Percheziţii la Botoşani şi Suceava, într-un dosar de corupţie şi obţinere nelegală de fonduri europene. Primarul din Săveni şi directorul APIA Săveni, reţinuţi de DNA

Procurorii DNA au efectuat, marţi, 16 percheziţii în judeţele Botoşani şi Suceava, la sediul APIA Botoşani şi la cel al unei primării, precum şi la puncte de lucru ale unor firme, într-un dosar privind fapte de corupţie şi obţinere nelegală de fonduri europene.

1878 afișări
Imaginea articolului Percheziţii la Botoşani şi Suceava, într-un dosar de corupţie şi obţinere nelegală de fonduri europene. Primarul din Săveni şi directorul APIA Săveni, reţinuţi de DNA

Percheziţii la APIA Botoşani, într-un dosar de corupţie şi obţinere nelegală de fonduri europene

Primarul din Săveni şi directorul APIA Săveni, reţinuţi de DNA în cazul fraudării fondurilor UE

Primarul oraşului Săveni, Petru Relu Tîrzioru (PNL), şi directorul APIA Săveni, Liviu Stelian Zaharia, au fost reţinuţi, marţi seară, de către procurorii DNA Serviciul Teritorial Suceava în cazul de fraudare a fondurilor europene, iar audierile în acest dosar continuă cu alţi suspecţi.

TITLURILE ZILEI

Procurorul şef al Serviciului Teritorial Suceava al DNA, Mihaela Mihai, a declarat corespondentului MEDIAFAX că primarul oraşului Săveni, Petru Relu Tîrzioru, a fost reţinut, fiind suspectat că a prezentat documente false pentru obţinerea de fonduri europene sau de la bugetul de stat, cu complicitatea unor funcţionari din cadrul APIA Săveni.

Ea a menţionat că în acelaşi dosar a fost reţinut şeful APIA Săveni, Liviu Stelian Zaharia, pentru abuz în serviciu şi acordarea de subvenţii cu încălcarea legii şi luare de mită.

Sursa citată a mai spus că în urma cercetărilor s-a evidenţiat că Zaharia avea "protejaţi" anumiţi fermieri din zonă.

În urma percheziţiilor făcute marţi dimineaţă, primarul din Săveni şi directorul APIA Săveni au fost aduşi la audieri la sediul DNA Suceava, iar procurorii anticorupţie suceveni urmează să audieze în acest dosar zece suspecţi şi 16 martori.

Procurorul-şef al DNA Suceava a precizat că în acest dosar prejudiciul este estimat la peste un milion de euro.

Marţi dimineaţă, procurorii DNA Suceava au făcut 16 percheziţii în judeţele Botoşani şi Suceava, într-un dosar privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, conexe infracţiunilor de corupţie şi privind obţinerea nelegală de fonduri europene.

Conform DNA, două dintre percheziţii au avut loc la sedii de instituţii publice, iar restul la punctele de lucru ale unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane fizice.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că instituţiile publice unde au loc percheziţii sunt Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Botoşani şi sediul unei primării din acelaşi judeţ.

Pocurorii sunt sprijiniţi în acest caz de Serviciul Român de Informaţii şi de Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Un dosar de corupţie privind suspiciunea acordării ilegale de subvenţii a fost instrumentat de DNA Suceava, în ceea ce priveşte activitatea APIA Suceava, instituţie la care, la începutul lunii iunie, au fost făcute percheziţii.

În acest dosar privind acordări ilegale de subvenţii agricole în judeţul Suceava sunt cercetaţi Dorel Gheorghe Benu, directorul general al APIA la data faptelor, Eugen Mogoş, fostul director al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, fostul director adjunct al APIA Suceava, şi alte cinci persoane.

Cercetările în această cauză vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate. Din documentele anchetatorilor a reieşit că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013 alte 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava. Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici