Ministrul Justiţiei: Ce face preşedintele Iohannis azi e cel mai periculos precedent pentru statul de drept

Ministrul Justiţiei a calificat drept "cel mai periculos precedent pentru statul de drept ceea ce preşedintele Iohannis face azi", Toader precizând că e prima dată când un demnitar de rang înalt pune în discuţie respectarea şi aplicarea legii fundamentale şi respectarea unei decizii CCR.

5048 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei: Ce face preşedintele Iohannis azi e cel mai periculos precedent pentru statul de drept

Ministrul Justiţiei: Ce face preşedintele azi e cel mai periculos precedent pentru statul de drept

"În lunga mea experienţă în sistemul judiciar, cred că ce face preşedintele astăzi este cel mai periculos precedent pentru statul de drept. Este cel mai periculos precedent pentru că este prima dată când un demnitar de rang înalt, să nu spun de cel mai înalt nivel, pune în discuţie respectarea şi aplicarea legii fundamentale şi aplicarea şi respectarea şi unei decizii a Curţii Constituţionale. Ministrul Justiţiei reprezintă o autoritate în sens constituţional, dar de data aceasta nerespectarea Constituţiei capătă dimensiunea unui diferend de rang constituţional între puterile statului şi puterile statului urmează să caute soluţie acestei nerespectări a deciziei", a declarat, miercuri dimineaţă, ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a precizat, tot referitor la declaraţiile şefului statului, că avizul Consiliului Superior al Magistraturii este unul consultativ, ceea ce înseamnă că rolul CSM nici nu a crescut, nici nu a scăzut.

Precizările vin după ce, marţi, preşedintele Klaus Iohannis a spus că a citit motivarea Curţii Constituţionale referitoare la revocarea Codruţei Kovesi, precizând că mai are "un pic" de citit. Şeful statului a anunţat că, la o primă lectură, motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări.

"Am citit motivarea deciziei CCR. Ca să nu apară aşa o confuzie în spaţiul public. Eu am spus de prima dată că voi citi această motivare până când o înţeleg foarte bine. Deci mai avem un pic de citit, însă citind această motivare au apărut câteva chestiuni care m-au făcut să evaluez anumite demersuri într-o nouă lumină. Două, trei chestiuni aş sublinia, după o primă citire foarte atentă a deciziei şi a motivării. Vreau să spun că, în această etapă, recunosc că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar o aprofundare ulterioară ne poate aduce mai aproape de adevăr. Vom vedea", a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, după întrevederea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia

Preşedintele a mai acuzat PSD că "încearcă să amputeze puterile preşedintelui pentru că preşedintele are altă părere" şi că este evident că decizia CCR "vine exact în linia PSD de amputare a puterilor preşedintelui".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici