Mobilizare după atenţionarea METEO: Vor fi convocate comitetele judeţene/ Ce atribuţii vor avea şi ce se va întâmpla cu drumurile înzăpezite

Reprezentanţii Ministerului de Interne anunţă, după informarea de cod portocaliu de ninsori, că vor fi convocate comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă care să asigure permanenţa, iar pentru intervenţii sunt pregătiţi 11.000 de angajaţi. Unde se va impune, vor fi inchise drumurile.

2814 afișări
Imaginea articolului Mobilizare după atenţionarea METEO: Vor fi convocate comitetele judeţene/ Ce atribuţii vor avea şi ce se va întâmpla cu drumurile înzăpezite

Forţele de intervenţie în cazuri de urgenţă, mobilizate după atenţionarea METEO: Vor fi convocate comitetele judeţene/ Ce atribuţii vor avea şi ce se va întâmpla cu drumurile înzăpezite

„Conducerea ministerului afacerilor interne a cerut prefecţilor şi structurilor din judeţele vizate de atenţionările meteo să se asigure că sunt pregătite să intervină în orice moment în sprijinul populaţiei. Prefecţii din judeţele unde sunt anunţate ninsori puternice sau viscol vor fi în contact permanent cu conducerea ministerului pentru a comunica evoluţia situaţiei din teren, astfel încât să poată fi acordat sprijin suplimentar imediat ce va fi nevoie. În judeţele aflate sub incidenţa Codului Portocaliu, se vor convoca Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi se va asigura permanenţa, inclusiv la nivelul primăriilor, pe toată durata manifestării fenomenelor meteo severe”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.

Potrivit acesteia, o atenţie deosebită va fi acordată persoanelor care necesită îngrijire medicală permanentă, precum femeile însărcinate şi pacienţii care au nevoie de dializă. De asemenea, în funcţie de nevoile medicale concrete, aceste persoane pot fi internate preventiv în spitale pentru a evita transferul în timpul viscolului.

„Pentru intervenţiile din perioada următoare, sunt pregătiţi peste 11.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi. Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă au mobilizat peste 3.500 de pompieri, cu aproximativ 3.000 de mijloace tehnice specifice, precum şenilate, autofreze şi autospeciale care pot interveni în zone greu accesibile. În funcţie de intensitatea fenomenelor meteorologice, vor fi activate grupele operative la nivelul unităţilor ISU şi vor fi suplimentate efectivele de intervenţie cu personalul aflat în turele libere. De asemenea, 1.800 poliţiştii rutieri sunt pregătiţi să ofere sprijin conducătorilor auto în cazul în care, din cauza ninsorii şi a viscolului, pe unele drumuri se vor înregistra probleme”, a mai spus Monica Dajbog.

Reprezentantul MAI a mai subliniat că prioritatea este deszăpezirea drumurilor şi scoaterea din zone de risc a celor înzăpeziţi, iar dacă se va impune, circulaţia rutieră va fi restricţionată sau vor fi închise anumite sectoare de drum.

„Pentru ajutorarea persoanelor aflate în zonele în care se manifestă vremea severă, sunt pregătite să intervină şi echipajele de jandarmi. Peste 250 de jandarmi montani sunt la datorie pentru a veni în sprijinul celor care în acest sfârşit de săptămână se vor afla în staţiunile turistice de la munte”, a adăugat Dajbog.

Meteorologii au emis o atenţionare cod portocaliu de ninsori pentru nouă judeţe, în vigoare de sâmbătă dimineaţă până duminică la prânz. Până atunci, meteorologii anunţă în aproape toată ţara ninsori, lapoviţă, ploi, polei şi vânt puternic.

Meteorologii au emis o informare valabilă de vineri, de la ora 19.00, până duminică la ora 18.00, care vizează ninsori, lapoviţă, ploi şi polei. Aria precipitaţiilor se va extinde şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. În noaptea de vineri spre sâmbătă vor fi mai ales ninsori. Din a doua parte a zilei de sâmbătă, în Dobrogea va ploua, iar în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei şi local în Transilvania vor fi precipitaţii mixte şi se va forma polei. Local, precipitaţiile vor fi importante cantitativ.

Începând de vineri de la ora 23.00 până duminică la ora 18.00 intră în vigoare un cod galben de ninsori moderate cantitativ, strat consistent de zăpadă şi intensificări ale vântului. În acest interval, în Banat, cea mai mare parte a Crişanei, vestul şi sudul Transilvaniei, vestul şi nordul Olteniei, jumătatea de nord a Munteniei, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali. Occidentali şi de Curbură vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare şi se va depune strat consistent de zăpadă. Local se vor cumula 25 -30 litri pe metru pătrat şi izolat 40 - 50 de litri pe metru pătrat.

Vântul va avea intensificări la munte, cu rafale de peste 60 de kilometri pe oră, dar şi în regiunile sudice şi sud-vestice, cu viteze, în general, de 45 -50 de kilometri pe oră. De sâmbătă ora 6.00 până duminică la ora 12, judeţele Timiş şi Caraş-Severin, precum şi zona de munte a judeţelor Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova intră sub avertizare cod portocaliu de ninsori abundente, strat semnificativ de zăpadă şi viscol. În zonele menţionate va ninge abundent, se vor cumula peste 60 -70 de litri pe metru pătrat, iar stratul de zăpadă nou depus va fi semnificativ. În zona montană înaltă va fi viscol, iar rafalele vor depăşi 70 de kilometri pe oră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici