O sală pentru audierea minorilor a fost inaugurată în Capitală, în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti

O sală pentru audierea minorilor a fost inaugurată, vineri, în Capitală, în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în prezenţa mai multor oficiali români şi francezi.

279 afișări
Imaginea articolului O sală pentru audierea minorilor a fost inaugurată în Capitală, în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti

O sală pentru audierea minorilor a fost inaugurată în Capitală, în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti

Amenajarea sălii speciale pentru audierea minorilor este parte a proiectului “AUDIS: pentru o mai bună audiere a minorilor în România!” şi beneficiază de sprijinul financiar al Asociaţiei Federative “La Voix de l’Enfant” şi al Ambasadei Franţei.

Noua sală era necesară pentru a permite audierea minorilor într-un cadru mai intim şi lipsit de ostilitate. Sala de audieri este dotată cu echipament de înregistrare audio-video a declaraţiilor. Astfel se poate păstra o declaraţie completă la dosar şi se evită audierile repetate şi punerea minorului în situaţia de a retrăi episoadele dramatice. Declaraţia poate fi transcrisă ulterior cu mai mare fidelitate. Mai mult, înregistrările vor putea fi folosite ca material didactic pentru persoanele implicate în audierea minorilor.

TITLURILE ZILEI

Sala este prevăzută cu o masă din sticlă transparentă, ceea ce permite monitorizarea gesturilor minorului, canapea, fotolii, câteva jocuri şi două păpuşi anatomice. Păpuşile au scopul de a ajuta minorul audiat să explice mai uşor felul în care a fost agresat.

Prezent la eveniment, judecătorul Cristi Danileţ a declarat că scopul camerei este “evitarea revictimizării minorului agresat fizic, în special sexual".

"Potrivit legislaţiei din România, un minor trebuie audiat mai întâi, dacă este victimă, în faţa poliţistului, a procurorului, a judecătorului, apoi a instanţei de apel. Prin implementarea acestui sistem de cameră de audiere a minorilor, audierea se va face o singură dată. Copilul va fi audiat într-un mediu familiar. Totul va fi înregistrat şi ulterior, în faţa judecătorului sau a procurorului se va viziona înregistrarea şi doar în mod excepţional va fi reaudiat minorul”, a mai spus Danileţ.

Danileţ a adăugat că săptămâna trecută a fost modificat Codul de procedură penală pentru a se permite audierea minorilor în astfel de încăperi acolo unde sunt amenajate. În prezent, astfel de săli de audieri mai sunt în Craiova şi Cluj-Napoca.

La eveniment au participat, printre alţii, ambasadorul Franţei în România – Francois Sait-Paul, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii – Luminiţa Palade, prim – adjunctul Procurorului General al României – Bogdan Licu şi mai mulţi secretari de stat. Aceştia au vorbit despre colaborarea dintre România şi Franţa, reforma justiţiei şi importanţa existenţei unei săli speciale pentru audierea minorilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici