În Suceava, dreptul de a urca la volan se plătea. Mărturia unui şofer: „Ştiai de la început că trebuie să dai bani ca să iei permisul”

  • Permisul auto la Suceava se ia doar pe bani mulţi.
  • Şeful de la permise auto încasa chiar şi 20.000 de euro din mită, într-o singură zi.
  • Procurorii au confiscat peste un milion de euro, bijuterii şi maşini de lux.
  • 14 persoane au fost reţinute până acum.
1079 afișări
Imaginea articolului În Suceava, dreptul de a urca la volan se plătea. Mărturia unui şofer: „Ştiai de la început că trebuie să dai bani ca să iei permisul”

Ştii sau nu să conduci, la Suceava nu conta, obţineai permisul auto doar dacă dădeai bani.

O şoferiţă din Suceava ne-a povestit cum a luat examenul auto în 2013. 200 de euro era tariful de la care se pleca, pentru a trece traseul, şi asta dacă te pricepeai la condus.

Cărţile erau făcute, aşa că proba practică nu dura mai mult de câteva minute. Te urcai la volan, porneai motorul şi opreai după câteva sute de metri.

Şofer din Suceava: „Eu am dat de permis în 2013, deci asta datează de mulţi ani, şi chiar şi înainte ştiu că se lua permisul tot cu şpagă, eu atunci eram nevoită să dau 200 de euro. Cu cât erai mai slab, cu atât creşteau şi preţurile: 300, am auzit chiar şi de cazuri în care s-au dat 500 de euro. Ştiai încă de la început că trebuie să dai banii ăştia, nu era o chestiune discutabilă. În ziua în care aveai programat traseul, vorbeai dinainte cu instructorul, îl întrebai când vrea banii. Eu, spre exemplu, i-am dat bani în ziua în care am dat examenul auto. Ne-am dus undeva, într-un restaurant din Vatra Dornei, unde s-au întâlnit toţi instructorii şi fiecare a venit cu partea lui. Unul dintre instructori aduna banii. Era o chestie atât de naturală, încât nimeni nu se mai ascundea. Şi atunci se făcea această listă, pe care se trecea cine a dat bani şi cine nu. Ulterior, lista era dată poliţistului. Efectiv m-am urcat la volan şi am mers vreo 500 de metri maxim. Era un drum drept, lăturalnic, nu am avut semafoare, nu am avut treceri de pietoni, ştiu doar că am avut o trecere la nivel cu cale ferată. Poliţistul mi-a zis: parchează unde vrei, pe stânga. Şi l-am întrebat: să execut un anumit fel de parcare? Şi mi-a spus nu, lasă maşina unde vrei. Efectiv am oprit maşina într-un loc şi mi-a spus: Felicitări, ai luat permisul. Şi pe vremea mea, când am dat eu de permis, ştiu că era 5.000 de euro să iei permisul, să iei practic şi sala. Se făcea aşa cumva împărţirea, încât toţi candidaţii care intrau în sala respectivă, toţi dădeau bani să ia permisul, să ia sala pe bani. Ştiu că sunt şi camere, opreau camerele, nu ştiu ce făceau, şi atunci spuneau care-i răspunsul corect. Sau mai făceau o chestie, puneau în spatele fiecărui candidat pe altcineva care cunoaşte legislaţia şi el îi şoptea din spate, vedea întrebările şi îi spunea a, b, c. Şi ştiu că era şi în 2013, 5.000 de euro. Toţi instructorii puneau la cale un plan: ce candidaţi ai tu care pot lua sala cu şpagă. Şi atunci adunau un număr, nu ştiu câţi intră în sală, zece, să zicem, şi în ziua în care îi aveau pe toţi cei zece candidaţi, îi puneau într-o sală, opreau camere, s-a luat curentul, chestii de genul ăsta. Şi dacă nu dădeai bani te frecau prin oraş, te duceau pe toate străduţele, te băgau pe interzis, până când greşeai.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici