Miron Mitrea, CONDAMNAT DEFINITIV la 2 ani de închisoare cu executare. Mitrea s-a predat la Poliţia Constanţa

Miron Mitrea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită, iar Irina Jianu a primit o pedeapsă de cinci luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită, în dosarul privind lucrările de renovare făcute la casa mamei fostului deputat PSD. Miron Mitrea s-a predat, vineri după-amiază, la Poliţia Judeţeană Constanţa, iar în jurul orei 18:00 a ajuns la Penitenciarul Poarta Albă.

7800 afișări
Imaginea articolului Miron Mitrea, CONDAMNAT DEFINITIV la 2 ani de închisoare cu executare. Mitrea s-a predat la Poliţia Constanţa

Miron Mitrea (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

UPDATE 18:56 Miron Mitrea a ajuns la Penitenciarul Poarta Albă, urmând să fie plasat în carantină

Miron Mitrea, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, în dosarul privind lucrările de renovare făcute la casa mamei fostului deputat PSD, a ajuns la Penitenciarul Poarta Albă, vineri, în jurul orei 18.00, urmând să fie plasat în carantină.

TITLURILE ZILEI

Conform procedurilor, Miron Mitrea va fi plasat în carantină pentru 21 de zile, perioadă în care va fi cazat într-o secţie specială. În aceste trei săptămâni, îi vor fi făcute analize medicale şi alte proceduri, conform legislaţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La expirarea celor 21 de zile, o comisie din cadrul penitenciarului va stabili regimul de executare a pedepsei. În mod normal, în cazul unei pedepse cu închisoarea mai mică de doi ani, regimul de detenţie va fi unul semi-deschis.

La Penitenciarul din Constanţa, pedepsele în regim semi-deschis pot fi executate şi la Poarta Albă, dar şi la secţia exterioară de la Valu lui Traian, urmând ca membrii comisiei să stabilească unde va fi repartizat Miron Mitrea, afirmă reprezentnaţii penitenciarului.

Miron Mitrea, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, în dosarul privind lucrările de renovare făcute la casa mamei fostului deputat PSD, s-a predat, vineri după-amiază, la Poliţia Judeţeană Constanţa.

Potrivit unor surse din Poliţie, Miron Mitrea s-a prezentat, vineri după-amiază, la scurt timp de la decizia instanţei de condamnare a sa la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, la sediul Poliţiei Judeţene Constanţa, de unde, după primirea mandatului de executare a pedepsei, acesta a fost dus la Penitenciarul Poarta Albă.

Miron Mitrea va sta la Penitenciarul Poarta Albă în perioada de carantină, după care vor fi decise locul şi regimul de executare a pedepsei.

Mitrea s-a predat la IPJ Constanţa, după ce, în data de 9 februarie, acesta şi-a schimbat domiciliul în judeţul Constanţa.

Surse din Poliţie au declarat pentru MEDIAFAX că mutarea lui Mitrea în judeţul Constanţa nu ar fi fost operată şi în baza de date informatizată, motiv pentru care s-a creat o confuzie, iar instanţa a trimis mandatul de executare a pedepsei, în mod greşit, la Poliţia Capitalei.

Din această cauză, o echipă de poliţişti bucureşteni s-a prezentat, vineri după-amiază, la adresa din Bucureşti a lui Miron Mitrea pentru a-l ridica pe acesta.

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, format din preşedintele Mihai Ionuţ Matei, Rodica Cosma, Mariana Ghena, Anca Mădălina Alexandrescu şi Ştefan Pistol, a decis să confişte de la fostul deputat PSD Miron Mitrea suma de 327.928 de lei.

Instanţa a menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei din 15 octombrie 2014, dată de un complet de trei judecători de la ICCJ.

Decizia de vineri a instanţei supreme este definitivă, Miron Mitrea şi Irina Paula Jianu urmând să fie încarceraţi.

Miron Mitrea le-a spus magistraţilor, la ultimul termen de judecată, că regretă imaginea pe care şi-a făcut-o în faţa procurorilor.

"Regret că procuratura se referă la comportamentul meu. Am demisionat la momentul respectiv pentru a da posibilitatea începerii urmărării penale în cazul meu, în schimb regret că nu a fost găsit procesul verbal de confruntare în care Sergiu Sechelariu recunoaşte că a primit un miliard de lei vechi de la mine. Nu am făcut nicio faptă penală", a spus Mitrea, în ultimul cuvânt.

Irina Paula Jianu le-a spus judecătorilor că nu a primit niciodată bani şi nici nu a fost favorizată de Miron Mitrea.

Procurorul de şedinţa al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a reiterat acuzaţiile care i se aduc lui Miron Mitrea, a prezentat din nou probele cu care anchetatorii au dovedit aceste fapte şi a arătat că, în raport de acest probatoriu, dar şi de calitatea pe care o avea Mitrea la momentul săvârşirii faptelor, se impune o majorare a pedepsei de doi ani de închisoare cu executare, stabilită de prima instanţă de judecată.

În 15 octombrie 2014, instanţa supremă l-a condamnat pe Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000 - 2004 şi parlamentar PSD la data trimiterii în judecată, la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 520.000 de lei, sub forma unor lucrări executate la casa mamei sale, pentru a o menţine pe Irina Jianu în funcţiile de inspector şef adjunct şi, ulterior, inspector şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Instanţa l-a achitat pe Mitrea pentru instigare la fals şi a mai dispus încetarea procesului penal în cazul său pentru uz de fals. Prin aceeaşi sentinţă s-a dispus confiscarea a 169.440 de lei de la Mitrea şi a fost menţinut sechestul asigurător pus de procurori.

Irina Paula Jianu, fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la cinci luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită.

Nicolae Popescu, fost arhitect şef al Primăriei Voluntari, a primit o pedeapsă de cinci luni de închisoare pentru fals în acte şi două luni pentru favorizarea infractorului. Instanţa a decis să cumuleze aceste pedepse cu o alta de trei ani de închisoare, dintr-un alt dosar. Judecătorii au constatat că pedeapsa de trei ani de închisoare a fost executată.

Procurorii arătau, în rechizitoriul trimis instanţei, că lucrările de construcţii, amenajare şi dotare au fost executate de societăţile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău şi Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

"Foloasele necuvenite au fost pretinse şi primite în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Paula Jianu în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC. La momentul numirii în funcţia publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreşedinte, respectiv acţionar la societăţile comerciale menţionate", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Cei trei inculpaţi au fost trimişi iniţial în judecată în 5 martie 2009, însă ICCJ a dispus ca dosarul să ajungă din nou la Direcţia Naţională Anticorupţie, din cauza unor vicii de procedură. În 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anunţat pe Miron Mitrea că încep din nou urmărirea penală împotriva lui, iar dosarul a fost înregistrat la ICCJ în 25 octombrie 2013.

Camera Deputaţilor a respins, în 13 august 2008, solicitarea DNA de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Miron Mitrea.

Social-democratul Miron Mitrea şi-a anunţat, la începutul lunii septembrie 2008, în plenul Camerei Deputaţilor, demisia din acest for, motivând că recurge la acest gest pentru a nu i se mai spune că se ascunde în spatele imunităţii.

Ulterior, Mitrea a obţinut un mandat de senator (2008 - 2012) şi un nou mandat de deputat (2012 - 2016).

În 2 februarie 2015, Miron Mitrea a demisionat din Parlament, plenul Camerei Deputaţilor luând act atunci de demisia acestuia.

Irina Jianu, condamnată la şase ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii" şi la patru ani în cazul "Zambaccian", plus un spor de nouă luni, a fost eliberată condiţionat în 13 ianuarie, după ce a ispăşit doi ani şi şase luni din pedeapsă. Irina Jianu era încarcerată în Penitenciarul Bacău din iunie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici