Cazul de la Timişoara| Poliţia a cerut ajutorul MApN pentru cercetări: ”Se acţionează cu echipamente performante”

O echipă a Ministerului Apărării Naţionale merge joi dimineaţă la Timişoara pentru verificări suplimentare în locaţiile în care s-a identificat prezenţa substanţei toxice, după deratizare.

2390 afișări
Imaginea articolului Cazul de la Timişoara| Poliţia a cerut ajutorul MApN pentru cercetări: ”Se acţionează cu echipamente performante”

O echipă a Ministerului Apărării Naţionale merge la Timişoara pentru verificări suplimentare

În urma unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Sănătăţii prin Direcţia de Sănătate Publică Timiş a dispus ca DSP Timiş să intre în imobilele afectate de folosirea insecticidului şi să determine gradul de poluare şi radioactivitate al aerului din încăperi.

Până la acest moment s-au efectuat examene toxicologice de către inspectorii Inspecţiei Sanitare de Stat, din cadrul DSP Timiş, pentru a se determina calitatea aerului, dacă mai este încărcat cu materiale care pun în pericol sănătatea locatarilor. Rezultatele prezentate de către DSP Timiş, la şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, în urma verificărilor efectuate nu indică prezenţa unor substanţe toxice în spaţiile verificate. Conform informaţiilor transmise de către IPJ Timiş, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale se va deplasa spre Timişoara şi în cursul dimineţii va efectua verificări suplimentare cu echipamente specializate în locaţiile în care s-a identificat prezenţa substanţei toxice”, a anunţat ISU Timiş.

În urma rezultatelor obţinute după aceste verificări, joi dimineaţă se va face o acţiune de neutralizare, decontaminare şi igienizare a acestor spaţii, pentru a înlătura orice sursă care ar putea pune în pericol sănătatea locatarilor. La finalizarea acestor acţiuni, se va permite accesul total al locatarilor în imobilele blocuri de locuinţe de la adresele Mioriţa nr. 4 şi Vaida Voievod nr.1.
 

43 de persoane sunt încă internate
 

ISU Timiş nu a precizat în ce constă acţiunile de decontaminare şi igienizare, spunând că decizia va fi luată de DSP. În prezent mai sunt internate 43 de persoane, dintre care 32 copii la spitalul „Louis Ţurcanu”, 8 adulţi la Spitalul Judeţean şi 3 adulţi la Spitalul Municipal.
 

Timiş: Echipa MApN încearcă să detecteze forforul remanent în compuşii din blocurile evacuate
 

Echipa mobilă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale a ajuns, joi, la Timişoara şi încearcă să detecteze, cu echipamente performante, fosforului remanent din diverşi compuşi organici şi anorganici din blocurile evacuate. Se verifică şi cum s-a realizat decontaminarea până acum.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Ministerul Apărării Naţionale, o echipă formată din trei specialişti, membri ai unei echipe de prelevare şi identificare a agenţilor chimici, bacteriologici şi radiologici (SIBCRA) din cadrul Centrului de Cercetare Ştinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie din MApN, a ajuns la Timişoara, pentru a acorda sprijin autorităţilor locale în confirmarea prezenţei unor substanţe chimice toxice industriale în cazul incidentului în urma căruia trei persoane au murit şi alte zeci sunt în spital.

„Cei trei specialişti, membri ai unei echipe de prelevare şi identificare a agenţilor chimici, bacteriologici şi radiologici (SIBCRA) din cadrul Centrului de Cercetare Ştinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie din MApN, vor acţiona, cu echipamente performante, pentru detecţia fosforului remanent din diverşi compuşi organici şi anorganici de la faţa locului, precum şi pentru verificarea plenitudinii operaţiunilor de decontaminare desfăşurate până în prezent”, se arată în comunicatul MApN..

Rezultatele măsurătorilor vor fi transmise autorităţilor, care le vor folosi în anchetă. Potrivit MApN, intervenţia echipei SIBCRA la Timişoara s-a făcut în urma solicitării transmise ministrului apărării naţionale de inspectorul general al Poliţiei Române.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

 

 

Taguri:
timişoara,
man,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici