Monitorul APĂRĂRII: Deficienţele procesului de finanţare a cheltuielilor de apărare în cadrul NATO/ ARTICOL semnat de generalul (r) Ştefan Oprea

Paradoxul strategic cu care se confruntă Europa de a avea cea mai sigură, bogată şi integrată uniune versus abordarea divergentă a problemelor de securitate şi a modului de utilizare a forţei creează un oarecare disconfort în cadrul NATO. În condiţiile în care spectrul crizelor potenţiale la care Alianţa trebuie să facă faţă continuă să crească, alocarea optimă a resurselor, prin contabilizarea avantajelor comparative şi competitive ale fiecărui aliat, vor avea ca efect indubitabil materializarea obiectivului global al NATO de a realiza securitatea colectivă.

1376 afișări
Imaginea articolului Monitorul APĂRĂRII: Deficienţele procesului de finanţare a cheltuielilor de apărare în cadrul NATO/ ARTICOL semnat de generalul (r) Ştefan Oprea

Monitorul APĂRĂRII: Deficienţele procesului de finanţare a cheltuielilor de apărare în cadrul NATO/ ARTICOL semnat de generalul (r) Ştefan Oprea

Deşi discuţiile privind împărţirea transatlantică a sarcinilor sunt la fel de vechi ca Alianţa însăşi, una din temele sensibile dar deosebit de importante, aflate pe agenda NATO în această perioadă, o reprezintă distribuirea eficientă şi uniformă a efortului membrilor Alianţei pentru a păstra Europa unită, în integralitatea ei şi într-un climat de securitate şi pace.

Încă de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial - şi în contrast puternic cu primul - Statele Unite au continuat să asigure securitatea europeană prin garanţii de angajament şi garanţii de securitate bazate pe descurajare extinsă. În schimb, aliaţii săi au aprobat rolul principal al Statelor Unite în sistemul internaţional şi au contribuit la rezolvarea problemelor comune.

TITLURILE ZILEI

De-a lungul Războiului Rece, umbrela de securitate a SUA a permis înflorirea procesului de integrare europeană. În ultimele două decenii, după încheierea Războiului Rece, extinderea NATO a modificat graniţele cooperării transatlantice în materie de securitate.

În toată această perioadă, dar şi ulterior, decalajele aportului financiar la asigurarea cheltuielilor de apărare în cadrul Alianţei devin din ce în ce mai evidente.

Reliefând câteva repere istorice privind contribuţia Statelor Unite la stabilitatea Alianţei, fără a face un efort deosebit, mi-am amintit câteva idei din discursul susţinut de Robert Gates în faţa Consiliului Nord Atlantic, cu ocazia încheierii mandatului de secretar al apărării al Statelor Unite. Era 11 Iunie 2011.

Printre altele, evidenţia în primul rând faptul că efortul militar internaţional din Afganistan a suferit din cauza lipsei de focalizare pe evoluţii, a resurselor şi a concentrării atenţiei asupra misiunii.

În al doilea rând atrăgea atenţia asupra deficienţelor grave în ceea ce priveşte capabilităţile si relaţiile instituţionale ale NATO în operaţia din Libia (după ce a preluat comanda operaţiei aeriene, alianţa a rămas fără muniţie după doar 11 săptămâni, iar participarea cu capabilităţi de sprijin esenţial cum ar fi elicoptere, avioane de transport, ISR, mentenanţă, etc. a reprezentat o mare provocare).

CITEŞTE mai departe ARTICOLUL semnat de Generalul (r) Ştefan Oprea, fost reprezentant mililar permanent al României la Uniunea Europeană şi NATO

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici