Păun, FNGCIMM, către fermieri: ”Nu mai fiţi aşa de cârcotaşi! ”

Într-o perioadă nu tocmai fastă pentru fermieri, cu subvenţii înjumătăţite, plăţi întârziate şi despăgubiri pentru secetă neachitate, fermierii sunt „certaţi” de Cristian Păun, preşedintele FNGCIMM, că sunt cîrcotaşi şi nu împrumută bani de la bănci cu garanţii de la stat.

473 afișări
Imaginea articolului Păun, FNGCIMM, către fermieri: ”Nu mai fiţi aşa de cârcotaşi! ”

Păun, FNGCIMM, către fermieri: ”Nu mai fiţi aşa de cârcotaşi! ”

Asta în contextul în care o mare parte din producătorii agricoli sunt deja neeligibili pentru noi credite din cauză că au întârzieri la cele deja contractate, notează agrointel.ro.

”Vreau să adresez sfatul acesta fermierilor: încercaţi să aplicaţi! Nu mai fiţi aşa de cârcotaşi, pentru că numărul firmelor care au primit finanţare în 2020 este important. Ne apropiem de 30.000 de companii care au luat credite prin IMM INVEST, iar cele mai multe credite sunt de valoare mică – sub 900.000 lei. Valoarea creditelor garantate în 2020 s-a ridicat la 14 miliarde lei, fiind emise garanţii de 11 miliarde lei”, spune Cristian Păun într-un interviu acordat Gândul.ro.

Păun conduce o instituţie în a cărui Consiliu de Administraţie se mai află fostul ministru PNL Radu Stroe, fostul ministru PDL Anca-Daniela Boagiu şi fostul ministru, tot în vremea PDL, Ion Ariton. Tot din Consiliul de Administraţie face parte şi fostul ministru PNL Ovidiu-Ioan Silaghi.

Numirea lui Cristian Păun la preşedinţia Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a făcut şi obiectul emisiunii ”Dosar de politician” de la B1TV, unde realizatorul Silviu Mănăstire a evidenţiat faptul că Păun, profesor universitar, nu are experienţă în domeniul produselor şi serviciilor financiare, garanţiilor pentru IMM sau în cunoşterea sectorului financiar - bancar. În plus, nu avea 6 luni ca membru în managementul unei companii care să aibă o cifră de afaceri comparabilă cu Fondul naţional de garantare.

„Dacă a făcut o astfel de declaraţie, sper să o retragă, pentru că nu poţi jigni şi nu poţi să iei în derâdere eforturile unor oameni care de la vânt şi ploaie la căldură de 40 de grade crează plusvaloare... Legat de numirea domniei sale, permiteţi-mi să mă interesez la cei care au făcut această numire.... Nu ştiu chestiuni suplimentare, decât că este un profesor universitar care a fost consilierul preşedintelui PNL”, a declarat, prezent în emisiune, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan.

Conform lui Mănăstire, care citează surse din BNR, numirea a fost un troc politic, şi că în consiliul de Supraveghere al BNR s-a votat politic, în urma unui telefon al unui om politic important.

Şeful fondului de garantare spune că fermierii nu au motive să fie nemulţumiţi, chiar şi în condiţiile de secetă de anul trecut. ”Fermierul trebuie să se pregătească că o dată la patru ani în România este secetă. După patru ani buni economici în agricultură până în 2019, era inevitabil ca anul 2020, statistic vorbind, să nu fie unul de secetă. În agricultură există subvenţie şi acesta este unul dintre puţinele sectoare economice subvenţionate. În plus, ¬¬există fonduri europene pentru dezvoltare rurală care pot fi accesate. Vorbim despre un sector care deja este finanţat nerambursabil foarte mult, nu poţi să vii şi să ceri tot mai mult, să ne uităm şi la celelalte sectoare ce se întâmplă”, spune Păun în interviul menţionat.

Păun estimează că numărul fermierilor care vor accesa IMM Agro Invest va creşte la circa 10.000 de fermieri eligibili.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici