Oprescu, despre directorii RADET arestaţi: Cine se dovedeşte a fi hoţ, plăteşte

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri că, în cazul arestării directorilor RADET, nu sunt comentarii de făcut, precizând că fiecare are responsabilităţile lui, iar "cine se dovedeşte a fi hoţ, plăteşte".

363 afișări
Imaginea articolului Oprescu, despre directorii RADET arestaţi: Cine se dovedeşte a fi hoţ, plăteşte

Sorin Oprescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Câte ceva anunţase Corpul de control (al primului ministru, n.r.). Fiecare are responsabilităţile lui, iar cine se dovedeşte a fi hoţ, plăteşte. Fiecare răspunde. Ce comentarii pot să fac?", a spus Sorin Oprescu.

Primarul Capitalei a întrebat retoric: "Ce poţi să mai spui când vezi ce se întâmplă?".

Directorul general al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti, Ion Voicu, directorul economic, Dan Mavrodin, şi directorul de exploatare şi mentenanţă, Ovidiu Gărduş, acuzaţi că ar fi cerut mită de la două societăţi comerciale, au fost arestaţi preventiv, miercuri, printr-o decizie a Tribunalului Capitalei. Cei trei fuseseră reţinuţi marţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Ion Voicu este acuzat de trei fapte de luare de mită, Dan Mavrodin de luare de mită şi complicitate la luare de mită (câte trei acte materiale), iar Ovidiuv Gărduş de luare de mită (trei acte materiale), potrivit DNA.

Anchetatorii susţin că, în februarie, Ion Voicu şi Dan Mavrodin au pretins, "cu titlu de mită, de la reprezentantul unei societăţi comerciale, suma de 600.000 lei (reprezentând 10% din suma pe care RADET Bucureşti o datora societăţii respective în baza unui contract), pentru a începe efectuarea plăţilor aferente materialelor livrate".

Procurorii DNA au mai arătat că, ulterior, procentul cerut a fost redus la 4%, stabilindu-se ca tranşele de bani să le fie achitate directorilor, de regulă după efectuarea plăţilor.

"În baza acestei înţelegeri, în perioada 13 februarie - 21 martie 2013, cei doi directori au primit, în trei tranşe, suma totală de 148.800 lei. Banii i-au fost remişi lui Mavrodin Dan, o parte din aceste sume fiindu-i date apoi lui Voicu Ion", a mai arătat DNA.

Potrivit anchetatorilor, la 25 februarie 2013, Gărduş a primit de la reprezentantul aceleiaşi firme 5.000 de lei, "ca urmare a unei pretinderi anterioare, în scopul de a nu exercita unele atribuţii de serviciu ce ar fi avut consecinţe negative asupra derulării contractelor încheiate de RADET Bucureşti cu respectiva societate".

La 22 ianuarie 2013, Gărduş ar fi primit încă 50.000 de lei, prin intermediul aceleiaşi persoane, "de la reprezentantul altei societăţi comerciale care avea contracte cu RADET Bucureşti, după ce, anterior condiţionase continuarea implementării contractelor de primirea acelei sume de bani".

"În acelaşi scop, al derulării în bune condiţii a contractului, învinuitul Gărduş Ovidiu i-a pretins reprezentantului acestei ultime societăţi comerciale să efectueze plata cazării în cuantum de circa 1.000 euro, pentru două camere duble la un hotel din Paris, cu ocazia unei excursii pe care învinuitul împreună cu alte persoane intenţionau să o facă în luna aprilie 2013. Deşi cererea fusese acceptată, excursia nu a mai avut loc din cauza iniţierii prezentei anchete penale", potrivit DNA.

La 22 martie, anchetatorii au făcut percheziţii la RADET şi la sediile unor firme, printre care şi societatea de construcţii Erbaşu, precum şi la locuinţele unor persoane din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu. Atunci au fost ridicate contracte, documente de plată, facturi, devize de lucrări şi sume de bani.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă, la locuinţa lui Ion Voicu au fost găsite, în martie, 131.200 de lei, 18.335 de euro, 6.460 dolari şi 80 de lire sterline, iar la locuinţa lui Dan Mavrodin, 189.850 de lei şi 58.000 de euro.

Anchetatorii au mai ridicat o multitudine de banderole pentru teancuri de bancnote, provenind de la mai multe bănci. "Menţionăm că în geanta tip rucsac pe care o foloseşte pentru serviciu au fost identificate următoarele sume de bani: 10.750 de lei, 12.500 de lei (într-un plic de culoare albă) şi 22.600 de lei (într-un plic de culoare albă)", se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă a procurorilor DNA.

Patru oameni de afaceri i-au denunţat la DNA pe cei trei directori de la RADET.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici