Nou an şcolar cu revendicări. GREVĂ japoneză în prima zi de şcoală

Aproximativ o sută de învăţători care predau în trei unităţi de învăţământ din Timişoara, care au clase primare cu predare în limba maghiară şi germană, au organizat o grevă japoneză, luni, în prima zi de şcoală.

1422 afișări
Imaginea articolului Nou an şcolar cu revendicări. GREVĂ japoneză în prima zi de şcoală

Nou an şcolar cu revendicări. GREVĂ japoneză în prima zi de şcoală

Concret, învăţătorii sunt nemulţumiţi de un articol din Ordonanţa nr. 9 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei, care prevede faptul că “în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura română prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”.

Cei 31 de învăţători de la Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau” din Timişoara, clasele primare cu predare în limba germană, au redactat şi o scrisoare în care contestă aceste modificări şi solicită anularea ordonanţei.

TITLURILE ZILEI

“Suntem discriminaţi, în comparaţie cu colegii noştri de la secţia română unde învăţătorul clasei/ profesorul pentru învăţământ primar predă orele de Limba şi literatura română la clasa sa, noi având aceleaşi studii şi având aceeaşi calificare. Majoritatea cadrelor didactice din unitatea noastră au absolvit PIPP (n.r. Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar), având la bază Liceul pedagogic sau Şcoala postliceală pedagogică sau au absolvit alte facultăţi de specialitate didactică (germană-engleză, biologie, matematică, geografie, psihologie), deoarece erau deja învăţători calificaţi şi puteau fi încadraţi ca profesori în învăţământul primar. Considerăm ilegal şi neconstituţional art. 1 pct. 17 din Ordonanţa Nr. 9 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei, din Monitorul Oficial 744/28.08.2018, deoarece ni se încalcă drepturi prevăzute în Legea educaţiei, dreptul nostru de a ne preda materiile din planul –cadru, materii pentru care suntem calificaţi şi pregătiţi din punct de vedere ştiinţific şi metodic”, se arată în scrisoare.

De asemenea, semnatarii documentului susţin că norma didactică de profesor pentru învăţământ primar le este afectată fără orele de Limba Română, plus că devine neclară definirea specializării pe care o au, pentru că “noi pentru orele de Limbă şi literatură română până acum eram consideraţi «cu studii superioare de specialitate» la ciclul primar, nu necalificaţi”.

“Introducerea acestui amendament la Legea educaţiei este un afront la demnitatea noastră, fiind consideraţi incapabili să predăm Limba şi literatura română. Este o încălcare deontologică a statutului nostru de învăţător şi o denigrare. Am studiat cu toţii în România, avem cu toţii Bacalaureat la Limba şi literatura română promovat, am dat examene şi am scris (unii) lucrări de licenţă la Limba şi literatura română. Orice învăţător sau profesor în învăţământul primar a studiat Metodica predări Limbii şi literaturii române în învăţământul primar, ceea ce profesorilor cu studii de specialitate nu li s-a oferit/ predat în facultate şi nici practică pedagogică nu au făcut deloc la clasele pregătitoare - a IV-a. În acest sens, profesorii cu studii superioare de specialitate nu sunt calificaţi pentru a preda la ciclul primar. La examenele de titularizare, de definitivat şi de obţinere a gradelor didactice am susţinut, pe lângă proba de limbă germană şi probă de limba şi literature română, cu subiecte identice ca cei înscrişi la secţia română. (…) Rezultatele elevilor noştri la Evaluările Naţionale din clasa a II-a şi a IV-a au evidenţiat faptul că acestă disciplină este predată cu professionalism şi responsabilitate, elevii noştri obţinând cele mai bune rezultate tocmai la Limba şi literature română. Niciodată în istoria învăţământului românesc nu a existat această situaţie, ca învăţătorul clasei (chiar dacă predă la clasele de minorităţi) să nu predea el Limba şi literatura română”, arată dacălii de la Liceul “Lenau” din Timişoara.

Totodată, învăţătorii afectaţi de amendamentul la Legea educaţiei atrag atenţia asupra faptului că elevii vor avea cel mai mult de suferit, pentru că va fi afectată “buna desfăşurare a cursurilor”.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici