Marko: Putem lupta să rămână vârsta de pensionare cum este, dar de unde bani?

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU), că, în opinia sa, legea pensiilor este "destul de stângistă" şi că poate Uniunea ar fi tratat altfel acest subiect cu FMI, însă singurul lucru cert este că nu sunt bani.

31 afișări
Imaginea articolului Marko: Putem lupta să rămână vârsta de pensionare cum este, dar de unde bani?

Marko: Putem lupta să rămână vârsta de pensionare cum este, dar de unde bani?

Marko Bela a spus că, prin actuala lege a pensiilor, femeile beneficiază "teoretic" de 12 ani în plus faţă de bărbaţi.

"La femei, aşteptarea de viaţă o depăşeşte cu şapte ani pe cea a bărbaţilor şi ies mai repede la pensie cu cinci ani ca bărbaţii. Teoretic, vor beneficia de 12 ani în plus", a spus Marko Bela.

El a remarcat că majorarea vârstei de pensionare până când atât femeile, cât şi bărbaţii, vor ieşi la pensie la 65 de ani implică o perioadă mai lungă, mai exact până în 2030, timp în care legea se poate schimba.

"Nu ne ameninţă stabilitatea legislativă", a spus Marko Bela.

Vicepremierul a afirmat că, dacă este cineva care nu vrea ca guvernanţii să se atingă de pensiile speciale, trebuie să indice şi de unde să se scoată banii necesari pentru alte măsuri, precum cele legate de şomajul tehnic.

"Putem lupta să rămână vârsta de pensionare cum e, dar de unde bani? Acordul cu FMI a fost făcut de PSD şi PDL. Noi poate am fi tratat altfel, dar un lucru e cert: bani nu sunt. Legea asta a pensiilor consider că e destul de stângistă. La fel şomajul tehnic, eliminarea unor sporuri, scăderea diferenţei dintre salariile mari şi cel minim, la fel diferenţele dintre pensiile mari şi mici. UDMR a militat pentru taxarea unitară, nu progresivă. N-a fost o concepţie de stânga, ci liberală", a spus Marko Bela.

Ulterior, el a declarat presei că, deşi unele femei consideră că sunt discriminate prin majorarea vârstei de pensionare în cazul lor, egalizarea vârstei de pensionare la femei şi bărbaţi este o tendinţă europeană.

"În ce priveşte majorarea vârstei de pensionare, e vorba de o perioadă mai lungă. Este vorba de 2030, când ar coincide vârsta de pensionare a bărbaţilor cu vârsta de pensionare a femeilor. Într-adevăr, sunt şi doamne care consideră că e o discriminare ca ele să fie trimise, în mod obligatoriu, la pensie, dar majoritatea bănuiesc că nu sunt de acord ca vârsta de pensionare să crească. Dar peste tot în Europa aceasta este tendinţa, în unele ţări deja coincide vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor. De exemplu în Germania, deşi noi nu suntem acolo unde e Germania", a conchis Marko Bela.

Guvernul a avizat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, urmând ca documentul să fie transmis Parlamentului spre dezbatere prioritară. Premierul Emil Boc a precizat, la finalul şedinţei, că Guvernul şi-a luat angajamentul de a promova proiectul de lege în Parlament în regim de urgenţă.

El a arătat că legea este necesară pentru a se asigura plata în continuare a pensiilor, arătând că menţinerea actualului sistem va conduce la situaţia în care, peste puţini ani, România va trebui să împrumute miliarde de euro pentru a plăti pensiile, fără a mai exista resurse pentru investiţii şi fără garanţii că tinerii vor beneficia de sprijinul statului la vârsta ieşirii la pensie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici