Omul de afaceri Nikolaus Mann, trimis în judecată pentru devalizarea grupului Aton

Omul de afaceri timişorean Nikolaus Mann a fost trimis în judecată, alături de alte şase persoane şi de SC Euromobille SRL, pentru delapidarea firmelor din grupului Aton, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 33 de milioane de euro.

766 afișări
Imaginea articolului Omul de afaceri Nikolaus Mann, trimis în judecată pentru devalizarea grupului Aton

Omul de afaceri timişorean Nikolaus Mann, trimis în judecată pentru devalizarea grupului Aton (Imagine: Shutterstock)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a lui Nikolaus Mann (56 de ani), cu cetăţenie română şi germană, precum şi a firmei controlate de acesta, SC Euromobille SRL Timiş, pentru delapidare cu consecinţe deosebit grave, gestiune frauduloasă, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

În acelaşi dosar vor mai fi judecaţi Tunea Daniel, Cipleu Mihaela, Mois Cristian, Ivănescu Lucian, Popa Dan şi Morariu Violeta, acuzaţi că au aderat la grupul infracţional constituit de Nikolaus Mann cu scopul devalizării patrimoniului persoanelor juridice din grupul de firme Aton.

TITLURILE ZILEI

"Membrii grupării, în calitate de administratori ai părţii vătămate, sub coordonarea inculpatului Mann Nikolaus, au obţinut beneficii financiare substanţiale prin însuşirea în mod fraudulos, folosirea şi traficarea de bunuri şi bani, aparţinând societăţilor comerciale administrate, prin falsificarea şi utilizarea unor documente falsificate (contracte de comodat, de livrare de mărfuri, facturi, bilete la ordin, procese verbale de compensare)", arată marţi DIICOT, într-un comunicat de presă.

Potrivit procurorilor, Nikolaus Mann şi-a însuşit ilegal, direct sau prin persoane interpuse şi prin intermediul SC Euromobille SRL, societate pe care o controla în fapt, sume de bani, mijloace fixe (utilaje de exploatare minieră, de transport) şi active (staţie de betoane) din patrimoniul grupului Aton, prin diverse mijloace frauduloase. Procurorii spun că, spre exemplu, Nikolaus Mann cumpăra bunuri imobile, apoi le închiria grupului Aton la un preţ supraevaluat sau dobândea active la un preţ subevaluat.

Totodată, membrii grupării intracţionale ar fi întocmit facturi false pentru diverse achiziţii şi ar fi introdus în plată bilete la ordin din partea Aton, în urma executării silite reuşind să obţină astfel sume de ordinul milioanelor de euro.

"Membrii grupării au întocmit facturi false cu specificaţia avans piatră brută şi de stingere a sumelor astfel datorate prin emitere de bilete la ordin din partea Aton în valoare de aproximativ 75 milioane euro, în scopul creării obligaţiei de plată din partea Aton şi garantării plăţii prin 5 bilete la ordin semnate de inculpatul Tunea Daniel şi avalizate în numele altor societăţi din cadrul grupului Aton, de către inculpaţii Ivănescu Lucian şi Mois Cristian Florin. În acest scop biletele la ordin au fost introduse la plată, în urma executării silite obţinându-se în mod fraudulos sume importante, de ordinul milioanelor de euro, din patrimoniul părţilor vătămate", au precizat procurorii DIICOT.

Nikolaus Mann şi ceilalţi şase inculpaţi au produs astfel firmelor din grupul Aton un prejudiciul total de aproximativ 33 milioane de euro, au mai arătat procurorii.

Anchetatorii au dispus măsuri asigurătorii în cazul bunurilor inculpaţilor, pentru recuperarea prejudiciului.

Dosarul a fost trimis la Tribunalul Timiş, procurorii DIICOT cerând instanţei arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Nikolaus Mann, Dan Popa, Mihaela Cipleu, Violeta Otilia Morariu, Daniel Tunea, Lucian Ivănescu şi Cristian Florin Mois.

Nikolaus Mann este judecat şi într-un alt dosar, alături de avocatul Andrei Gherasim, fiul fostului procuror general adjunct al României Traian Gherasim. Dosarul a fost constituit în urma informaţiilor obţinute în timpul anchetei din dosarul devalizării grupului Aton.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, în 11 aprilie, achitarea lui Nikolaus Mann, în timp ce Andrei Gherasim a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, decizia nefiind definitivă.

Procurorii l-au acuzat pe Andrei Gherasim că, în 4 aprilie 2012, a pretins de la Nikolaus Mann, prin intermediar, 100.000 de euro, spunând că poate interveni pe lângă magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Tribunalul Braşov, pentru a dispune soluţii favorabile omului de afaceri în două dosare civile.

Unul dintre cele două dosare civile avea ca obiect o cerere de strămutare a cauzei, iar altul anularea unui contract. În acest scop, pe 12 aprilie 2012, avocatul a primit, prin acelaşi intermediar, 50.000 de euro, reprezentând o parte din banii pretinşi de la Mann.

În 12 aprilie 2012, în urma unor informaţii ale SRI, omul de afaceri Nikolaus Mann a fost oprit de poliţişti la Vama Cenad, după ce pe numele lui fusese emis un mandat de aducere la DNA în dosarul în care a fost acuzat de cumpărare de influenţă.

Presa locală relata că, începând cu 2006, grupul german Aton Gmbh a investit în agricultura din vestul României aproximativ 200 milioane de euro. Firma a obţinut fonduri SAPARD, bani pe care Nikolaus Mann i-ar fi fraudat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici