Parlamentul European adoptă rezoluţia prin care statelor membre li se solicită respectarea dreptului la avort în condiţii de siguranţă

  • Statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să respecte dreptul femeilor la avort
  • Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care declară că accesul la avort este un drept fundamental al omului
  • Miscarea este un efort de a contracara ţări precum Polonia şi Malta, unde drepturile femeilor sunt restricţionate
687 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European adoptă rezoluţia prin care statelor membre li se solicită respectarea dreptului la avort în condiţii de siguranţă

Sursa foto: profimedia

Parlamentul European a adoptat joi un raport prin care le cere celor 27 de state membre ale Uniunii Europene să garanteze accesul femeilor la avort, supus unor legi extrem de restrictive în unele state membre, şi să asigure în acelaşi timp accesul la "o contracepţie de calitate şi la preţuri accesibile", relatează AFP.

Raportul Matic prevede că şi bărbaţii pot naşte şi că avortul e drept fundamental al omului. Este vorba "de un pilon fundamental al drepturilor femeilor şi al egalităţii de gen", care "nu poate fi în niciun fel redus sau retras", insistă rezoluţia, adoptată cu 378 de voturi 'pentru', 255 'împotrivă' şi 42 de abţineri.

De asemenea, rezoluţia îndeamnă ţările Uniunii Europene să recunoască faptul că orice interferenţă survenită asupra accesului la contracepţie, tratament pentru fertilitate, îngrijirea maternităţii şi avort „constituie încălcări ale drepturilor omului”. Ţările membre au obligaţia să „condamne orice încercare de a limita accesul” la aceste servicii.

Măsura vine ca o soluţie de sprijin pentru state precum Polonia şi Malta, care se confruntă cu obstrucţionarea drepturilor femeilor în domeniul sănătăţii materne.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici