Ovidiu Silaghi a pierdut procesul în care cerea ANI despăgubiri de un leu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, marţi, să respingă cererea prin care liberalul Ovidiu Silaghi solicita ca Agenţia Naţională de Integritate (ANI) să îi plătească despăgubiri de un leu.

184 afișări
Imaginea articolului Ovidiu Silaghi a pierdut procesul în care cerea ANI despăgubiri de un leu

Ovidiu Silaghi (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)

Europarlamentarul Ovidiu Silaghi a cerut această despăgubire morală de la ANI după ce a câştigat un alt proces cu Agenţia.

ANI anunţa, la 9 noiembrie 2012, că Ovidiu Silaghi, ministru al Transporturilor şi Infrastructurii în acea perioadă, nu poate justifica 206.798 de lei (aproximativ 45.955 de euro), reprezentând diferenţa între cheltuielile efectuate şi veniturile realizate în perioada 7 mai 2012-15 octombrie 2012.

Această constatare făcută de ANI a fost contestată de Silaghi la Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care i-a dat câştig de cauză europarlamentarului, în aprilie 2013, clasând dosarul. Soluţia dată de această Comisie este definitivă, potrivit avocaţilor lui Silaghi. Cu toate acestea, ANI a contestat la Curtea de Apel Oradea actul Comisiei, iar instanţa a decis, în 24 octombrie 2013, să respingă "ca inadmisibilă" cererea formulată Agenţie.

În paralel cu acest proces, Silaghi a decis să acţioneze în instanţă Agenţia Naţională de Integritate, prin care el solicita suspendarea executării raportului de evaluare, anularea raportului de evaluare şi obligarea Agenţiei la plata unor despăgubiri simbolice, dar şi ca pe site-ul instituţiei (ANI - n.r.) să fie afişată decizia Curţii de Apel Oradea. Această solicitare a fost înaintată Curţii de Apel Bucureşti (CAB), care, în 18 martie 2013, a respins acţiunea ca inadmisibilă.

Decizia luată de CAB nu a fost definitivă, astfel că Silaghi a contestat-o la instanţa supremă, cea care a decis, marţi, să "respingă capetele de cerere privind plata despăgubirilor şi obligarea Agenţiei Naţionale de Integritate la publicarea pe site-ul acesteia a soluţiei, ca prematur formulate".

ANI preciza că în perioada aprilie 2007 - decembrie 2008, Silaghi a ocupat funcţia de ministru pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, iar din 7 mai 2012 a fost învestit în funcţia de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii. Între aceste două mandate, respectiv în perioada 2009 - 7 mai 2012, Silaghi şi-a exercitat prerogativele de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Romexpo SA.

În perioada 7 mai 2012 - 15 octombrie 2012, Ovidiu Silaghi a realizat, împreună cu soţia sa, Ariana, venituri salariale în cuantum de 24.872 de lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 231.670 de lei, rezultând o diferenţă nejustificată de 206.798 lei (aproximativ 45.955 de euro), potrivit ANI.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat atunci Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Oradea, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Silaghi în perioada exercitării funcţiei de ministru al Transporturilor.

De asemenea, ANI a sesizat Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, cerând să facă cercetări cu privire la tranzacţii financiare suspecte efectuate de Ovidiu Silaghi, împreună cu Ariana Silaghi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici