Ministrul de Interne, raport despre miting | Sunt deschise 21 de dosare penale/ În MAI se face verificare internă: Au fost depistate 5 situaţii de comitere a unor ABUZURI/ Carmen Dan atacă serviciile

Ministrul Afacerilor Interne a anunţat, duminică, că în urma violenţelor de la mitingul din 10 august au fost deschise 21 de dosare penale, dintre care trei cu autor necunoscut. Carmen Dan a mai declarat că la nivelul ministerului a fost declanşată o verificare internă, în urma căreia au fost identificate 5 fapte de comitere a unor abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis violenţe. Totodată, ministrul a spus că informaţiile primite înainte de 10 august de la servicii nu au arătat o situaţie de criză şi că toate datele obţinute vor fi transmise Parchetului. Dan a mai vorbit despre arma furată şi a prezentat un top al manipulărilor, care ar fi avut loc după protest.

25746 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Interne, raport despre miting | Sunt deschise 21 de dosare penale/ În MAI se face verificare internă: Au fost depistate 5 situaţii de comitere a unor ABUZURI/ Carmen Dan atacă serviciile

Ministrul de Interne, Carmen Dan, despre mitingul din 10 august: Sunt deschise 21 de dosare penale, 3 cu autori necunoscuţi

Ministrul, despre arma furată la proteste: Din informaţiile pe care le deţin, sunt şanse foarte mari să o recuperăm

Ministrul Dan a anunţat că, din informaţiile pe care le deţine, sunt şanse foarte mari ca arma furată femeii jandarm agresate să fie recuperată în perioada următoare.

„Sunt indicii, dar ar fi o mare greşeală din partea mea să le devoalez eu aici. Ţine de procedurile operative care ţin de gestionarea Poliţiei. Din informaţiile pe care le deţin, sunt şanse foarte mari să recuperăm arma", a declarat Carmen Dan, la Antena 3.

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au dispus, marţi seară, arestarea unui bărbat în vârstă de 32 de ani, suspectat că ar fi furat arma femeii jandarm la protestul din 10 august. El nu şi-a recunoscut faptele în faţa procurorilor, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate anchetei, arma nefiind găsită. Cercetările sunt continuate de către poliţişti pentru a fi găsit pistolul, dar şi pentru a fi depistaţi ceilalţi bărbaţi care i-au lovit pe cei doi jandarmi la protestul din 10 august, unde au avut loc mai multe violenţe.

„Ştefania a insistat să-mi spună că ea trăieşte pentru că a existat lângă ea colegul ei”

Carmen Dan a povestit discuţia pe care a avut-o la spital cu Ştefania, femeia jandarm care a fost agresată în Piaţa Victoriei, precizând că aceasta i-a mărturisit că „trăieşte pentru că a existat lângă ea colegul ei, Marius".

„Eu am fost atunci la spital şi am stat de vorbă cu Ştefania şi ştiu ce şoc şi ce traumă a suferit, nu numai fizic şi va avea nevoie de ajutor ca să treacă peste acest şoc emoţional suferit. Poate Ştefania, într-un moment ulterior de stabilitate emoţională, îşi va dori să dezvăluiască acest episod, prin propriile ei percepţii. Da, a insistat, şi sper să nu se supere pe mine că spun lucrul acesta, a insistat să spună că ea trăieşte pentru că a existat lângă ea colegul ei. Ea insista în a-mi spune că a scăpat cu viaţă, ca prin urechile acului, datorită lui Marius”, a declarat Carmen Dan, la Antena 3.

Ministrul Afacerilor Interne a prezentat filmul evenimentelor de la mitingul din 10 august

Dan prezentat filmul violenţelor care au avut loc în data de 10 august în Piaţa Victoriei din Capitală. Primele manifestări violente au fost înregistrate în jurul orelor 16.00, iar după intervenţii în forţă, în jurul orei 01.00 a fost restabilită ordinea.

Carmen Dan a prezentat cronologia evenimentelor din data de 10 august din Piaţa Victoria, începând cu ora 13.55, atunci când în curtea Guvernului a fost operaţionalizat un punct de comandă. Filmul violenţelor a fost prezentat succint, iar datele fac parte din Raportul şi Jurnalul Acţiunilor Operative.

„Ora 13.55 – operaţionalizarea punctului de comandă din Piaţa Victoriei. La acel moment existau două grupuri restrânse de protestatari – unul în Piaţa Universităţii şi altul în Piaţa Victoriei. Raportul precizează că la momentul instituirii, dispozitivul a fost unul defensiv, jandarmii având ţinuta de serviciu cu mânecă scurtă, fără căşti pe cap şi echipamente de protecţie. Nu a existat, astfel, nicio intenţie de intimidare sau provocare din partea Jandarmeriei”, a declarat ministrul Carmen Dan.

Una din concluziile raportului este că modul de exercitare a violenţei asupra forţelor de ordine a avut un caracter de noutate, reflectând o mutaţie în plan acţional. Astfel, agresiunile s-au manifestat individual sau în grupuri organizate, de-a lungul întregului dispozitiv, cu mobilitate crescută, atât în zona de contact, cât şi în interiorul masei de participanţi din rândurile 2 şi 3 în adâncime.

„Acest mod de acţiune a permis agresorilor să folosească primele rânduri de protestatari ca pe un veritabil scut uman. De asemenea, manifestanţii paşnici au fost reticenţi în a se disocia de elementele agresive. Astfel că, misiunea de izolare şi extragere a persoanelor violente a fost îngreunată şi chiar imposibil de realizat. Acest mod de acţiune a făcut ca persoane care manifestau paşnic să suporte consecinţele acţiunilor forţelor de ordine, aflate în încercarea de respingere a celor violenţi, prin utilizarea de gaze iritant-lacrimogene. Raportul detaliază în dinamică momentele şi periodicitatea actelor de violenţă asupra dispozitivului de Jandarmerie, dar şi acţiunile violente care erau desfăşurate în zona din spatele primului rând de manifestanţi. Acolo au fost semnalate persoane care spărgeau pavajul şi bordurile din zonă pentru a arunca cu bucăţi din acestea spre forţele de ordine”, a declarat Carmen Dan.

Ora 20.00 - comandantul acţiunii prezintă prefectului situaţia, informându-l cu privire la necesitatea unei intervenţii pentru restabilirea ordinii publice. În acest context, prefectul îşi exprimă acordul cu privire la o astfel de acţiune.

Ora 21.30 se conturează un grup de persoane violente în zona Bulevardului Iancu de Hunedoara, cunoscut ca făcând parte din galeriile de fotbal. S-a dispus constituirea unui dispozitiv pentru izolarea grupului de suporteri care se manifestau violent, însă, din cauza celor care nu s-au delimitat de persoanele agresive, acţiunea nu a reuşit. Separat de violenţele de la nivelul zonei de contact cu dispozitivul de jandarmi, au început acţiuni de vandalizare în mai multe zone ale Pieţei, cum ar fi distrugerea mobilierului stradal din zona Muzeului Antipa. În intervalul de timp cuprins între orele 21.00 şi 22.00 – potrivit legii 60 din 1991 au fost efectuate în mod repetat avertizări şi somaţii prin intermediul mijloacelor de amplificare sonoră. Conform jurnalului operaţiunii, la ora 22 şi 2 minute a fost efectuată ultima somaţie, acordându-se un interval de timp suficient pentru ca protestatarii să poată părăsi Piaţa.

„Am să detaliez puţin un moment important din acea seară, pentru că el este determinant în decizia de intervenţie pentru restabilirea ordinii publice: La ora 22.53 dispeceratul 112 semnalează că în zona unui fast-food din Calea Buzeşti un grup de persoane se manifestă violent. DGJMB solicită intervenţia Poliţiei întrucât nu aveau pe moment posibilitatea să ajungă în zona respectivă. În primă fază au fost direcţionate în zonă 2 echipaje ale Serviciului pentru Acţiuni Speciale din Poliţia Capitalei, ulterior, în scurt timp, în sprijinul acestora venind alte 2 echipaje. În jurul orei 23.01 echipajele ajunse raportează că nu există acte de violenţă sau vandalism în zonă, fapt pentru care li se transmite ordinul să se retragă.Între timp echipajele sunt blocate de mulţimea de oameni care înconjoară maşinile şi astfel se solicită sprijinul Jandarmeriei. În dinamica acestei situaţii, alte 3 echipaje ale poliţiei care sunt direcţionate către aceeaşi zonă, sunt blocate în zona Pasajului Victoria. La solicitarea Poliţiei, 2 detaşamente de jandarmerie sunt direcţionate dinspre Palatul Victoria către echipajele de poliţie blocate în zona fast-food-ului. Acesta este momentul când cei 2 jandarmi – un bărbat şi o femeie – sunt izolaţi de restul detaşamentelor şi sunt atacaţi, fiind sustras pistolul unuia dintre ei”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.

Ora 23.11 - comandantul acţiunii ordonă intervenţia pentru restabilirea ordinii publice. Raportul detaliază argumentele care au stat la baza emiterii ordinului, în special necesitatea eliminării riscurilor privind viaţa şi integritatea celor prezenţi în zonă, atat manifestanţi, cat şi jandarmi. În plus, la acel moment o armă de foc fusese sustrasă şi era în posesia unuia dintre agresorii jandarmilor.

„Pe durata restabilirii ordinii publice au existat interacţiuni violente între forţele de ordine şi agresori, situaţii în care persoane care nu au exercitat violenţe, dar nu au părăsit piaţa, au avut de suferit, dar şi fapte de vandalizare a mobilierului stradal”, a spus Carmen Dan.

Ora 01.15 – ordinea publică a fost restabilită.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici