Noul Liceu francez va fi funcţional din anul şcolar 2013-2014

Elevii Liceului francez vor avea din anul şcolar 2013-2014 un nou sediu, care urmează să fie construit pe un teren de 2,4 hectare, pus la dispoziţie de Guvernul României, startul construcţiei fiind dat luni de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

6323 afișări
Imaginea articolului Noul Liceu francez va fi funcţional din anul şcolar 2013-2014

Noul Liceu francez va fi funcţional din anul şcolar 2013-2014, investiţia este de 18 milioane euro (Imagine: Razvan Chirtia/Mediafax Foto)

Piatra de temelie a viitoarei construcţii a Liceului francez "Anna de Noailles", care în prezent funcţionează în trei locaţii, a fost pusă în mod simbolic, luni, de Henri Paul şi Daniel Funeriu. Noul sediu, o investiţie de 18 milioane de euro, urmează să fie finalizat până la începerea anului şcolar 2013 - 2014.

"Punerea pietrei de temelie a unei şcoli este unul dintre actele cele mai nobile care se poate face şi este expresia cea mai simplă a motivului pentru care am ales funcţia publică. (...) Liceul «Anna de Noailles» este una dintre mândriile noastre, esenţială în relaţiile franco-române, care nu merita lăsată de-o parte. Este o mobilizare veritabilă de bunăvoinţă care a permis punerea acestei prime pietre", a declarat ambasadorul Franţei la Bucureşti, care s-a arătat emoţionat de faptul că asociaţia părinţilor elevilor a organizat acest eveniment înaintea plecării sale din România.

TITLURILE ZILEI

Henri Paul a mulţumit autorităţilor române pentru punerea la dispoziţie a terenului pe care urmează să funcţioneze noua instituţie de învăţământ, dar şi Agenţiei pentru învăţământ francez în străinătate, care alocă 4,2 milioane de euro pentru construirea noului liceu de la Bucureşti.

"Încrederea în francofonia română este unul dintre lucrurile cu care mă mândresc la finalul şederii mele de aproape cinci ani în România", a mai spus ambasadorul francez, apreciind că gestul statului român "este un gest simbolic de generozitate pe care, sunt sigur, Franţa nu-l va uita".

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că inaugurarea construcţiei noului Liceu francez este un moment foarte important, apreciind că această investiţie este "un gaj al relaţiilor foarte puternice dintre Franţa şi România".

"Trebuie să spunem că acest liceu se va contrui pe un teren care a fost oferit de Guvernul României Ambasadei Franţei, o investiţie privată de aproximativ 15 milioane de euro realizată cu sprijinul Ambasadei Franţei şi cu sprijinul Asociaţiei părinţilor elevilor care învaţă în Liceul «Anna de Noailles». Este un moment important punerea acestei prime pietre de temelie a acestui liceu şi am înţeles că va fi terminat pentru anul şcolar 2013 - 2014. Este o şcoală privată care funcţionează după curriculum francez, care funcţionează după regulile sistemului de educaţie din Franţa", a spus ministrul Daniel Funeriu.

El a precizat că foarte mulţi diplomaţi din foarte multe ţări care sunt în România aleg să-şi dea copiii la Liceul francez pentru că sistemul francez se află şi în alte ţări, iar pentru diplomaţi reprezintă un gaj pentru continuitate în educaţia copiilor lor.

"Dar trebuie să spunem foarte clar că jumătate dintre elevii acestui liceu vor fi, fără îndoială, elevi români, ceea ce este un lucru foarte bun pentru tinerii noştri", a mai spus Funeriu.

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Bogdan Lucian Aurescu, a precizat că evenimentul de luni reprezintă rezultatul unei excelente colaborări şi a unor eforturi ale autorităţilor române.

"Efortul Guvernului României pentru a oferi cel mai bun loc pentru liceu este o investiţie solidă pentru viitorul cooperării educative franco-române. Noul liceu francez de la Bucureşti reuneşte elevi francezi, români şi va contribui la modernizarea sistemului nostru de învăţământ", a declarat Aurescu.

La începerea construcţiei noului Liceu francez a participat şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, nominalizat de către ambasadorul Henri Paul pentru sprijinul acordat.

"Fără îndoială am un merit, dar nu aş fi corect dacă nu aş menţiona că meritul aparţine multor persoane şi, haideţi să spunem, voinţei politice care a existat în final la nivelul Guvernului României, sprijinului important şi perseverent al ambasadorului Franţei", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Liceul francez din Bucureşti va fi construit pe un teren de 2,4 hectare, lângă Academia de Poliţie din Băneasa (Aleea Privighetorilor) şi va avea o capacitate de 1.200 de locuri, de la gradiniţă până în clasa a XII-a.

În prezent, 864 de elevi sunt înscrişi la cursurile Liceului francez, 36 la sută dintre ei fiind români.

Taxa de şcolarizare, în funcţie de vârstă şi de naţionalitate, variază de la 17.000 la 26.000 de lei anual.

Liceul francez din Bucureşti a fost deschis în 1940, a fost închis în 1948 de către regimul comunist şi a fost redeschis în 1965, iniţial doar pentru diplomaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici