Nuclearelectrica vinde anul următor mai puţină energie populaţiei, dar la un preţ mai mare

Nuclearelectrica (SNN) va vinde anul următor în piaţa reglementată 2,25 milioane de MWh, reprezentând 21,4% din producţia programată, în scădere cu 40% de la 3,74 milioane de MWh în acest an, echivalentul a 35% din producţie, însă la un preţ în creştere, potrivit unei decizii a ANRE.

423 afişări
Imaginea articolului Nuclearelectrica vinde anul următor mai puţină energie populaţiei, dar la un preţ mai mare

Nuclearelectrica vinde anul următor mai puţină energie populaţiei, dar la un preţ mai mare

Energia din piaţa reglementată este destinată alimentării consumatorilor captivi, care nu şi-au exercitat dreptul de a-şi alege furnizorul de energie şi de a negocia cu acesta preţul de livrare, cu precădere populaţia, instituţiile din domeniile sănătăţii, învăţământului, culturii, precum şi firmele mici şi mijlocii.

"Nuclearelectrica informează acţionarii şi investitorii că la data de 16 decembrie Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a transmis Nuclearelectrica o decizie potrivit careia compania are obligaţia să vândă pe piaţa reglementată, în anul 2015, o cantitate de 2.252.443,158 MWh (circa 21,4% din producţia programată)", se arată într-un raport transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Preţul de vânzare pentru această cantitate este stabilit la 158,63 lei/MWh, ceea ce implică venituri de 357,3 milioane de lei (79,86 milioane de euro). Preţul nu include tariful reglementat pentru introducerea energiei în reţeaua de transport, în cuantum de 10,32 lei/MWh, care generează costuri de 23,25 milioane de lei (5,2 milioane de euro) pentru Nuclearelectrica.

Preţul la care compania urmează să vândă anul următor energie în piaţa reglementată a crescut faţă de acest an, când s-a situat la 145,8 lei/MWh în primul semestru şi la 154,07 lei/MWh în semestrul al doilea. ANRE a majorat la mijlocul anului tariful mediu pentru energia electrică vândută de Nuclearelectrica pe baza de contracte reglementate pentru a lua în calcul costurile generate de taxa pe stâlp.

Nuclearelectrica nu precizează cantităţile de energie vândute în fiecare semestru din acest an.

La un preţ mediu de 149,9 lei/MWh, veniturile Nuclearelectrica din vânzarea de energie în piaţa reglementată s-ar situa pe ansamblul anului la 561 milioane de lei (125,4 milioane de euro).

Nuclearelectrica a înregistrat în primele nouă luni venituri din exploatare de 1,32 miliarde lei, în scădere cu 11% faţă de aceeaşi peroadă din 2013, iar profitul a coborât cu aproape 70%, la 99,78 milioane lei, din cauza declinului preţului la energia vândută şi a impactului taxei pe stâlp.

În primele nouă luni ale anului trecut, compania a obţinut venituri din exploatare de 1,49 miliarde de lei şi profit net de 313,6 milioane de lei.

Veniturile din vânzarea energiei electrice au scăzut în intervalul analizat cu 9%, la 1,23 miliarde de lei, în timp ce cantitatea de energie vândută a fost mai mică cu 1%, la 7,98 milioane de MWh.

Acţiunile Nuclearelectrica au închis miercuri în scădere cu 2%, iar capitalizarea companiei se situează la 2,13 miliarde de lei (476 milioane de euro).

(Sumele în euro au fost calculate la cursul BNR de miercuri, 17 decembrie, de 4,4738 lei/euro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici