine, nu?

Marius Tucă: Nu, nu e vorba de a fi hotărât. Tu când vei lua hotărârea să candidezi, probabil vei candida, dacă ai spus că nu vei candida şi nu se întâmplă ce ai zis sunt convins că nu... Te ştiu un om foarte logic şi foarte clar.

Gabriela Firea: Sunt candidat la candidatură acum.

Marius Tucă: Am dat ştirile astăzi, uite acum încep  să vină cele mai multe întrebări.

Gabriela Firea: Doar în faţa lui Marius Tucă am recunoscut.

Marius Tucă: E adevărat, dar trebuia să recunoşti în faţa cuiva, şi totuşi ne cunoaştem de atâta timp.

Gabriela Firea: Îmi dai voie în final apropo de mărturisirile făcute în emisiunea ta.

Marius Tucă: Bineînţeles, te rog.

Gabriela Firea: Pentru că aş vrea să clarific un aspect: am auzit discuţia privind faptul că nu trebuie să spunem mare lucru în public, trebuie să spunem în primul rând colegilor.

Cu mare părere de rău spun că nu m-a întrebat nimeni nimic. Nimeni, eu nu am fost invitată la nicio întâlnire, nu am fost chemată măcar aşa.

Marius Tucă: Ce mare lucru?

Gabriela Firea: Despre intenţii politice. Dar cu mare părere de rău spun că nu m-a întrebat nimeni nimic. Nimeni, eu nu am fost invitată la nicio întâlnire, nu am fost chemată măcar aşa.

Marius Tucă: La congres nu ai putut să participi pentru că ai fost în spital.

Gabriela Firea: Da, de exemplu am citit în presă, săptămâna trecută, că doamna premier a declarat jurnaliştilor că se va întâlni cu mine. Eu nu mă pot duce neinvitată, eu nu sunt genul de om care să stau să păzesc uşile, nu e vorba de orgoliu aici, de vanitate, dar eu sunt chiar implicată aici în ceea ce fac. Dar dacă mie mi se dă un simplu telefon sau un simplu mesaj ”vino mâine la ora d”, eu îmi refac tot programul şi mă duc. Deci nu pot eu să mă duc ca şi cum m-aş cere la aceste întâlniri. Iar ceilalţi colegi din  ţară care m-au căutat le-am răspuns şi am comunicat cu ei.

Marius Tucă: Dacă premierul Dăncilă te cheamă la o întâlnire, te duci?

Gabriela Firea: Cum să nu mă duc? Dar bineînţeles discut cu oricine şi dacă mă cheamă preşedintele ţării şi preşedintele Parlamentului şi premierul şi colegii mei şi cineva fără funcţie, eu vorbesc cu oricine.

Marius Tucă: Ce relaţie ai cu preşedintele României, v-aţi întâlnit, aţi avut discuţii pe vreo temă?

Gabriela Firea: Nu, nu ne-am întâlnit, am fost invitată la un moment dat la Palatul Cotroceni, am mai primit în ultimul an de mandat invitaţii, a fost şi perioada cu spitalizarea, am fost invitată şi de ziua naţională anul trecut, am primit câteva invitaţii, am răspuns că nu pot, ori nu eram în ţară, ori a fost şi situaţia medicală. Probabil că a rămas acea, nu ştiu, tristeţe, supărare în urma campaniei când am fost purtătorul de cuvânt al candidatului Victor Ponta, deşi se ştie că purtătorul de cuvânt poartă cuvântul, nu face strategia de campanie şi nici nu transmite propriile mesaje personale, dar ştiţi cum e a fost omorât curierul, crainicul, supărarea s-a dus către persoana care a comunicat public acele lucruri.

Marius Tucă: Totuşi au trecut cinci ani, Gabi, de atunci, adică...

Gabriela Firea: Cred, cred, aşa simt, cred că a rămas aşa o... sau sper să mă înşel, să fi rămas aşa o supărare din acea perioadă.

Marius Tucă: Dar eu cred că ţi-a părut rău de declaraţia de atunci.

Gabriela Firea: Da, categoric şi apropo de campania care urmează campania prezidenţială şi cu toţii am regretat că au fost şi momente contondente ale campaniei, dar eu cred că e o învăţare de minte, să nu se mai repete astfel de situaţii şi chiar îmi doresc ca în această campanie prezidenţială şi dacă voi fi implicată în calitate de candidat şi dacă voi fi susţinător sau simplu spectator, să nu mai avem parte de astfel de momente şi să se respecte candidaţii între ei, pentru că respectând contracandidatul tău, de fapt nu faci altceva, decât să îi respecţi pe românii care îl simpatizează şi vor să îl voteze pe acel candidat, iar preşedintele unei ţări este al tuturor românilor, al tuturor cetăţenilor, nu doar al celor care l-au votat.

Marius Tucă: Am vrea noi.

Gabriela Firea: Păi trebuie măcar aşa ca ideal să ne propunem şi la fiecare mandat să se mai adauge un procent, aşa cum şi primarul general nu este al celor care l-au adus în această funcţie prin vot direct exprimat la urne, ci este al tuturor bucureştenilor.

Marius Tucă: Dacă  până la urmă domnul Pandele nu va candida şi nu o să vă mai certaţi pe tema candidaturii.

Gabriela Firea: Dar nu ne certăm.

Marius Tucă: E greu să ai doi candidaţi într-o casă la prezidenţiale, nu se poate.

Gabriela Firea: Categoric.

Marius Tucă: Deci  o să vă împăcaţi, spune-mi pe unde te-ai plimba cu domnul Pandele prin Bucureşti de mână, unde ţi-ar plăcea, să spunem aproape romantică?

Gabriela Firea: Prin Cişmigiu, prin Herăstrău...

Marius Tucă: Prin parcuri.

Gabriela Firea: Prin parcuri în special, prin grădinile publice, prin Grădina botanică de asemenea şi în centrul vechi, mai mergem cu prietenii care vin în Bucureşti îi mai ducem prin centrul vechi şi numai cine nu vrea să recunoască realitatea, nu recunoaşte că s-au schimbat lucrurile în bine în centrul vechi, în primul rând că am intrat în forţă prin Compania municipală consolidări şi administraţie să consolidăm clădirile din centru vechi şi de asemenea să avem grijă permanent să fie curăţenie, să fie pază, să nu mai intre maşini de aprovizionare, pentru că este o zonă pietonală şi aşa cum o respectăm în toată lumea la Praga, la Viena, şi pe unde mergem, de ce să nu respectăm şi la noi această zonă care trebuie să aibă un caracter pietonal, din păcate sunt acolo şi câteva instituţii publice şi trebuie să faci acest rabat în sensul acceptării unor autoturisme de serviciu. Dar e foarte greu la noi să înţelegem şi mă includ şi pe mine nu vreau să  aduc o critică doar celorlalţi, dar dacă  avem parcare la Universitate, să parcăm la Universitate şi să mergem puţin pe jos. Cei mai mulţi ca să nu generalizez vor să parcheze fix în faţa instituţiei.

Marius Tucă: E o chestie românească.

Gabriela Firea: Dar nici nu e sănătoasă.

Marius Tucă: Chiar dacă  stăm prost cu parcările într-adevăr există şi boala asta, m-am trezit şi eu de multe ori, în trecut ce-i drept, dacă puteam să parchez chiar înăuntru locului unde aveam întâlnirea şi m-am dezvăţat de asta.

Gabriela Firea: Eu vă spun sincer chiar dacă port tocuri, am întotdeauna în maşină de rezervă în portbagaj, pantofi, încălţăminte sport ca să pot să merg pe jos, să pot să parchez undeva...

Am un proiect dar pe care îl studiez, îl analizez, vreau să îl lansez în dezbatere publică prin care să luăm câteva măsuri împotriva congestiei şi a poluării şi fonice

Marius Tucă: Cu bicicliştii cum te ai, s-au mai liniştit?

Gabriela Firea: Noi am început cele mai ambiţioase parcări de biciclişti.

Marius Tucă: Ştii că la Florenţa nu era nicio pistă de biciclişti, nu că aş avea ceva cu bicicliştii, dimpotrivă.

Gabriela Firea: Probabil că erau pe carosabil şi pe trotuare, pe unde mergeau?

Marius Tucă: Toate trotuarele erau pentru restaurante, Gabi.

Gabriela Firea: Da, şi pe carosabil.

Marius Tucă: Pentru că restaurantele aduc bani.

Gabriela Firea: Da şi pe carosabil, pe lângă maşini şi biciclete, dar sunt respectaţi în trafic

Marius Tucă: Inclusiv pe o parte din carosabil, străzile care nu erau foarte circulate erau tot pentru terase, cafenele, restaurante.

Gabriela Firea: Da, o zonă boemă de admira oraşul.

Marius Tucă: Ăsta este viitorul şi e peste tot în marile oraşe, dar cred că există totuşi câteva piste de biciclişti, vrei să mai dezvolţi asta, mai ai spaţiu pe unde?

Gabriela Firea: Sigur că da, pentru că în primul rând sunt mijloace alternative care nu poluează, sunt prietenoase cu mediul şi care rezolvă măcar parţial şi aglomeraţia din trafic. Dar dacă  nu aducem toţi o contribuţie nu putem să avem un rezultat bun, având în vedere că zilnic şi acum când am vorbit s-au înmatriculat cu siguranţă câteva zeci de autoturisme, multe dintre ele din păcate poluante.

Marius Tucă: Păi şi cum se rezolvă asta?

Gabriela Firea: Am un proiect dar pe care îl studiez, îl analizez, vreau să îl lansez în dezbatere publică prin care să luăm câteva măsuri împotriva congestiei şi a poluării şi fonice, e vorba despre limitarea în inelul central al autoturismelor care sunt poluante, cele care au normă de poluare maximă pe diferite gradaţii, dar într-adevăr va fi şi o reacţie publică. Sunt măsuri care pot fi nepopulare, dar care sunt dorite, sănătoase şi care vor avea efect.

Marius Tucă: Îmi doresc foarte tare să trăiesc într-un oraş cosmopolit, într-un oraş în care găseşti cele mai bune spectacole, în care găseşti cele mai bune spectacole de teatru şi spectacole în general, un oraş care să respire cultură de la expoziţii, manifestări stradale şi aşa mai departe, în care să găseşti Festivalul de muzică aşa cum e ”George Enescu”, un festival absolut excepţional, cum e Festivalul Naţional de Teatru, toată partea de cultură.

Gabriela Firea: Avem şi un festival stradal de teatru în centrul vechi în august, vara.

Marius Tucă: Ştiu, dar îmi doresc foarte tare în egală măsură şi...

Gabriela Firea: Şi festival de jazz şi de muzică sacră.

Marius Tucă: Şi îmi doresc foarte mult ideea ca Bucureştiul să devină un oraş verde, în adevăratul sens al cuvântului, să nu se mai taie un copac, ci dimpotrivă să se planteze copaci şi cât ţine de mandatul tău şi de al nostru al tuturor ca implicare să existe lucrurile astea.

Gabriela Firea: De aceea spuneam la început că Primăria Capitalei fără a exagera este cât zece ministere, având în vedere populaţia căreia i se adresează şi complexitatea problemelor care trebuie să fie gestionate pe toate nivelurile şi palierele.

Marius Tucă: Deci Bucureştiul poate să devină asta, e un oraş sigur, atenţie, şi acum sunt puţine capitale, adică lumea circulă cam în tot oraşul ăsta în siguranţă, nu există lucruri de felul ăsta. Se dezvoltă ideea de cultură spuneam, ideea de restaurant, oamenii vin să mănânce.

Gabriela Firea: Şi evenimente sportive se organizează.

Marius Tucă: Evenimente sportive, e păcat să nu fie un oraş european în adevăratul sens al cuvântului. Gabi îţi mulţumesc mult pentru că ne-ai ales pe noi pentru ziua de astăzi şi pentru că ai făcut aceste declaraţii până la urmă senzaţionale, ţinem pumnii mai departe, ţin pumnii din postura de gazetar şi de foşti colegi şi sper să e vedem cu bine şi sper să discutăm despre lucrurile importante care se fac în Bucureşti şi în România, mulţumesc mult încă  o dată.

Gabriela Firea: Mulţumesc pentru invitaţie şi să învingă şi în ţară şi pentru ţară cei mai buni, Doamne ajută!

Marius Tucă: Aici se închide ediţia specială, invitată Gabriela Vrânceanu Firea. O să ne întâlnim  în curând într-o nouă ediţie specială la Marius Tucă Show la Smart TV, ţine-ţi aproape!

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici