Observatorul de Sănătate: Este ilegal faptul că medicamentele oncologice sunt mai scumpe în România

Exportul paralel, interesul comercial al producătorilor de medicamente şi politica de preţuri sunt principalele cauze care duc la dispariţia medicamentelor oncologice, arată un studiu realizat de reprezentanţii Observatorului Român de Sănătate, aceştia precizând că tarifele din ţară sunt ilegale.

460 afișări
Imaginea articolului Observatorul de Sănătate: Este ilegal faptul că medicamentele oncologice sunt mai scumpe în România

Observatorul de Sănătate: Este ilegal faptul că medicamentele oncologice sunt mai scumpe în România

Potrivit studiului realizat de Observatorul Român de Sănătate, sunt mai multe motive care duc la riscul dispariţiei medicamentelor pentru tratamentul oncologic, printre acestea sunt: exportul paralel (46%), interesul comercial al producătorului (23 %), politica de preţuri a statului român (23%) şi problemele de fabricaţie (8%). Realizatorii studiului susţin că unele medicamente oncologice sunt mult mai scumpe în România faţă de alte ţări membre ale Uniunii Europene.

„Unele medicamente, vorbim de nouă produse din programul Naţional de Oncologie, sunt mai scumpe în România decât în alte state din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, unii producătorii au anunţat că întrerup comercializarea acestora de pe piaţă. De ce? Pentru că preţul este o unealtă de negociere a interesului statului. (...) Faptul că aceste medicamente sunt mai scumpe în România, în acest moment, este ilegal”, a spus preşedintele Observatorului Român de Sănătate, Vlad Mixich, în cadrul conferinţei de presă organizată, marţi, de Asociaţia Dăruieşte Viaţă.

TITLURILE ZILEI

De asemenea, în cadrul conferinţei, Observatorul Român de Sănătate a lansat şi două rapoarte: „Radiografia exportului paralel de medicamente din România: focus pe medicamentele oncologice" şi „Criza medicamentelor oncologice în România: cauze şi soluţii”.

În baza acestor rapoarte, sunt propuse mai multe soluţii: punerea în aplicare a unui mecanism coerent de prevenire şi de monitorizare a crizelor de medicamente oncologice; crearea la Ministerul Sănătăţii a unei poziţii tehnice, responsabile exclusiv cu prevenirea şi monitorizarea crizelor medicamentelor, activitate care ţine de atribuţiile Ministerului Sănătăţii, dar care nu este pusă în aplicare în acest moment; majorarea valorilor amenzilor pentru actorii din industria farmacologică ce nu respectă obligaţia de serviciu public; agregarea datelor existente într-o singură platformă, actualizată la zi permanent, şi creşterea calităţii datelor; respectarea legii în vigoare, pentru a asigura furnizarea fluentă de tratament oncologic pentru pacienţii din România.

Reprezentanţii Observatorului Român de Sănătate susţin că autorităţile, inclusiv Ministerul Sănătăţii, ar trebui să le urmeze şi să creeze platforme identice pentru binele pacienţilor.

„Autorităţile ar trebui să pună în aplicare un mecanism coerent de prevenire şi monitorizare a listelor de medicamente, aşa cum este modelul pe care l-am prezentat în raport. (...) Să creeze o platformă unică care toate datele acestea să fie prezentate publicului, în interesul pacienţilor, iar cel mai important este ca să aplice legea”, a mai adăugat Mixich.

Totodată, realizatorii studiului spun că vor trimite ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, soluţiile propuse de ei, pentru a împiedica dispariţia citostaticelor.

„Ne aflăm în situaţia în care lipsa citostaticelor se acutizează. Există o criză care nu este rezolvată de autorităţi. Nu ne mai dorim soluţii punctuale, ne dorim soluţii strategice şi de aceea Asociaţia Dăruieşte Vaţă a decis să identifice toate cauzele lipsei citostaticelor din România şi să găsească soluţiile pentru ca să nu mai lipsească. Ulterior, propunerea noastră va fi înaintată către Sorina Pintea şi solicităm să ia acest model pe care l-am creat şi să-l aplice pentru a rezolva criza citostaticelor, dar şi a tuturor medicamentelor. (...) Ministerul Sănătăţii are obligaţia de a implementa aceste soluţii pe care le punem la dispoziţie absolut gratuit”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, Carmen Uscatu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici