OUG 58 se va aplica şi pentru persoanele fizice autorizate care obţin venituri din drepturi de autor

Persoanele fizice autorizate care obţin venituri din drepturi de autor vor plăti contribuţii potrivit prevederilor din ordonanţa 58, a declarat miercuri ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu.

220 afișări
Imaginea articolului OUG 58 se va aplica şi pentru persoanele fizice autorizate care obţin venituri din drepturi de autor

OUG 58 se va aplica şi pentru persoanele fizice autorizate care obţin venituri din drepturi de autor (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Persoanele fizice autorizate... ele obţin două categorii de venituri - venituri din drepturi de autor şi alte venituri. Dacă obţin venituri din drepturi de autor se aplică ordonanţa 58", a afirmat Ialomiţianu.

Guvernul a decis miercuri că plătitorii de venituri din drepturi de autor vor reţine, declara şi calcula contribuţiile de asigurări pentru pensii şi şomaj aferente beneficiarilor, măsura urmând să fie aplicată începând cu luni, 13 septembrie.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a arătat că în cazul angajaţiilor care primesc salariul în mod constant şi realizează venituri ocazionale din drepturi de autor nu se vor plăti contribuţii de asigurări sociale.

De asmenea, pentru persoanele care nu au o relaţie contractuală şi realizează exclusiv venituri ocazionale din drepturi de autor, contribuţile vor fi aplicate pe o bază de calcul limitată la cinci salarii medii brute pe an, adică 91 de milioane, pentru care se va face regularizarea.

Botiş a explicat că angajaţii care au salarii şi primesc cu reguralitate şi repetitiv şi venituri din drepturi de autor vor plăti CAS-uri pentru veniturile suplimentare, pe o bază de calcul limitată la cinci salarii medii brute lunar.

Acelaşi sistem de plată se aplică şi pentru beneficiarii exclusiv de drepturi de autor în mod repetitiv.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă, obţinut şi prezentat marţi de MEDIAFAX, prevede că firmele vor avea obligaţia de a depune lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile de natură profesională, câte o declaraţie privind evidenţa nominală a persoanelor care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale.

Baza de calcul a contribuţiilor plătite de către persoanele remunerate prin drepturi de autor va fi venitul brut minus cheltuiala forfetară de 20%, iar în cazul convenţiilor civile contribuţiile vor fi calculate la nivelul total al venitului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici