Nicolae şi Elena Ceauşescu, deshumaţi pentru prelevarea de probe ADN - VIDEO - Mediafax

Nicolae şi Elena Ceauşescu, deshumaţi pentru prelevarea de probe ADN - VIDEO

Rămăşiţele pământeşti ale soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu sunt deshumate, miercuri dimineaţă, pentru a fi luate câteva probe pentru testare ADN, singurul fiu al acestora care se mai află în viaţă, Valentin Ceauşescu, dorind să se stabilească dacă acestea sunt ale părinţilor săi.

1294 afişări
Imaginea articolului Nicolae şi Elena Ceauşescu, deshumaţi pentru prelevarea de probe ADN - VIDEO

Nicolae şi Elena Ceauşescu, deshumaţi pentru prelevarea de probe ADN (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Săpăturile la locurile în care ar fi înmormântaţi soţiiCeauşescu au început marţi, în jurul orei 7.00, potrivitunui reprezentant al Cimitirului Ghencea Civil, presa neavând voiesă asiste. Potrivit unui reprezentant al cimitirului, membriifamiliei soţilor Ceauşescu au cerut ca exhumarea să nu fiepublică.

La exhumare participă Mircea Oprean, soţul Zoiei Ceauşescu,acesta fiind deja în cimitir.

Probele biologice ce vor fi prelevate la exhumare vor fitrimise la un laborator pentru testarea ADN, care vastabili dacă rămăşiţele sunt sau nu ale soţilor Ceauşescu. Dupădeshumare şi prelevarea probelor, rămăşiţele pământeşti vor fireînmormântate.

Deshumarea are loc la cererea lui Valentin Ceauşescu şia lui Mircea Oprean.

Medicii legişti auprelevat probe de la Nicolae Ceaşescu

Medicii legişti au prelevat probe de la NicolaeCeaşescu, rămăşiţele pământeşti ale acestuia fiindreînhumate, aceştia urmând să ia probe pentru ADN şi de la ElenaCeauşescu.

Un bărbat care susţine că a participat la o parte a proceduriide exhumare a lui Nicolae Ceauşescu a declarat, pentru MEDIAFAX, căsicriul fostului dictator a fost scos din mormânt şi pus pe unpostament, pentru ca medicii legişti să poată preleva probe. El aprecizat că medicii au luat probe biologice, dar şi din hainele cucare a fost înmormântat Nicolae Ceauşescu.

Acesta a arătat că, în opinia lui, sigur în acel loc esteînmormântat Nicolae Ceauşescu, precizând că după deshumare i-avăzut căciula cu care a fost înmormântat în decembrie 1989. El amai spus că sicriul era "identic" cu cel adus de Gelu VoicanVoiculescu în 1989, după execuţia cuplului Ceauşescu.

Video stirileprotv.ro

Valentin Ceauşescu, singurul fiu al cuplului Ceauşescu, adevenit recent, alături de Mircea Oprean, proprietarul mormintelordin Cimitirul Ghencea, după mai mulţi ani de procese.

În iunie 2008, Curtea de Apel Bucureşti a decis, prin deciziedefinitivă şi irevocabilă, să oblige Ministerul Apărării să leprezinte lui Valentin Ceauşescu şi lui Mircea Oprean, soţul ZoieiCeauşescu, dovezi certe care să ateste dacă soţii Nicolaeşi Elena Ceauşescu au fost îngropaţi în cele două locuri dincimitirul Ghencea.

Ministerul Apărării arăta, în noiembrie 2008, la solicitareaMEDIAFAX, că a solicitat înscrisuri sub semnătură privată unorparticipanţi la înhumarea soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu,acestea fiind înmânate părţii reclamante. Potrivit dispoziţiilorhotărârii judecătoreşti, Ministerul Apărării a fost obligat să facădovada ,"prin orice mijloace legale", că soţii Ceauşescu suntîngropaţi în Cimitirul Ghencea Civil.

Mircea Oprean spunea atunci că "familia trebuie să cunoască undesunt aceştia înhumaţi, pentru a îndeplini datinile creştineşti". Ela mai susţinut că de înhumarea soţilor Ceauşescu s-au ocupat cadremilitare, iar regulamentul militar prevede ca fiecare acţiune săfie făcută în urma unui ordin scris şi că este imposibil ca laMinisterul Apărării să nu existe dovezi despre locul unde suntîngropaţi aceştia.

Pe toată perioada derulării procesului, reprezentanţiiMinisterului Apărării şi cei ai Administraţiei Cimitirelor şiCrematoriilor Umane (ACCU) au susţinut, în faţa instanţei, că nudeţin niciun document care să ateste că soţii Ceauşescu suntîngropaţi la cimitirul Ghencea.

În 11 aprilie 2007, Judecătoria sectorului 5 a respins caneîntemeiată cererea de deshumare a soţilor Nicolae şi ElenaCeauşescu şi de stabilire a identităţii celor înhumaţi în cimitirulGhencea Civil din Capitală, formulată în anul 2005 de ZoiaCeauşescu, care ulterior a decedat.

Aceeaşi sentinţă a fost pronunţată şi la Tribunalul Bucureşti,în februarie 2008.

Mircea Oprean a cerut ca Ministerului Apărării să facă dovada,printr-o expertiză medico-legală, că cele două cadavre înhumate laGhencea şi indicate printr-o schiţă marcată de AdministraţiaCimitirelor şi Crematoriilor Umane sunt ale cuplului Ceauşescu.

În faţa instanţei inferioare, reprezentantul MinisteruluiApărării a spus că nu înţelege de ce această instituţie trebuie săfacă dovada identităţii celor doi, deoarece rolul ministerului înevenimentele din decembrie 1989 a fost de executant şi că simplaprezenţă a unor personaje aparţinând MAp în locurile unde au avutloc evenimente istorice nu atrage responsabilitateainstituţiei.

Administraţia Cimitirelor a comunicat instanţei Judecătorieisectorului 5 documentele solicitate în acest proces, respectivschiţa amplasamentului locurilor de veci din Cimitirul Ghencea încare se presupune că au fost înhumaţi Elena şi Nicolae Ceauşescu,cu specificaţia că nu are documente care să ateste că cei doi aufost înmormântaţi în acel loc.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, remis presei dupătermenul de la sfârşitul lunii ianuarie 2007, "la data de 25decembrie 1989 nu a fost înscris în registrul de înhumări nimiccare să ateste înhumarea soţilor Ceauşescu. Nu a fost depus niciundocument la Administraţia Cimitirelor ".

De asemenea, potrivit comunicatului municipal, ACCU "nu poateelibera niciun act care să ateste înhumarea" soţilor Ceauşescu încimitirul Ghencea, tocmai din lipsa înscrisurilor oficiale. Maimult, ACCU nu poate elibera nici autorizaţie pentru dezgropareasoţilor Ceauşescu până la pronunţarea instanţei.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici