NOUA DESCENTRALIZARE „pe bucăţi”, cadoul Guvernului Ponta 3 pentru liderii din judeţe. Dragnea: „Sigur o facem. La 1 ianuarie vrem să fie operaţională”

Odată cu plecarea liberalilor de la guvernare, miniştrii Cabinetului Ponta 3 fac planuri pentru noua descentralizare, declarându-se gata să reia discuţia despre transferul la nivel judeţean al poliţiei, cât şi despre trecerea în proprietatea Primăriei a unei treimi din Portul Constanţa.

891 afișări
Imaginea articolului NOUA DESCENTRALIZARE „pe bucăţi”, cadoul Guvernului Ponta 3 pentru liderii din judeţe. Dragnea: „Sigur o facem. La 1 ianuarie vrem să fie operaţională”

Liviu Dragnea (Imagine: Gabriel Petrescu/ Mediafax Foto)

Vicepremierul Liviu Dranea a explicat pentru Gândul că discuţia despre descentralizarea poliţiei va fi reluată, urmând ca soluţia să vină din consultarea cu autorităţile locale, favorabile acestei idei. La rândul său, vicepremierul Kelemen Hunor spune că UDMR susţine fără rezerve realizarea descentralizării în acest an, fie „global”, fie ”pe bucăţi”.

Ignoraţi la numirea noilor miniştri ai Guvernului Ponta 3, puşi în situaţia de a înghiţi numirea lui Călin Popescu Tăriceanu la preşedinţia Senatului, preşedinţii de Consilii Judeţene ai PSD – UNPR – PC primesc, alături de cei ai UDMR, promisiunea unei compensaţii din partea noii coaliţii. Odată cu plecarea liberalilor de la guvernare, miniştrii Cabinetului Ponta 3 fac planuri pentru noua descentralizare, declarându-se gata să reia discuţia despre transferul la nivel judeţean al poliţiei, cât şi despre trecerea în proprietatea Primăriei a unei treimi din Portul Constanţa.

Coordonatorul proiectului privind descentralizarea a rămas vicepremierul Liviu Dragnea. Mai multe direcţii aflate în subordinea ministerelor: sănătate, agricultură, cultură, sport, mediu vor trece, în urma procesului de descentralizare, în coordonarea autorităţilor locale.

După anularea primului proiect la Curtea Constituţională, vicepremierul Liviu Dragnea vorbeşte, pentru gândul, despre două variante: „Continuăm procesul, dar vedem în ce formă. Ori mergem cu o singură lege, ori mergem cu un proiect legislativ pe fiecare domeniu în parte. Va fi proiect de lege al Guvernului şi venim cu el în Parlament”. În ambele scenarii, planul său este ca în cursul acestui an întreaga legislaţie să fie aprobată. „Măcar să intre în vigoare, operaţional, de la 1 ianuarie 2015”, avansează ministrul Dezvoltării noul termen după eşecul de la CCR.

Decişi în privinţa descentralizării sunt şi liderii UDMR. „Şi intenţia noastră este de a face descentralizarea. Se poate face anul acesta. Dar trebuie să discutăm în coaliţie. Nu am discutat foarte detaliat, dar se poate. Dacă nu se poate aşa global, cum a încercat Guvernul USL anul trecut, atunci se poate merge pe bucăţi. Pregătit, cu hotărârile consiliilor locale, judeţene, cu Hotărâri de Guvern, dar nu trebuie să renunţăm şi nu vom renunţa”, spune, la rândul său, vicepremierul Kelemen Hunor.

Guvernul întreabă şefii din teritoriu dacă vor Poliţia

Transferul poliţiei, refuzat de fostul ministru Radu Stroe, a fost unul dintre primele motive de ruptură în USL. Dacă în proiectul de lege pentru care Guvernul Ponta 2 şi-a angajat răspunderea Poliţia rămânea la nivel central, Guvernul Ponta 3 e gata să reia discuţia cu autorităţile locale, liderii din judeţe fiind deja susţinători declaraţi ai acestei idei.

Citeşte articolul integral despre noua descentralizare pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici