Monitorizarea spitalelor din România pentru prevenirea actelor de tortură. Reacţia oficială a Guvernului

Guvernul României a cerut, joi, Avocatului Poporului să retragă solicitările transmise spitalelor în care sunt internate persoane diagnosticate cu COVID-19, susţinând că ”pacienţii nu sunt deţinuţi, iar medicii şi întreg corpul medical nu sunt torţionari”.

1188 afișări
Imaginea articolului Monitorizarea spitalelor din România pentru prevenirea actelor de tortură. Reacţia oficială a Guvernului

Acţiunea Avocatului Poporului în spitalele din România. Reacţia oficială a Guvernului: Pacienţii nu sunt deţinuţi, iar medicii nu sunt torţionari

”Executivul apreciază implicarea Avocatului Poporului în monitorizarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti care derivă din legislaţia naţională, precum şi din tratatele internaţionale la care România este parte. Totuşi, asimilarea spitalelor destinate tratamentului SARS-COV-2 cu locurile de detenţie este o deformare a realităţii, o alăturare de rea credinţă a unor situaţii care nu au nimic în comun. Pacienţii nu sunt deţinuţi, iar medicii şi întreg corpul medical nu sunt torţionari, aşa cum s-ar putea înţelege din anunţurile pe care spitalele ar trebui să le afişeze în locuri vizibile la solicitarea Avocatului Poporului. Considerăm ca astfel de mesaje pot fi interpretate ca o formă de presiune inutilă asupra personalului medical care asigură tratarea bolnavilor de COVID-19 şi creează, în egală măsură, percepţii negative pacienţilor şi familiilor acestora. Pacienţii din România sunt protejaţi de Legea drepturilor pacienţilor nr. 46/2003, iar scopul internării unei persoane depistată pozitiv de COVID-19 este acela de a limita răspândirea virusului”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Portrivit sursei citate, guvernul apreciază efortul depus în această perioadă de personalul medical în contextul crizei COVID-19 şi găseşte injustă orice acţiune care pune sub semnul întrebării, fără justificare, activitatea acestuia.

Renate Weber a declarat, joi, că Avocatul Poporului îşi poate exercita atribuţiile privind prevenirea torturii inclusiv în sistemul de sănătate, după ce mai multe spitale Covid au fost notificate că sunt monitorizate prin mandatul de mecanism naţional de prevenţie a torturii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici