Video Mandatul emis pe numele omului de afaceri Florian Walter, confirmat de Tribunalul Prahova - VIDEO

Omul de afaceri Florian Walter, acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani, a fost adus la Tribunalul Prahova, pentru reconfirmarea mandatului de arestare emis în mai 2015, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1926 afișări

Mandatul emis pe numele omului de afaceri Florian Walter, confirmat de Tribunalul Prahova

Mandatul emis pe numele omului de afaceri Florian Walter, acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani, a fost confirmat, duminică, de Tribunalul Prahova, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Tribunalul Prahova a confirmat arestarea preventivă a omului de afaceri în baza art. 231 alin. 7.

Totodată, Tribunalul a dispus executarea unui mandat de arestare emis pe numele lui Florian Walter. Mandatul are o durată de 30 de zile, valabile de duminică până în 4 aprilie inclusiv.

Omul de afaceri a contestat deja decizia Tribunalului Prahova, contestaţia urmând să fie soluţionată de Curtea de Apel Ploieşti.

"Florian Walter s-a predat când a aflat că există un mandat de arestare preventivă în lipsă, a fost pus sub control judiciar de Procuratura din Dubai, cu plata unei cauţiuni. (...) Procedurile de extrădare în Dubai durează câţiva ani. Interesul anchetei este să fie prezent pentru a-şi formula apărarea", a declarat Lucia Muşat, avocatul omului de afaceri.

Florian Walter a ajuns sâmbătă la ora 10.00 la Tribunalul Prahova, unde a fost adus pentru reconfirmarea mandatului de arestare emis în mai 2015.

El a refuzat să dea orice declaraţie.

Surse judiciare au declarat corespondentului MEDIAFAX că la Tribunalul Prahova, omul de afaceri este reprezentat şi de soţia sa, avocat.

Omul de afaceri Florian Walter a fost adus, sâmbătă seară, sub escortă, în România, din Emiratele Arabe Unite. Aeronava în care se afla omul de afaceri a aterizat pe aeroportul Otopeni în jurul orei 21.45.

Florian Walter, proprietarul companiei Romprest, a fost arestat în Emiratele Arabe Unite la solicitarea autorităţilor române, unde s-au început procedurile de extrădare, în vederea cercetării sale în dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Magistraţii de la Tribunalul Prahova, instanţă pe rolul căreia a fost înregistrat dosarul penal care are ca obiect "extrădarea activă", au admis în luna iunie 2015, cererea formulată de Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul Naţional Interpol pentru extrădarea lui Florian Walter, în vederea punerii în executare a mandatului de arestare preventivă emis în lipsă pe numele acestuia, în 15 mai 2015.

Florian Walter este dat în urmărire internaţională din 19 mai, în baza unui mandat emis de Tribunalul Prahova. Omul de afaceri este căutat din 15 mai 2015, după ce instanţa a emis pe numele lui mandatul de arestare în lipsă, în urma unor percheziţii care au avut loc în 6 mai. La sfârşitul lunii mai, 18 persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT Ploieşti în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani în care este implicată compania Romprest, controlată de Florian Walter, în cazul acestuia procurorii dispunând continuarea cercetărilor într-un dosar separat.

Cele 18 persoane sunt acuzate de evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat, printre acestea numărându-se şi unul dintre finanţatorii clubului de fotbal Petrolul Ploieşti Nicolae Capră. Totodată, SC Compania Romprest Service SA apare ca parte responsabilă civilmente în acest caz.

Florian Walter este bănuit că a iniţiat şi coordonat o grupare suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani, operaţiuni financiare în care este implicată Compania Romprest Service, alături de alte societăţi comerciale, între care unele considerate firme-fantomă.

Potrivit procurorilor, în perioada 2012 - 2013, firma Romprest ar fi fost implicată într-un lanţ de tranzacţii comerciale fictive al căror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnări ilegale de TVA. Astfel, procurorii anchetează modul în care Romprest angaja forţa de muncă folosită în oraşele în care societatea are contracte pentru salubrizare cu autorităţile publice locale.

Anchetatori au stabilit că mare parte dintre angajaţii firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifica şi a deduce banii plătiţi muncitorilor, Romprest încheia contracte cu alte firme, care la rândul lor încheiau contracte cu alte societăţi, până se ajungea la "un eşalon patru".

Prejudiciul produs bugetului de stat este în valoare totală de 4,5 milioane de euro, reprezentând impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 de lei (echivalentul a 14 milioane de euro) supusă procesului de reciclare. Anchetatorii au instituit măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 18 milioane de euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici