Ministerul Mediului: Autorizarea explorărilor pentru gaze de şist s-a făcut cu consultarea celor interesaţi

Reprezentanţii Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) precizează că, în cadrul procedurilor de emitere a acordurilor de mediu pentru autorizarea explorărilor pentru gaze de şist, au fost organizate dezbateri publice unde au fost consultate "persoanele interesate", inclusiv cetăţenii.

227 afișări
Imaginea articolului Ministerul Mediului: Autorizarea explorărilor pentru gaze de şist s-a făcut cu consultarea celor interesaţi

Ministerul Mediului: Autorizarea explorărilor pentru gaze de şist s-a făcut cu consultarea celor interesaţi (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

"În cadrul procedurilor de emitere a acordurilor de mediu pentru fiecare perimetru în parte au fost organizate dezbateri publice, unde au fost informate şi consultate persoanele interesate, cu privire la conţinutul şi desfăşurarea proiectului", arată MMSC într-un comunicat.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii ministerului au precizat că cetăţenii din localităţile respective au fost informaţi de organizarea dezbaterilor, prin anunţuri în ziar, la primărie şi pe site-ul agenţiei pentru protecţia mediului locale, şi a putut participa cine a dorit, pe lângă autorităţi fiind prezenţi şi membri ai comunităţii.

Ministerul Mediului mai spune că "a informat permanent cu privire la derularea procedurii de emitere a acordurilor de mediu", aceste documente fiind publicate la adresele: http://apmvs.anpm.ro/upload/105209_Proiect%20acord%20-%20CHEVRON%20ROMANIA%20-%20Explorare,%20Paltinis_Bacesti.pdf, http://apmvs.anpm.ro/upload/105210_Proiect%20acord%20-%20CHEVRON%20ROMANIA%20-%20Explorare,%20Popeni%20Gagesti.pdf şi http://apmvs.anpm.ro/upload/105211_Proiect%20acord%20-%20CHEVRON%20ROMANIA%20-%20Explorare,%20Silistea%20Pungesti.pdf.

MMSC mai menţionează că "proiectele pentru care au fost emise acordurile de mediu în judeţul Vaslui propun numai lucrări de explorare în vederea evaluării potenţialului de hidrocarburi din zonă" şi că "proiectele de explorare presupun numai măsurători geofizice în sondă şi extragere carote în urma forării - si NU fracturare hidraulică".

"Fiecare dintre acordurile de mediu emise are la baza evaluare de impact de mediu (EIA). Subliniem ca, deşi nu este menţionată ca fiind obligatorie în legislaţia în vigoare, procedura de încadrare EIA (de evaluare a impactului asupra mediului) a fost solicitată de MMSC companiei operatoare, tocmai pentru a se lua măsuri suplimentare de protecţie a mediului. Condiţiile prevăzute în acordurile de mediu interzic lucrări de exploatare experimentală, respectiv exploatare prin fracturare hidraulică", mai spune sursa citată.

Până în prezent, Ministerul Mediului, prin Agenţia Naţionala de Protecţie a Mediului (ANPM), a emis trei acorduri de mediu, pe 18 iulie 2013, pentru lucrări de amenajare şi foraj pentru sondele de explorare Păltiniş 1A, în comuna Băceşti, Popeni 1A, în comuna Găgeşti, şi respectiv Siliştea 1A, în comuna Pungeşti.

MMSC a mai emis, prin ANPM, şi două decizii, pe 29 aprilie 2013, pentru prospecţiuni seismice bidimensionale în perimetrele Costineşti - între localităţile Adamclisi - Pietreni (Deleni) - Potârnichea (Topraisar) - Vânători (Pecineaga) - Tufani (Independenţa) - Sipote (Deleni) - şi Vama Veche - între localităţile Tufani (Independenţa) - Vânători (Pecineaga) - Vama Veche (Limanu), până la Furnica (Dumbrăveni).

PDL a cerut joi demisia ministrului Mediului, Rovana Plumb, pentru "modul dezastruos în care gestionează problema explorării gazelor de şist".

"Observ cu îngrijorare că de la un timp ministrul Mediului, Rovana Plumb, a dispărut. Nicio vorbă despre Roşia Montană sau despre situaţia dramatică de la Pungeşti! Aşa că am ajuns firesc să ne întrebăm: «Romania mai are ministru al Mediului? Mai este în Guvern doamna Plumb, sau şi-a dat demisia, sau a rămas în stadiul de ajutor la împachetat sarmale?». Îi solicit public ministrului Mediului, doamna Rovana Plumb, să îşi facă curaj şi să iasă din ascunzătoare. Este datoare cu multe raspunsuri faţă de situaţia îngrijorătoare de la Pungeşti, Siliştea", a afirmat SuSulfina Barbuîntr-o conferinţă de presă.

Ea a adăugat că PDL o "somează" public pe Rovana Plumb să spună în baza căror evaluări a dat avizul de mediu pentru explorarea gazelor de şist, de ce documentele necesare avizării nu sunt publice, de ce nu a anunţat public că a dat avizul de mediu pentru explorarea gazelor de şist, precum şi de câte ori a discutat cu localnicii direct afectaţi.

Peste o sută de persoane din Siliştea, comuna Pungeşti, protestează, joi, pentru a patra zi consecutiv, în perimetrul unde Chevron ar urma să amplaseze o sondă de explorare a gazelor de şist, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Miercuri dimineaţă, în localitatea Siliştea, au ajuns două utilaje ale societăţii care trebuiau să amenajeze, pentru compania Chevron, platforma pe care ar urma să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist. Sute de persoane din Siliştea au protestat, miercuri, iar în timpul manifestaţiei cinci localnici au leşinat, fiind transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, unde au rămas internaţi. Aproximativ 50 de persoane au blocat drumul judeţean Vaslui - Gârceni, formând un cordon, pentru a împiedica accesul utilajelor în zona de explorare.

Reprezentanţii companiei Chevron au anunţat, joi, că suspendă activitatea privind explorarea gazelor de şist în localitatea vasluiană Siliştea, în urma protestelor din ultimele zile.

Consilierii locali din Pungeşti au decis organizarea unui referendum local privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist în comună, o dată posibilă fiind 24 noiembrie.

Protestele localniclor din Siliştea au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti. Marţi, la proteste au fost prezenţi şi patru preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, iar în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au petrecut noaptea de marţi spre miercuri şi cea de miercuri spre joi.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici