Ministerul Sănătăţii face apel pentru vaccinarea antigripală, după ce 8 persoane au murit. Cinci pacienţi ai Institutului de Oncologie Iaşi s-au îmbolnăvit de gripă / Specialiştii atrag atenţia că la nivel european este epidemie

Ministerul Sănătăţii face apel pentru vaccinarea împotriva virusului gripal, după ce opt persoane au murit din cauza gripei. Specialiştii atrag atenţia că la nivel european este epidemie, iar cea mai eficientă metodă de prevenire este imunizarea.

647 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii face apel pentru vaccinarea antigripală, după ce 8 persoane au murit. Cinci pacienţi ai Institutului de Oncologie Iaşi s-au îmbolnăvit de gripă / Specialiştii atrag atenţia că la nivel european este epidemie

Ministerul Sănătăţii face apel pentru vaccinarea antigripală, după ce opt persoane au murit. Specialiştii atrag atenţia că la nivel european este epidemie / Recomandările medicilor

"Suntem în plină epidemie de gripă la nivel european, iar cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este în continuare vaccinarea", a declarat prof.dr. Adrian Streinu Cercel, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii.

"Mi-aş dori ca în cel mai scurt timp să fie folosite toate dozele de vaccin disponibile în cabinetele medicilor de familie. Recomand tuturor persoanelor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, rog medicii de familie care ştiu că au în evidenţă pacienţi care se încadreaza în aceste categorii şi sunt încă nevaccinaţi, să ii cheme la cabinet pentru vaccinare", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

TITLURILE ZILEI

Vaccinarea antigripală este ferm recomandată şi populaţiei generale, active, care nu se încadrează în niciuna din categoriile de risc de a dezvolta complicaţii ale gripei, transmite MS.

De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate opt decese confirmate cu virus gripal, faţă de 17 în sezonul precedent, iar în ultima săptămână, la nivel naţional, au fost descoperite 283 de cazuri de gripă.

Medicii ne recomandă să luăm măsuri de igienă personală, precum : spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare.

"Avertizăm populaţia că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi recomandăm evitarea automedicaţiei. În cazul apariţiei simptomelor de boală, Ministerul Sănătăţii recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect. De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care aţi fost diagnosticat cu gripă se recomandă repaus şi limitarea contactului cu alte persoane", se arată în comunicatul de presă.

Pentru sezonul 2017-2018, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1 milion de doze de vaccin gripal.

Iaşi: Cinci pacienţi ai Institutului de Oncologie Iaşi s-au îmbolnăvit de gripă

Cinci pacienţi ai Institutului Regional de Oncologie din Iaşi s-au îmbolnăvit de gripă, un bărbat care suferă de leucemie fiind în stare gravă. Conducerea unităţii medicale a decis restricţionarea accesului vizitatorilor în două dintre secţiile spitalului.

Conducerea Institutului Regional de Oncologie din Iaşi a intrat în alertă după ce a constatat că cinci persoane au fost infectate cu virusul AH1N1.

Managerul Institutului Regional de Oncologie din Iaşi, Mirela Grosu, a declarat, pentru corespondentul Mediafax, că primul caz a fost al unui pacient internat în 9 ianuarie, care a prezentat simptomele gripei în 21 ianuarie şi a fost diagnosticat în 24 ianuarie.

”Este vorba despre un pacient care a avut mai mulţi vizitatori, familie, prieteni, şi este posibil să fi luat virusul din afară”, a spus managerul Institutului Regional de Oncologie din Iaşi.

Ulterior, alţi patru pacienţi de pe Secţia Hematologie au fost diagnosticaţi cu acelaşi virus.

Accesul vizitatorilor a fost restricţionat în secţiile ATI şi Hematologie, iar personalul nevaccinat a fost vaccinat.

”Primul pacient, în vârstă de 35 de ani, care are şi o greutate destul de mare, de peste 100 de kilograme, precum şi leucemie, din Secţia Hematologie, este în stare gravă. Şi la ceilalţi patru se poate vorbi despre riscuri foarte mari. Riscuri există şi pentru pacienţii relativ sănătoşi, mai ales cei din Secţia Hematologie. De exemplu acum, în acea secţie, avem un pacient care a urmat un tratament de chimioterapie şi, din acest motiv, nu are anticorpi, fiind extrem de slăbit", a încheiat Mirela Grosu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici