Medicii regretă decesul lui Pesamosca: Era un reper, un model, nu a făcut medicină pentru bani

Medicii regretă decesul profesorului Alexandru Pesamosca şi îl descriu pe acesta drept un reper pentru lumea medicală, cu un comportament cu totul special, care nu a practicat meseria pentru bani.

1719 afișări
Imaginea articolului Medicii regretă decesul lui Pesamosca: Era un reper, un model, nu a făcut medicină pentru bani

Medicii regretă decesul lui Pesamosca: Era un reper, un model, nu a făcut medicină pentru bani (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

Şeful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul "Maria Curie", fost Budimex, Gheorghe Burnei, spune că profesorul Pesamosca "era un monstru sacru al medicinei, care radia căldură şi lumină".

"Profesorul Alexandru Pesamosca este un ilustru chirurg, care şi-a dăruit viaţa pentru salvarea copiilor. Este un monstru sacru care radiază căldură şi lumină. Un reper în lumea medicală românescă", a adăugat Gheorghe Burnei.

Potrivit acestuia, spitalul devenise familie pentru profesorul Pesamosca, motiv pentru care, în aceste clipe, tot spitalul îl plânge. "Este greu să accepţi ideea că nu mai este, că nu va mai fi, chiar dacă spiritul lui va domina acest lăcaş medical", a mai spus doctorul Burnei.

TITLURILE ZILEI

Managerul Spitalului de copii "Grigore Alexandrescu", prof. dr. Dan Enescu, regretă decesul profesorului Pesamosca, descriindu-l pe acesta ca pe un gigant greu de înlocuit.

"Profesorul Pesamosca este un gigant, imposibil de înlocuit, este o forţă a naturii", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, prof. Dan Enescu.

El a adăugat că era fericit ştiindu-l că respiră, ştiindu-l că există, chiar şi ţintuit la pat de o suferinţă grea. "Eram fericit că ştiu că respiră, că există. Era un om special, un nobil prin comportamentul său special", a mai spus managerul Spitalului Grigore Alexandrescu.

Enescu a povestit că întotdeauna, în preajma profesorului, s-a simţit puternic, s-a simţit special, pentru că acesta era mare dar al lui Pesamosca: "deşi gigant să-i facă pe toţi să se simtă la fel".

"Avea un comportament cu totul special, deşi erai mic te simţeai mare. Deşi erai slab, te simţeai puternic în preajma lui. Este prea puţin să spun că regret plecarea acestuia dintre noi. Mă doare, este o durere greu de exprimat. A plecat un nobil, nimeni nu-i poate lua locul", a conchis prof. Dan Enescu.

La rândul său, managerul Spitalului de Oftalmologie, prolector UMF, prof. dr. Monica Pop, l-a descris pe Alexandru pesamosca drept un model pentru medicină, un medic care nu a practicat meseria pentru bani.

"Este greu să vorbeşti despre profesorul Pesamosca la trecut. El este un model pentru medicina românească. Rămâne unul dintre cei mai mari medici din România, care a salvat mii de vieţi în mod nesperat. Nu a făcut medicină pentru bani, ci numai cu gândul de a-i salva pe toţi cei care i-au cerut ajutorul, de a da o şansă celor cărora viaţa le-a dat o mare palmă", a spus Monica Pop.

Acesta a susţinut că va iniţia un document prin care Spitalului "Grigore Alexandrescu" să i se schimbe numele în Spitalul "Alexandru Pesamosca".

"Mi se pare că Spitalul «Grigore Alexandrescu» în care profesorul Pesamosca a lucrat o mare parte din viaţă să-şi schimbe numele. «Grigore Alexandrescu» este nume ce poate fi dat unei instituţii de cultură. Acest spital de copii ar trebui să se numească «Alexandru Pesamosca»", a adăugat Monica Pop.

Ea a povestit că Alexandru Pesamosca i-a salvat nepotul de numai 10 luni.

"Îmi amintesc şi astăzi cum m-am dus la domnia sa cu nepoţelul meu de numai 10 luni. Avea un cancer testicular. Credeam puţin în şansele lui de vindecare, profesorul mi-a dat curaj, iar micuţul a fost salvat", a declarat Monica Pop.

Pe de altă parte, aceasta l-a descris pe Pesamosca drept "un bărbat frumos, care făcea curte discret, era jovial". "Practica medicina de drag şi ne spunea continuu «Să vă iubiţi meseria. Să faceţi medicină de drag, nu pentru altceva şi mai ales să vă urmăriţi pacienţii în timp. Nu-i de ajuns că l-ai operat, vorbeşte cu el peste o lună, peste un an» ne spunea mereu profesorul Pesamosca", a adăugat prorectorul UMF.

La rândul lui, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, prof. dr. Florian Popa, îl descrie pe profesorul Pesamosca drept "patriarh al chirurgiei infantile româneşti".

"Niciodată nu poate fi uitat un astfel de om. Aveai senzaţia că este un patriarh. Era modest, chiar prea modest pentru personalitatea remarcabilă pe care o avea. Putem spune fără să greşim că a fost şi va rămâne patriarh al chirurgiei infantile", a precizat prof. Popa.

Potrivit acestuia, Pesamosca a fost şi un "cadru didactic remarcabil, un foarte bun profesionist, care şi-a dedicat o viaţă profesiei".

"Dorinţa conducerii UMF este ca prof. Pesamosca să zăbovească un timp în sala de onoare a Facultăţii de Medicină, în semn de omagiu pentru personalitatea sa. Am anunţat familia că am dori ca, fie şi pentru scurt timp, corpul neînsufleţit al profesorului Pesamosca să fie depus în sala de onoare a Facultăţii de Medicină. Rămâne de văzut care va fi dorinţa familiei", a precizat prof. Florian Popa.

Şi prof. Adrian Streinu Cercel, managerului Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală, regretă decesul profesorului Pesamosca despre care spune că "este o personalitate desăvârşită".

"Profesorul Alexandru Pesamosca este o personalitate desăvârşită. Fondator de şcoală medicală şi salvator a mii de vieţi, este greu să vorbeşti la trecut despre profesorul Pesamosca", a mai spus prof. Streinu Cercel.

Alexandru Pesamosca a decedat în noaptea de miercuri spre joi, la Spitalul "Marie Curie". Decesul a avut loc în jurul orei 2.00, în Clinica de ortopedie din cadrul spitalului, potrivit unor apropiaţi ai familiei profesorului.

"Dorinţa profesorului Pesamosca a fost să se sfârşească în locul pe care l-a iubit foarte mult, în locul lui de muncă, care-i devenise şi casă", potrivit aceloraşi apropiaţi ai familiei.

Profesorul fusese transferat de la Spitalul Floreasca în urmă cu câteva zile. El fusese internat în unitatea sanitară în 18 iunie pentru că respira greu şi avea o durere în piept.

Gabriel Smarandache, managerul spitalului "Marie Curie", a declarat, pentru MEDIAFAX, că trupul profesorului va fi depus, joi, în capela bisericii Cuviosul Stelian şi Sfântul Nicolae-Brâncoveanu din curtea spitalului, iar vineri în sala de consiliu a Facultăţii de Medicină "Carol Davila".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici